Back to Top
Donderdag 22 Feb
86076 users - nu online: 1202 people
86076 users - nu online: 1202 people login

NIEUWS


Wo 29 nov, 2017 23:21

Zorgvuldige beoordeling voor LHBTI- asielzoekers


Er komt een betere en zorgvuldige beoordeling door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) voor LHBTI-asielzoekers. Een voorstel daartoe dient D66-Kamerlid Maarten Groothuizen samen met de coalitiepartijen in bij de begrotingsbehandeling van Justitie & Veiligheid. Concreet vraagt Groothuizen de wijze van beoordeling door de IND voor wat betreft de seksuele geaardheid of geloofsovertuiging van asielzoekers te verbeteren. Groothuizen: "Nu ligt de focus van de IND heel erg op het proces van bewustwording. Zo wordt soms zelfs gevraagd op welke dag iemand homoseksueel werd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Zeker niet in een land waarin LHBTI’ers niet geaccepteerd worden.”

Niet van de ene op de andere dag homoseksueel

De coalitiepartijen roepen de Minister op zorgvuldig te gaan bekijken hoe het beoordelingsproces beter kan, bijvoorbeeld in samenwerking met het COC en LGBT Asylum support. Groothuizen denkt aan het trainen van IND personeel en het beperken van het gebruik van stereotypen in de beoordeling. Groothuizen: "Het zijn moeilijke kwesties. Je wil de mensen die dit misbruiken geen verblijfsvergunning geven, maar we willen ook voorkomen dat iemand die wel homoseksueel is en niet veilig is in z’n thuisland wordt teruggestuurd. Daarom moet het proces zorgvuldiger.”

Standaard werkwijze

Elke asielzoeker ondergaat door de IND interviews om de redenen van asiel te toetsen. Dat gaat volgens een standaard werkwijze. Voor LHBTI-vluchtelingen levert dit lastige situaties op. Zo vertelde Mustafa onlangs dat zelfs het feit dat hij een vriend had, door de IND niet gezien werd als bewijsvoering voor zijn homoseksualiteit. Deze zomer oordeelde de rechtbank in Den Haag al dat het hebben van een partner van gelijk geslacht inmiddels wel moet worden meegenomen in de beoordeling van de IND. Bij bekeerde Christenen speelt een vergelijkbare problematiek. Het is lastig te beoordelen wat iemands overtuiging is.
 
Rubrieken:
X

Olympisch schoonspringer Tom Daley en vriend krijgen kind
Wo 14 feb, 2018 23:25


Homomonument wordt gemeentelijk monument
Wo 14 feb, 2018 19:31


Britney Spears wint Vanguard Award van homorechtenorganisatie GLAAD
Wo 14 feb, 2018 1:29


    toon meer


    Top Stories | Gay News
In het nieuwste nummer, Gay News 319, maart 2018
NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


De Slaunge


The best premium massage in Amsterdam

meer info |visit


bottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media