Back to Top
Donderdag 27 Apr
85882 users - nu online: 1594 people
  Gay News : rubriekenRubrieken Gay News
  Historie & Politiek (356)


Of ga naar Rubriek:


In de Russische autonome republiek Tsjetsjenië worden op grote schaal mensen vervolgd vanwege hun seksuele gerichtheid. Dat wordt gemeld door de onafhankelijke krant Novaja Gazeta en bevestigd door Human Rights Watch. In Tsjetsjenië zijn vanaf begin dit jaar minstens honderd mensen zonder reden opgepakt en drie mensen zouden om het leven zijn gebracht.

apr 2017       
lees verder


Sinds 1 maart kunnen in Finland paren van gelijk geslacht trouwen. Daarmee is in heel Scandinavië het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Een wet om het huwelijk voor paren van geslacht mogelijk te maken werd al november 2014 aangenomen in het Finse parlement en februari 2015 getekend door de Finse president.

apr 2017       
lees verder


Als het aan de huidige Poolse president en de huidige regering ligt komt er nooit een homohuwelijk in Polen. De Polen zijn erg verdeeld over het onderwerp. President Andrzej Duda zei onlangs dat er nooit een homohuwelijk zal komen in Polen. Waarbij hij herhaalde dat volgens de Poolse grondwet een huwelijk enkel mogelijk is tussen één man en één vrouw. Verder beschuldigde hij de andere landen ervan het homohuwelijk te willen opdringen aan Polen.

mrt 2017       
lees verder


Het CDA-congres steunde met algemene stemmen een voorstel tot het opnemen van een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet. Een parlementaire meerderheid voor zo’n verbod komt daarmee dichterbij. Het COC drong hier bij het CDA op aan en is zeer gelukkig met het besluit.

mrt 2017       
lees verder


Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil interlandelijke adoptie niet stopzetten, maar wil de zorgvuldigheid en kwaliteit van de procedures verder verbeteren door een aantal maatregelen te nemen. COC Nederland drong eerder al aan op behoud van de mogelijkheid van interlandelijke adoptie en is blij met het besluit van de staatssecretaris van Veiligheid & Justitie.

mrt 2017       
lees verder


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaf opnieuw steun aan de onafhankelijke LHBT-mensenrechtenexpert bij de VN. Een voorstel van Burkina Faso om de expert het werken onmogelijk te maken, werd weggestemd. Het COC werkte, samen met andere belangenorganisaties en overheden, hard voor deze overwinning.

feb 2017       
lees verder


Nieuws komt snel en gaat ook weer net zo snel. Alleen het “GROTE” nieuws blijft hangen zoals de moordpartij in Orlando. Maar het kleinere nieuws met vaak net zo zoveel leed en verdriet voor betrokkenen vergeten we net zo snel als de volgende ellende zich weer aandient, daarom traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op dat we niet vergeten.

feb 2017       
lees verder


Het COC is positief over de eerste stappen ter beperking van geslachtsregistratie die het kabinet bekendmaakte. Het COC drong hier al sinds 2015 op aan, samen met TNN en NNID. De belangenorganisatie roept het kabinet op om ‘snel door te pakken’ en geslachtsregistratie door de overheid uiteindelijk af te schaffen.

feb 2017       
lees verder


Aan de vooravond van de eenwording van het Duitse Rijk volgde de bevolking van de Pruisische hoofdstad Berlijn aandachtig de verslagen van een ernstig zedenmisdrijf. Op een koude zondagmiddag in januari 1869 was de vijf-jarige Emil Hancke bij zijn makkers weggelokt en op een zolder verkracht en ernstig mishandeld. Twee jaar eerder was een andere jongen onder vergelijkbare omstandigheden vermoord, een in 1869 nog onopgeloste zaak.

jan 2017       
lees verder


Corine van Dun (63) staat op plaats 46 van de D66-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Van Dun is voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

dec 2016       
lees verder


In Amerika zijn elke dag nog protesten sinds de verkiezing van Donald Trump als President. Soms zijn ze groot. Zoals in Los Angeles waar studenten de straat op gingen. Leuzen die je hoort zijn 'not my president' en 'my body'. Die laatste komt van vrouwen, die bang zijn dat Trump aan hun rechten komt, zoals abortus.

