Back to Top
Vrijdag 22 maart
86276 users - nu online: 1370 people
86276 users - nu online: 1370 people login

NIEUWS


Za 13 jan, 2018 1:06

PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apotheken


De prijs van hiv-preventiepil PrEP is per 1 januari 2018 drastisch verlaagd. Er is nu een generieke variant beschikbaar voor 47,95 euro per maand bij alle apothekers in Nederland. Daar komen bij aankoop nog enkele euro’s apotheekkosten bovenop. Tot voor kort kon een maand PrEP-gebruik nog ruim 500 euro kosten en werd goedkopere door slechts een beperkt aantal apotheken aangeboden. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen. Bovendien is het voor het eerst dat PrEP tegen een lagere prijs wordt aangeboden in alle apotheken.

‘Dit is een geweldige stap op weg naar vergoeding van PrEP en de zorg die daarbij hoort. Want dat is waar we ons voor blijven inzetten. Door de lagere prijs van de PrEP-pil krijgen nu al meer mensen een extra mogelijkheid om zich te beschermen tegen hiv. Voor het stoppen van de hiv-epidemie is het cruciaal dat iedereen met een verhoogd risico op hiv die kans krijgt, ongeacht zijn portemonnee’, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds Soa Aids Nederland.

Pleiten voor vergoeding

Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n 900 hiv-diagnoses. Het toevoegen van PrEP aan de bestaande hiv-preventie, zoals voorlichting en condoomgebruik, kan duizenden nieuwe hiv-infecties voorkomen. Ook bevrijdt de pil mensen eindelijk van angst voor hiv en bespaart PrEP de samenleving vele zorgkosten. In oa België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada wordt PrEP al vergoed. Hierdoor is het aantal nieuwe hiv-infecties in steden aanzienlijk verminderd. Aidsfonds - Soa Aids Nederland blijft samen met COC, de HIV Vereniging en hiv-behandelaren pleiten voor eenzelfde regeling in Nederland. Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker.

Recept én zorg nodig van een arts

Bescherming tegen hiv door PrEP is alleen gegarandeerd als vooraf en tijdens gebruik de juiste tests en controles plaatsvinden. Daarom hoort goede zorg en begeleiding bij het gebruik van PrEP en kan iedere (huis)arts in Nederland de pil voorschrijven. Artsen kunnen voor informatie over PrEP en de bijbehorende richtlijnen het geactualiseerde PrEP dossier raadplegen. Mannen die PrEP willen gaan gebruiken, kunnen voor meer informatie over PrEP en de bijbehorende zorg terecht bij Https://Man tot Man.nl
 

PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apotheken
nieuws van Za 13 jan, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Nog een heel weekend Roze Filmdagen
Vr 22 mrt, 2019 13:40

'Regenboogspelen' in 2022 in Nijmegen
Zo 17 mrt, 2019 18:21

Kardinaal zes jaar de cel in wegens seksueel misbruik
Wo 13 mrt, 2019 3:19

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 331, maart 2019
Gays&Gadgets


Gay Shopping for anything gay

meer info |visit


Amsterdam Pride Foundation


Amsterdam Gay Pride

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media