Back to Top
Maandag 22 Apr
86293 users - nu online: 1261 people
86293 users - nu online: 1261 people login

NIEUWS


Wo 21 nov, 2018 1:42

SCP: pesten en geweld tegen homo's en lesbiennes neemt af


Homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) maken steeds minder geweld mee en worden steeds minder gepest, concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau in zijn LHBT-monitor 2018. Wel is de algehele 'leefsituatie' van de groep volgens het SCP nog steeds slechter dan die van hetero's.

Het SCP bedoelt dan met name respectloos gedrag, bijvoorbeeld op straat of online, en gevoelens van onveiligheid bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Op veel van die fronten ervaren met name lesbiennes, homo's en biseksuelen verbetering, maar rapporteren hetero's minder incidenten.

Transgenders hebben het relatief het zwaarst, meldt het SCP. Hun "ervaren leefsituatie steekt op alle terreinen negatief af" in vergelijking met iedereen die niet-transgender is, door het SCP ook wel 'cisgender' genoemd.

Geweld

Enthousiast is het SCP over de daling van het ervaren geweld onder lesbiennes en homo's. Na statistische correctie in het onderzoek maken deze twee groepen naar eigen zeggen evenveel geweld mee als hetero's.

Grote kanttekening is wel dat het SCP niet weet hoe dat komt. De acceptatie van homo's en lesbiennes kan zijn verbeterd, maar het zou volgens het SCP ook kunnen dat deze groepen hun gedrag hebben aangepast en bijvoorbeeld niet meer hand in hand over straat gaan om zo conflicten te vermijden. Ook is in het rapport niets te vinden over de aanleiding van het geweld.

Het COC Nederland herkent zich niet in de daling van het geweld tegen lesbiennes en homo's. Het COC ziet juist dat er veel geweld is tegen deze groepen en dat het geweld tegen transgenders toeneemt. Gisteren bood COC Nederland, de belangenvereniging van de lhbti-gemeenschap in Nederland, de Tweede Kamer nog een actieplan aan. De initiatiefnemers vinden dat de politiek meer moet doen om homogeweld tegen te gaan. Volgens hen krijgen zeven op de tien lhbti'ers in hun leven te maken met geweld.

 

SCP: pesten en geweld tegen homos en lesbiennes neemt af
nieuws van Wo 21 nov, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Na 21 jaar geen Canal-Pride meer voor zwemvereniging UPSTREAM
Za 20 apr, 2019 15:04

Rechter Ankara heft verbod Gay-Pride op
Vr 19 apr, 2019 13:59

Europees Parlement steunt veroordeling anti-homowetgeving in Brunei
Do 18 apr, 2019 17:59

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 332, april 2019


RoB


Leather, Rubber & Twisted gear

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media