dec 2016       
lees verder


Afgelopen november ondervroegen de leden van het VN-verdragscomité de Nederlandse regering in Genève over hoe Nederland het VN-Vrouwenverdrag nakomt. Delegatieleider minister Bussemaker had een hele kluif aan het spervuur van kritische vragen. Complimenten voor waar vooruitgang is geboekt, ontbraken niet. Maar er was ook veel kritiek.

dec 2016       
lees verder


Botswana heeft vandaag de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson het land uitgezet en tot persona non grata (ongewenst persoon) verklaard nadat hij in een lokale radioshow opriep tot het vermoorden van alle homo’s in Botswana. De organisatie LeGaBiBo speelde een belangrijke rol bij de uitzetting.

nov 2016       
lees verder


Uit een rapport van een Russische en een Oekraïense mensenorganisaties blijkt dat sinds het begin van de Krimcrisis in 2014 de situatie voor LHBT’s in de Krim en Oost-Oekraïne verslechterd is.

nov 2016       
lees verder


COC Nederland sprak eind september met minister Ard van der Steur over de veiligheid van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en mensen met een intersekseconditie. Het COC wil dat daders van LHBT-discriminatie vaker vervolgd worden en pleit voor prestatieafspraken met politie en Openbaar Ministerie.

nov 2016       
lees verder


Op 2 juli werd er een monument voor de dichter Jacob Israël de Haan onthuld in Smilde, zijn geboorteplaats. Dat monument staat in het fraaie park achter de oude kerk van Smilde, niet ver van de synagoge met woning waar hij werd geboren. Gert Hekma sprak bij de onthulling als bestuurslid van het De Haan Genootschap de volgende tekst uit. Dit genootschap organiseert jaarlijkse lezingen rond De Haan; dit jaar op 19 oktober met een presentatie van zijn werk door Arthur Japin.

okt 2016       
lees verder


Voor veel mensen vormt het Caraïbisch gebied een uitgelezen vakantiebestemming vanwege een ideaal samengaan van zon, zee, stranden en historische bezienswaardigheden. Eén van deze toeristische oorden is Belize, het voormalige Brits-Honduras, dat sinds 1981 volledig onafhankelijk is. Een combinatie van natuurlijke factoren, het klimaat, het Barrièrerif, vele eilanden, uitstekende mogelijkheden om te vissen, veilige waters voor water- en duiksport, en de fraaie flora en fauna, hebben ondertussen gezorgd voor een bloeiende toerisme-industrie in het land.

sep 2016       
lees verder


COC Nederland is gelukkig dat de Tweede Kamer werkt aan een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie. Het COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleiten al lang voor zo’n verbod. De Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yucel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) maakten bekend dat ze met een wetsvoorstel komen.

sep 2016       
lees verder


Jarenlang hebben homo-activisten in Oekraïne geprobeerd om een gaypride te houden. Maar telkens kwamen extreem-rechtse en conservatieve groeperingen met knokploegen opdagen en moesten ze hun parade afgelasten of verplaatsen.

jul 2016       
lees verder


Uit enkele uitgelekte documenten rond de landelijke Duitse verkiezingen in de herfst van 2017, blijkt dat de regerende coalitiepartijen CDU en CSU vierkant tegen het homohuwelijk blijven. Erger nog, men zou verder willen borduren op de verkiezingsslogan van de vorige landelijke verkiezing (Tolerantie ja, homohuwelijk nee).

jul 2016       
lees verder


De kantonrechter in Leeuwarden heeft geoordeeld dat de eigenaar van agrarische groothandel De Boer in Drachten een schadevergoeding moet betalen aan Bas van der Meer, de student die werd geweigerd voor een stageplek vanwege zijn homoseksuele gerichtheid.

jun 2016       
lees verder


In Bangladesh zijn de homo-activisten Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar met kapmessen vermoord, vermoedelijk door islamitische activisten. Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar werden in hun appartement in Dhaka met kapmessen om het leven gebracht.

jun 2016       
lees verder


Volgens berichten is president Barack Obama van plan de Stonewall Inn te eren als het eerste nationale monument dat aan HLBT-rechten is gewijd. De bar in Christopher Street in New York’s Greenwich Village was op 28 juni 1969 de locatie van rellen waarbij de clientèle zich ineens hevig teweer stelde tegen één van de invallen die de politie regelmatig deed bij kroegen waar men homo’s vermoedde.

