Back to Top
Maandag 23 Sep
86358 users - nu online: 1190 people
86358 users - nu online: 1190 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Di 11 jun, 2019 17:36
NIEUWS


Homoseksualiteit in Botswana niet langer strafbaar

E en relatie met iemand van hetzelfde geslacht is niet langer strafbaar in Botswana. Het hooggerechtshof bepaalde vandaag dat de anti-homowet uit 1965 ongedaan moet worden gemaakt. Die wet is een overblijfsel van het Britse koloniale tijdperk, waardoor homoseksuelen tot vandaag een celstraf van maximaal zeven jaar riskeerden.

De uitspraak werd met groot gejuich ontvangen door homoactivisten die in het hooggerechtshof aanwezig waren. Ze steunden de anonieme student die de zaak voor het hof had gebracht. Volgens de student is homoseksualiteit in Botswana inmiddels algemeen geaccepteerd.

Amnesty International

De rechter ging daar in mee. In zijn uitspraak zei hij onder meer dat het recht op privacy ook het recht om een partner te kiezen omvat. En dat seksuele geaardheid aangeboren is en geen fashion statement. "Mensen straffen voor wie ze zijn, is respectloos en discriminerend", zei de rechter.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hoopt dat andere Afrikaanse landen het voorbeeld van Botswana en ook Angola zullen volgen. In dat laatste land werd begin dit jaar homoseksualiteit gelegaliseerd. In meer dan twintig andere landen in Afrika is homoseksualiteit nog altijd strafbaar.

Hoger beroep

Zo oordeelde het hooggerechtshof in Kenia ruim twee weken geleden nog dat de anti-homowetten daar onverminderd van kracht blijven. In Kenia riskeren paren van hetzelfde geslacht veertien jaar gevangenisstraf.

Ook in Botswana is de strijd om de homorechten nog niet helemaal voorbij. Een woordvoerder van de lokale mensenrechtenactiegroep Legabibo zei te vrezen dat de staat wellicht in hoger beroep gaat "om de homofoben tevreden te stellen". Dat zou dan binnen dertig dagen moeten gebeuren.

Homoseksualiteit in Botswana niet langer strafbaar
nieuws van Di 11 jun, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

BEKIJK OOK
Homoseksualiteit niet langer strafbaar in Angola
Homoseksualiteit blijft strafbaar in Kenia
James Ivory’s liefdesfilm Maurice digitaal gerestaureerd


In ons nieuwste nummer, Gay News 338, oktober 2019


Nieuws van vr 20 sep, 2019 23:16
Amerikaanse bekrompenheid ten top: Geen manneke Pis op monoply > Lees verder
Nieuws van di 17 sep, 2019 19:22
Genezing hiv stap dichterbij: wetenschappers bereiken doorbraak > Lees verder
Nieuws van zo 08 sep, 2019 16:03
Eerste Pride Sarajevo verloopt zonder problemen > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media