Back to Top
Maandag 23 Sep
86358 users - nu online: 1192 people
86358 users - nu online: 1192 people login
 
Gay News : laatste nieuws :

NIEUWS
Share:


Do 06 jun, 2019 21:24
NIEUWS


Politie New York biedt 50 jaar later excuses aan voor inval homobar

D e baas van de politie van New York heeft zijn excuses aangeboden voor de beruchte inval in een homobar in 1969. "Het was een verkeerde actie", zei James O'Neill vandaag.

Volgens O'Neill waren de wetten voor lhbt'ers in die tijd "discriminerend en onderdrukkend". O'Neill: "Het is simpel: het had niet mogen gebeuren".

De inval in de Stonewall Inn is een keerpunt in de geschiedenis van de Amerikaanse lhbt-gemeenschap. De actie had de Stonewall-rellen tot gevolg, waarbij de lhbt-gemeenschap van New York met felle demonstraties terugsloeg na decennia structureel te zijn getreiterd en gediscrimineerd.

In de jaren 60 viel de politie geregeld homobars binnen, die in het geheim werden gerund. Lhbt'ers waren destijds allesbehalve geaccepteerd. Wie openlijk homo was, liep het risico gearresteerd te worden.

De Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village in Manhattan was een van de grootste homobars van de VS. Op 27 juni 1969 was, in tegenstelling tot bij eerdere invallen, het barpersoneel alleen niet van tevoren getipt en werd de inval niet vroeg in de avond gedaan, maar pas in de nacht.

Daardoor ontstond er paniek onder de ruim 200 bezoekers en liep de situatie al snel uit de hand. De agenten moesten uiteindelijk door collega's beschermd worden tegen de woede van het publiek. De inval werd groot nieuws en de volgende dag gingen lhbt'ers opnieuw de straat op om te protesteren tegen de politie.

Inauguratie Obama

De rellen worden gezien als startpunt van de georganiseerde homorechtenbeweging in de VS en de strijd voor acceptatie van lhbt'ers.

Oud-president Obama refereerde nog aan de Stonewall-rellen tijdens zijn inauguratietoespraak voor zijn tweede termijn in 2013. Hij noemde het een van de sleutelmomenten in de strijd voor gelijke burgerrechten.

Lhbt'ers hadden de politie van New York al vaker opgeroepen excuses te maken voor de Stonewall-inval. Zo ook de New Yorkse gemeenteraadsvoorzitter Corey Johnson, die openlijk homoseksueel is.

James Fallarono zei namens actiegroep NYC Pride dat de verontschuldigingen van de politie, twee weken voor de vijftigjarige herdenking van de inval, een "goed begin" is. "Maar het zal niet de decennia vol discriminatie en geweld goedmaken die wij als gemeenschap hebben ervaren."
 

Politie New York biedt 50 jaar later excuses aan voor inval homobar
nieuws van Do 06 jun, 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

BEKIJK OOK
New York krijgt eerste standbeeld voor transgender
Kamer positief over discriminatierechercheurs
Stonewall vijftig jaar


In ons nieuwste nummer, Gay News 338, oktober 2019


Nieuws van vr 20 sep, 2019 23:16
Amerikaanse bekrompenheid ten top: Geen manneke Pis op monoply > Lees verder
Nieuws van di 17 sep, 2019 19:22
Genezing hiv stap dichterbij: wetenschappers bereiken doorbraak > Lees verder
Nieuws van zo 08 sep, 2019 16:03
Eerste Pride Sarajevo verloopt zonder problemen > Lees verder

toon meer nieuwsberichten
GERELATEERDTOP STORIES
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media