Back to Top
Vrijdag 22 maart
86276 users - nu online: 1371 people
86276 users - nu online: 1371 people login

NIEUWS


Di 09 jan, 2018 0:57

Gemeente Amersfoort: geen 'homolijsten'


Gemeente Amersfoort heeft na onderzoek laten weten dat er geen 'homolijsten' zijn gevonden. Belangenvereniging COC Midden-Nederland verzocht begin december om onderzoek te doen naar het mogelijk bestaan van dergelijke lijsten. Het verzoek kwam na berichtgeving over de Gemeente Amsterdam waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw sollicitanten werden afgewezen, omdat zij homoseksueel waren en hiervan werden lijsten bijgehouden.

In de brief die COC Midden-Nederland heeft ontvangen wordt gemeld dat er door de afdeling Organisatie en Talentontwikkeling onderzoek is verricht in het gemeentelijk archief, Archief Eemland. Er heeft onderzoek plaatsgevonden in het archief van het Gemeentebestuur Amersfoort in diverse stukken betreffende personeel in de periode 1945-1983. "Onderzoek in deze dossiers heeft uitgewezen dat hierin geen bedoelde lijsten voorkomen, noch enige verwijzing naar dergelijke onderzoeken", zo is in de brief te lezen.

"We zijn blij dat de Gemeente Amersfoort al zo snel helderheid heeft kunnen geven na een onderzoek in het gemeentelijk archief. Gelukkig zijn er geen 'homolijsten' gevonden en dat zou betekenen dat er in het verleden geen sollicitanten zijn geweigerd vanwege seksuele geaardheid. Ik reken erop dat Amersfoort als 'regenbooggemeente' actief werkt aan een divers personeelsbestand en daarin een voorbeeldfunctie vervult voor andere organisaties en bedrijven in de regio", aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.

COC Midden-Nederland heeft ook Gemeente Utrecht gevraagd om een onderzoek. Hiervan zijn nog geen resultaten bekend.

Amsterdam hield in jaren vijftig 'homolijsten' bij

De gemeente Amsterdam wees in de jaren vijftig van de vorige eeuw sollicitanten af omdat zij homoseksueel waren. Van deze mannen zijn lijsten bijgehouden die onlangs bij onderzoek in het Stadsarchief werden gevonden. De documentatie beslaat enkele meters. De dossiers lagen in een afgesloten ruimte; zij zijn verzegeld omdat veel van de mannen nog in leven zijn. Het gaat om verslagen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel. Deze commissie deed onderzoek naar mensen die solliciteerden bij de gemeente Amsterdam. Als sollicitanten homoseksueel waren, kwamen zij op een zwarte lijst te staan en mochten nooit worden aangenomen als ambtenaar. De lijsten die in het Stadsarchief zijn gevonden, bevatten namen en achtergronden van ruim 1.500 mensen.

 

Gemeente Amersfoort: geen homolijsten
nieuws van Di 09 jan, 2018
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html

GERELATEERDRubrieken:
X

Nog een heel weekend Roze Filmdagen
Vr 22 mrt, 2019 13:40

'Regenboogspelen' in 2022 in Nijmegen
Zo 17 mrt, 2019 18:21

Kardinaal zes jaar de cel in wegens seksueel misbruik
Wo 13 mrt, 2019 3:19

    toon meer


In het nieuwste nummer, Gay News 331, maart 2019
Eagle


Famous Cruise Club

meer info |visit


Pink Pijp & RB borrel


maandelijkse lokale bewoners borrel

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media