jun 2016       
lees verder


Kezia Dugdale, 34, partijleider van de Schotse Labour Partij is uit de kast gekomen. Hiermee is ze meteen de vierde partijleider van een politieke partij die uit de kast komt.

jun 2016       
lees verder


De Amerikaanse staat Mississippi zal binnenkort bekend staan als meest homofobe van alle Amerikaanse staten. Met dank aan de goedkeuring van de wet door de Republikeinse meerderheid. De wet genaamd Protecting Freedom of Conscience from Government Discrimination Act gaat veel verder dan andere ant-homo wetten in andere staten.

jun 2016       
lees verder


Het kabinet komt niet met aparte, veilige opvanglocaties voor LHBT-asielzoekers in nood, zoals de Tweede Kamer had gevraagd. Het gebrek aan aparte, veilige opvang leidt volgens het COC tot gevaarlijke situaties voor LHBT-asielzoekers.

jun 2016       
lees verder


De dreiging met een boycot door tal van grote Amerikaanse filmhuizen, filmregisseurs, bedrijven en veel anderen, tegen het goedkeuren van een anti homo wet heeft gewerkt. De Republikeinse gouverneur Nathan Deal liet weten dat hij zijn veto recht gebruikt om de betreffende de wet te stoppen, wat betekent dat hij de wet niet zal ondertekenen waardoor ze niet geldig is.

mei 2016       
lees verder


De regering van de Seychellen gaat homoseksuele handelingen uit de strafwet halen. Een wetsvoorstel daarvoor wordt de komende maanden voorgelegd aan de Nationale Vergadering, het parlement van de Seychellen.

mei 2016       
lees verder


In een gezamenlijke verklaring hebben paus Franciscus en patriarch Kirill zich krachtig uitgesproken tegen ‘alternatieve samenlevingsvormen’ – waarmee de beide kerkleiders , die volgens hen ten onrechte gelijk behandeld worden met het huwelijk van man en vrouw.

mei 2016       
lees verder


De verpleegkundige die in 2012 werd veroordeeld tot acht jaar cel voor de Groningse hiv-zaak, is na zijn straf weer aan het werk gegaan als verpleegkundige. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg daarover begin vorig jaar een anonieme tip en stapte naar de tuchtrechter. Die heeft besloten de verpleegkundige te schrappen uit het BIG-register van werkers in de zorg. Verpleegkundige Peter M. was de hoofdrolspeler in de Groningse hiv-zaak. In 2007 werd M. opgepakt. Eind 2012 kwam hij vervroegd vrij.

mei 2016       
lees verder


Hongarije blokkeerde op acht maart de EU-steun voor het LHBT-emancipatiebeleid van Eurocommissaris Vera Jourová. Als EU-voorzitter had Nederland voorgesteld dat alle lidstaten hun steun voor het plan van Jourová zouden uitspreken.

apr 2016       
lees verder


De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat de gemeente Den Haag weigerambtenaar Wim Pijl mocht ontslaan. Die is teleurgesteld over de uitspraak. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is in deze zaak een eindoordeel.

apr 2016       
lees verder


De Verenigde Naties hebben voor het eerst een serie postzegels met een LHBT-thema uitgebracht. De zes postzegels zijn een tastbare ondersteuning van de VN Free & Equal-campagne ter bevordering van de internationale LHBT-emancipatie en bestrijding van geweld tegen en discriminatie van LHBT’s.

apr 2016       
lees verder


Het ministerie van Onderwijs gaat voorlichting over homo-rechten in azielzoekerscentra organiseren. Dat werd door minister Jet Bussemaker aangekondigd. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels zelf het initiatief genomen om asielzoekers voorlichting te geven over de rechten van vrouwen en homo’s.

apr 2016       
lees verder


In China is het vrienstel Sun Wenlin (26) en Hu Mingliang (37) in een rechtszaak verwikkeld met het plaatselijke Bureau voor Civiele Zaken omdat zij weigerden hen als getrouwd koppel te registreren. De rechtszaak die eind januari moest beginnen, is voorlopig uitgesteld.

apr 2016       
lees verder


De lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij, Delano Felter, heeft zijn anti-homo-uitspraken die hij in 2010 deed alsnog moeten bekopen met duizend euro boete. Hiervan zijn er vijfhonderd voorwaardelijk zolang hij zich twee jaar op de vlakte houdt over de homoseksuele medemens. Felter ageerde destijds tegen de dominantie die de "homofiel" zich in zijn ogen heeft toegeëigend.

