Back to Top
Zondag 20 Oct
86366 users - nu online: 1320 people
86366 users - nu online: 1320 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Wo 17 jul, 2019 19:51
NIEUWS


Dramatische groei hiv-epidemie in Rusland en Brazilië

T erwijl Zuid-Afrika met groot succes het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 heeft weten te verminderen met maar liefst 40%, neemt hiv opnieuw enorm toe in andere grote landen van de wereld. In Rusland zijn nieuwe hiv-infecties toegenomen met 29% en in Brazilië is de epidemie gegroeid met 22% sinds 2010. Dat is het verontrustende beeld dat de nieuwe cijfers over de hiv-epidemie van de VN-organisatie UNAIDS, vandaag gepubliceerd, laat zien : aids is nog lang niet de wereld uit. Het rapport maakt voor het eerst duidelijk dat het afgesproken doel om een einde te maken aan aids, tegen 2030, niet gehaald zal worden.


Ongelijkheid

Hoewel in de wereld meer mensen met hiv op behandeling zijn dan ooit en steeds minder mensen aan de gevolgen van aids sterven, neemt het wereldwijde aantal nieuwe hiv-infecties niet snel genoeg af. Dat komt door een toenemende ongelijkheid : er zijn grote verschillen in hoe landen de epidemie aanpakken, mensen met hiv en mensen die risico lopen worden steeds meer ongelijk behandeld en het beschikbare budget voor de wereldwijde aidsbestrijding kampt met grote tekorten.


Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds:

"Behandelen van hiv is een effectieve vorm van preventie, want mensen met hiv die medicijnen nemen, blijven gezond leven en geven het virus niet meer door. Het is schokkend dat nu met 23 miljoen mensen met hiv op behandeling, er nog steeds zoveel nieuwe hiv-infecties bijkomen. Het succes door doeltreffend optreden in het ene land wordt teniet gedaan door falend beleid in een ander land. Daar waar stigma en discriminatie overheerst van mensen met hiv en mensen die risico lopen op hiv, daar zien we de epidemie opnieuw schrikbarend groeien. Aan deze ongelijkheid moet een einde komen. Het einde van aids is alleen mogelijk als we focussen op de mensen om wie het gaat met respect voor hun rechten. Een aanpak van de epidemie waarin zij centraal staan en betrokken worden, is de enige formule voor succes.”


Hiv-epidemie

Volgens de cijfers van UNAIDS is meer dan de helft (54%) van alle nieuwe hiv-infecties wereldwijd gevonden onder verdrukte groepen mensen, zoals homo- en bi-mannen, transgenders, sekswerkers en druggebruikers. Deze mensen met een hoger risico op hiv worden in steeds meer landen bij wet gediscrimineerd en uitgesloten van hiv-preventie en zorg. Door het conservatieve politieke beleid in Rusland was zelfs 95% van de nieuwe hiv-infecties onder deze groep mensen te vinden.


Bovendien wijst UNAIDS op een opvallende ongelijkheid tussen volwassenen en kinderen. Nu 62% van alle mensen met hiv op behandeling is, blijven kinderen met hiv, van 0 tot 14 jaar, achter. Van hen is maar 54% bereikt met levensreddende medicijnen.


Doelen niet gehaald

In totaal zijn er wereldwijd minder nieuwe mensen met hiv bijgekomen en er gaan minder mensen dood aan aids. 1,7 miljoen nieuwe mensen liepen het afgelopen jaar hiv op. Dat is iets minder dan in 2017 en een afname van 16% sinds 2010. Toch komt dit aantal in de verste verte niet in de buurt van wat de politieke leiders internationaal met elkaar hadden afgesproken om een einde te maken aan aids. Afgesproken werd dat volgend jaar, in 2020, minder dan 500.000 nieuwe hiv-infecties zouden zijn. Dat VN-doel wordt nooit gehaald.


Door verbeterde toegang tot levensreddende medicijnen is het aantal mensen dat ten gevolge van aids is overleden gedaald, vorig jaar waren dat er 770.000. Dat is 33% minder sinds 2010. Het afgesproken VN-doel in 2020 is minder dan 500.000.


Financiering

Het rapport van UNAIDS maakt tenslotte scherp duidelijk dat de financiering van de aidsbestrijding wereldwijd nu echt in het slop raakt. Zowel internationale donoren, zoals westerse landen waaronder Nederland, als de nationale overheden van de getroffen landen, stellen steeds minder budget beschikbaar. Vorig jaar werd er US$ 1 miljard minder besteed. Er was berekend dat in 2020 iets meer dan US$ 26 miljard nodig zou zijn. Het afgelopen jaar was er maar een budget van US$ 19 miljard, een tekort van meer dan 7 miljard om een einde te maken aan aids.


Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds :

"Er zijn enorme nieuwe barrières in de strijd tegen aids. Doelen die haalbaar leken zullen we niet meer halen. We moeten nu alles op alles zetten om de strijd niet te verliezen. Dat vraagt om politiek leiderschap. Ik roep Nederland op die te nemen, door haar unieke rol in de wereld te blijven vervullen met het steunen van juist die mensen die het meest getroffen worden door hiv. Maar vooral door een voorbeeld te stellen aan de andere westerse donorlanden. Ik roep Nederland op om de financiële bijdrage aan de strijd tegen aids met 20% te verhogen. Die kans is er dit najaar, als alle donoren van het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, hun bijdrage bekend zullen maken. "


 
37,9 miljoen mensen wereldwijd leven met hiv in 2018
1,7 miljoen nieuwe mensen met hiv erbij in 2018
23,3 miljoen mensen met hiv hebben levensreddende medicijnen in 2018
770.000 mensen stierven aan de gevolgen van aids in 2018

Dramatische groei hiv-epidemie in Rusland en Brazilië
nieuws van Wo 17 jul, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

BEKIJK OOK
De Stonewall Riots alweer 50 jaar geleden
Pocketopera Jevgeni Onjegin: dodelijk duwel met hartstochtelijke muziek
Op de bres deel IV: hoe ging het verder met de homo-emancipatie na 1969?


In ons nieuwste nummer, Gay News 339, november 2019


Nieuws van zo 20 okt, 2019 0:03
Openbare laadpalen brengen ruim €3000 op voor COC’s GSA Netwerk > Lees verder
Nieuws van vr 18 okt, 2019 1:19
Heerlens transgender stel opnieuw bedreigd. > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media