Back to Top
Maandag 18 Nov
86374 users - nu online: 1133 people
86374 users - nu online: 1133 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Ma 02 sep, 2019 19:10
NIEUWS


Amsterdam start met PrEP-programma in strijd tegen hiv

A msterdam begint vandaag met het nationale PrEP (pre-expositie profylaxe) programma, waarmee hiv-infecties worden voorkomen door gebruik van hiv-remmers. PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar wel een verhoogd risico lopen. Met deze preventiemethode worden niet alleen individuen beschermd, maar wordt ook verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg): "Ons doel is nul nieuwe hiv-infecties in Amsterdam. Het PrEP-programma is daarvoor een belangrijk instrument omdat we hiermee mensen beschermen nog voordat ze geïnfecteerd raken. Door in te zetten op preventie in combinatie met andere interventies kan de hiv-epidemie verder worden ingeperkt.”

In het nationale PrEP-programma, dat in juni werd aangekondigd door het ministerie van VWS, is afgesproken dat de GGD de medische zorg rond PrEP kosteloos zal verstrekken. Daarnaast zal een groot deel van de kosten van de PrEP-tabletten worden gedekt door een subsidie van het Rijk. Ook betalen deelnemers een eigen bijdrage van 7,50 euro per maand. Amsterdammers die van het nationale PrEP-programma gebruik willen maken, kunnen zich daarvoor vanaf vandaag aanmelden via de website van de GGD Amsterdam. Vanaf 15 september vinden er startconsulten plaats.

Het programma heeft ruimte voor bijna 2200 Amsterdammers. Hiervan zijn al ruim 500 plekken gereserveerd voor Amsterdammers die op dit moment al PrEP gebruiken via de GGD, en bijvoorbeeld zelf hun PrEP-medicatie financieren en hierbij sinds de zomer van 2017 medisch begeleid worden door de GGD Amsterdam.
De verwachting is dan ook dat de 2200 beschikbare plekken onvoldoende zullen zijn. Wethouder Kukenheim: "Mijn zorg is dat we te weinig plekken hebben om structureel nieuwe infecties te kunnen voorkomen. Ik zal daarom bij het ministerie van VWS aandringen op een uitbreiding van het aantal plekken.”

Transgenders en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor PrEP. Gezien de beperkte capaciteit van het programma geeft de GGD voor de invulling van de overige circa 1700 plekken nu prioriteit aan personen uit deze groepen die jonger dan 25 jaar zijn, personen die geen zorgverzekering hebben of personen met een recente migratie vanuit een niet-westers land. Andere groepen wordt in eerste instantie gevraagd om met de huisarts in gesprek te gaan over het voorschrijven van PrEP en het verlenen van PrEP-zorg.

Amsterdam start met PrEP-programma in strijd tegen hiv
nieuws van Ma 02 sep, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

BEKIJK OOK
Vanaf vandaag PrEP bij GGD
Brief uit Brussel: Polariseert PrEP?
COC’s Shakespeare Club 2019


In ons nieuwste nummer, Gay News 339, november 2019


Nieuws van di 12 nov, 2019 19:16
Nederland koploper in einde aan hiv > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media