mrt 2016       
lees verder


De Indiase homo's zijn blij. Een rechtbank besliste dat de sectie in de strafwet die homoseks criminaliseert, opnieuw bestudeerd moet worden. Het gaat over sectie 377 uit de strafwet, een 155 jaar oude wet uit de koloniale (Engelse) tijd.

mrt 2016       
lees verder


Geef homo’s uit Iran de hoogste asielstatus. Die oproep kwam van COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

mrt 2016       
lees verder


32,45% van de homokoppels stemde tijdens de regionale verkiezingen in Frankrijk eind vorig jaar op het Front National (FN). 26,68% stemde op Les Républicains (LR) en 25,91 koos voor de Parti Socialiste (PS).

mrt 2016       
lees verder


De Amerikaanse stad Baltimore is nooit echt een trekpleister geweest voor veel homotoeristen. De stad is echter de geboorteplaats van cultregisseur John Waters (jaargang 1946). De afgelopen jaren hoorden Michal Makarovich en Alex Fox, vrienden en inwoners van Baltimore, steeds vaker enthousiaste reacties van veel stadsgenoten en bezoekers, die nieuwsgierig waren naar John Water’s cultfilm Pink Flamingos uit 1972.

mrt 2016       
lees verder


Toen de uitgever Pigoreau in zijn Petite bibliographie biographico-romancière (1821) over de romans van mevrouw Grandmaison Van-Esbecq opmerkte dat ze “interessant en goed geschreven” waren, bewees hij naar eigen zeggen daarmee dat hij vrij was van rancune. De dame had hem in het verleden immers weinig elegant behandeld. Hij trad helaas niet in details.

mrt 2016       
lees verder


Roy Moore, een Republikeins Opperrechter van het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Alabama heeft alle rechters en overheden verboden om nog langer huwelijks certificaten uit te reiken aan homo en lesbische koppels, volgens hem zijn die in strijd met de wetten van de staat Alabama.

feb 2016       
lees verder


Het Griekse parlement heeft met een flinke meerderheid een wet aangenomen die het geregistreerd partnerschap voor homostellen mogelijk maakt. Van de 300 parlementariërs stemden er 193 voor. Het homohuwelijk is nog steeds verboden in Griekenland en ook kunnen homostellen geen kinderen adopteren.

feb 2016       
lees verder


Eric Samisa, 26, nam een moedige, maar ook een gevaarlijke beslissing. Hij kwam openlijk uit de kast in het Afrikaanse Malawi waar in theorie homoseksualiteit nog strafbaar is. Samisa deed zijn coming out voor de nationale Tv en zei daarbij dat de overheid dringend een beslissing moet nemen: "Of jullie vermoorden ons, of jullie geven ons gelijke rechten, zodat we niet langer ondergedoken moeten leven als tweederangs burgers".

feb 2016       
lees verder


De Chinese regering heeft een wet aangenomen die geweld in de huiselijke kring strafbaar stelt. Deze wet, de eerste in zijn soort, beschermt partners in een relatie, zowel getrouwd als samenwonend. Ook ouderen en kinderen worden beschermd. Homo's en lesbiennes die samenwonen worden echter niet beschermd door de wet.

feb 2016       
lees verder


Wat hebben de advocaat en de actrice, de deugdzame, gevoelige huisvrouw, de courtisane, de schijnheilige dame, de winkelier, boerin en schoenpoetser gemeen? Die vraag stelde een chroniqueur zich in 1801, toen in het consulaire Frankrijk de economie begon te herleven. Het antwoord luidde: ze lezen - nee, ze verslinden - romans (de schijnheilige dame in het geniep). Het aanbod ervan nam sterk toe; de boekhandel was een goudmijn geworden, ook dankzij de als paddestoelen uit de grond schietende leenbibliotheken die de romans binnen het bereik van de minder kapitaalkrachtigen brachten.

feb 2016       
lees verder


Priesters en leraren van het wereldberoemde koor van de kathedraal in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt en mishandeld. Dat zijn er veel meer dan de 72 gevallen waarmee het bisdom zelf eerder naar buiten kwam.

feb 2016       
lees verder


Traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Nederland.

