Back to Top
Dinsdag 18 Feb
86414 users - nu online: 1154 people
86414 users - nu online: 1154 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Di 12 nov, 2019 19:16
NIEUWS


Nederland koploper in einde aan hiv

M aar in Nederland overlijden nu ook nog steeds mensen aan aids


Nederland is goed op weg om als één van de eerste landen in de wereld de hiv-epidemie voorgoed te stoppen. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland daalt opnieuw van 750 in 2017 naar 664 in 2018. Dit blijkt vandaag uit de gepubliceerde cijfers van Stichting Hiv Monitoring. Volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland zit de uitdaging nu in nog betere preventie, het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben maar het zelf niet weten.
 
Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds Soa Aids Nederland :”We moeten slimmer en efficiënter aan het werk. Dat betekent verschillende acties per regio, beter maatwerk om de juiste mensen te bereiken op de juiste plekken en het aanpakken van het stigma op hiv. Alleen dan kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten in elk geval zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met 0 nieuwe hiv-infecties”.
 
Nederland loopt voorop

Er zijn naar schatting 23.300 mensen met hiv in Nederland, volgens de Stichting Hiv Monitoring Daarvan weet 92% dat ze het hiv-virus hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het hiv-virus succesvol onderdrukt. Dat laatste is belangrijk omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen.
Hiermee loopt Nederland voorop in het behalen van de door UNAIDS geformuleerde doelen voor het einde van aids in 2030. De doelen voor 2020 haalde Nederland al in 2017 binnen.


Late diagnose

Stichting Hiv Monitoring schat wel dat ongeveer 1.900 mensen in Nederland nog niet weten dat ze hiv hebben.
Twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.
Een op de drie van die mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem. In Nederland overlijden ook nog steeds mensen aan aids, ongeveer 20 per jaar, door een té late hiv-diagnose.


Hebikhiv?

Op tijd testen en de hiv-behandeling starten is essentieel. Om te voorkomen dat mannen die seks hebben met mannen te laat ontdekken dat ze hiv hebben, start vandaag de landelijke campagne Hebikhiv?
Mannen die risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv? Daar vinden ze alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden. Blijkt uit de online-check dat ze symptomen hebben van een acute infectie, dan krijgen ze een verwijsbrief mee. Hiermee kunnen ze bij alle GGD’en in het land terecht en worden ze met voorrang en gratis getest. De campagne is een samenwerking van Soa Aids Nederland, GGD’en en de Hiv Vereniging. 

Nederland koploper in einde aan hiv
nieuws van Di 12 nov, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html


BEKIJK OOK
Aantal hiv-diagnose blijft dalen
Een seizoen gay parades
Veranker onze rechten in de Grondwet


In ons nieuwste nummer, Gay News 342, februari 2020


Nieuws van vr 14 feb, 2020 22:45
Naomie Pieter is het Roze Lieverdje 2020 > Lees verder
Nieuws van di 11 feb, 2020 22:49
Eerste homohuwelijk in Noord-Ierland een feit > Lees verder
Nieuws van zo 09 feb, 2020 17:11
Roemeense en Afrikaanse boot tijdens botenparade Pride Amsterdam 2020 > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media