feb 2016       
lees verder


In oktober luidde COC Nederland de noodklok over de situatie van LHBT-asielzoekers in de noodopvang. Hoewel het COC vindt dat de regering nog altijd te weinig doet om die situatie te verbeteren, komen er op vier locaties in Amsterdam en Rotterdam wel aparte, veilige opvanglocaties voor LHBT’s. Bovendien meldden zich honderden ‘maatjes’ voor LHBT-asielzoekers aan bij het COC. Hieronder een overzicht van de recente ontwikkelingen.

feb 2016       
lees verder


Hollywoodactrice Elizabeth Taylor (1932-2011) runde een geheim ondergronds netwerk dat experimentele hiv-medicatie verstrekte aan aidspatiënten. Dat zei Taylors goede vriendin Kathy Ireland. Tijdens het gesprek over de campagnes die de in 2011 overleden Liz Taylor voerde voor de preventie en het wegnemen van het stigma van hiv en aids, vertelde model Ireland over het 'vluchthuis' dat Taylor runde in Los Angeles.

jan 2016       
lees verder


Traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar in het buitenland

jan 2016       
lees verder


Een keizer laat je niet wachten, zeker niet als het gaat om de eerste uit het huis Bonaparte. Diens aartskanselier verontschuldigde zich dus onderdanig toen hij op zekere dag te laat arriveerde in de zaal waar de Raad van State bijeenkwam. “Mijn excuses, Sire,” zei hij, “ik was bij een dame.” Hij loog, en Napoleon wist dat. “Zeg hem de volgende keer,” beet hij de laatkomer toe, “pak je wandelstok en hoed en ga.”

jan 2016       
lees verder


Het Grondwettelijk Hof van Colombia heeft het adoptierecht toegekend aan paren van gelijk geslacht. Een grote overwinning voor de Colombiaanse LHBT-beweging. De katholieke kerk is verontwaardigd over dit besluit en dringt aan op een referendum.

jan 2016       
lees verder


Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (34) maakte in een interview met de Volkskrant bekend dat hij homoseksueel is. Dibi is daarmee de meest bekende openlijk homoseksuele moslim in ons land. Een belangrijk rolmodel, volgens Dino Suhonic en Döne Fil. In het interview maakt Tofik Dibi duidelijk dat hij jarenlang met zijn seksuele gerichtheid heeft geworsteld.

dec 2015       
lees verder


Onlangs vertelde in een tv-programma een Iraakse homo anoniem over homofobie in de noodopvanglocatie in Apeldoorn. Na het programma werd hij zelf en zijn vriend fysiek belaagd door medeasielzoekers die hem ondanks het onherkenbaar in beeld brengen toch hadden herkent.

dec 2015       
lees verder


Het eiland Isle of Man gaat een referendum houden over het homohuwelijk. Naar gelang de uitslag zal men dan volgend jaar een wetsvoorstel voorbereiden rond de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes.

dec 2015       
lees verder


De Italiaanse Raad van State, heeft geoordeeld dat huwelijken van homo's en lesbiennes afgesloten in het buitenland niet zullen worden erkend in Italië. Hiermee herroept het hoogste hof een uitspraak van een lagere rechtbank die eerder van mening was dat deze huwelijken wel moesten worden erkend.

dec 2015       
lees verder


In een ongekende gezamenlijke verklaring hebben 12 VN-organisaties zich onomwonden uitgesproken voor het beëindigen van het geweld en de discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s).

nov 2015       
lees verder


“Griekse filosofen, uit de dood herrezen, begeerde efeben, een regen van rozenblaadjes, poëzie... Orgiën in de trant van de markies de Sade... Samensmelting en ontlading. De engelen van Sodom voltrokken hun ontuchtige rituelen door middel van langdurig en gevarieerd genot.”

nov 2015       
lees verder


Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) steunt ook de komende vijf jaar de internationale strijd voor gelijke rechten, emancipatie en gezondheidzorg voor LHBT’s. Ploumen biedt financiële ondersteuning aan het programma Bridging the Gaps dat wordt uitgevoerd door COC Nederland en acht andere organisaties.

nov 2015       
lees verder
totale integratie van het nederlands is pas sinds 2000, daarom kun je veel
meer artikelen in Historie & Politiek vinden in de engelse versie

Rubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 18.
Black Body


Fetish wear for men

meer info |visit


A. van Ostade Bed & Breakfast


Rooms with all the comfort you may need.

meer info |visit

bottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren