Regelmatig hoor ik van de oudere garde dat Amsterdam niet meer is zoals het was. Vroeger waren er shows in cafés en discotheken vertellen ze mij dan. Natuurlijk is alles tijdelijk en ja, de helft van de homotenten is weg, maar toch gebeurt er nog veel en zijn er nog onvergetelijke avonden te beleven. IDAHOTIQZ was zo’n avond, maar laat ik beginnen bij het begin.
We kunnen er natuurlijk niet omheen, ik bedoel nog even terug te kijken op het overlijden van Martine Bijl, want veel generaties zijn groot geworden met het werk van Martine. De reacties zijn dan ook overweldigend.
Dit internationale feestje is al lang geen feestje meer, maar een enorm evenement, en trekt al vele jaren massa’s gays van overal, en vooral van alle leeftijden en stijlen.
De homo-revolutie brak los na 1969 en het was een linkse beweging: veel moest anders of soms alles. Wat overal in Europa anders moest was de wetgeving en zoals we weten duurde dat nog even, zoals in Engeland waar de regeling Clause 28 (als de Russische anti-homopropaganda nu) eerst ingevoerd werd in 1987 en in 2003 weer werd opgeruimd.
Lieve Noorderburen, de eerste zes maanden van 2019 zitten erop en naar goede gewoonte verschenen in die periode in de Vlaamse media spraakmakende, degoutante en abjecte citaten over onze homoseksuele medemensen, in alle HLBTQI-gedaantes. Of hoe bekende en minder bekende Vlaamse mensen hun meningen over homo’s ventileren, (te) vaak ongezouten, als je het mij vraagt.
De parlementariërs Giselle Mc William en Stephen Walroud hebben een Wetsvoorstel Aanpassing Wettelijk Huwelijk ingediend bij de Staten van Curaçao. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat alle paren op Curaçao kunnen trouwen, ook paren van gelijk geslacht.
Uit een rapport van Glaad blijkt dat de regering Trump zich ruim 100 keer schuldig heeft gemaakt aan homo en transgender discriminatie of aanvallen op homo en transgender personen, sinds de regering Trump van start ging. Dit blijkt uit het Glaad's Trump Accountability Project rapport, die de regressieve acties op homo en transgender rechten van de regering Trump monitort.
Ik ben een vat vol tegenstellingen, zo moet ik bekennen. Ik ben arm, maar ik voel me rijk. Ik ben een man en heb ook kwaliteiten die men doorgaans vrouwelijk noemt. Lang geleden ben ik gestopt me daar zorgen over te maken. Mijn identiteit als Nederlander staat onder druk, nu ik me steeds meer Europeaan en zelfs wereldburger voel. Ik ben als katholiek jongetje geboren, maar sinds een paar jaar een atheïst zonder geregistreerde geloofsovertuiging.
In de maanden mei en juni zijn er weer volop evenementen georganiseerd door de vele commissies en het bestuur van A.S.V.Gay. Borrelend met de zusterverenigingen in Groningen of dansend bij Sensation Pink! Vol. III in Café Exit. Zingend op het open podium in Café Montmartre of peinzend bij de pub-quiz in Bar Buka. De vereniging was weer op verscheidene plekken in Nederland te vinden.
Het Hooggerechtshof in Kenia heeft geoordeeld dat de wetsartikelen op grond waarvan homoseksualiteit in Kenia strafbaar is niet ongrondwettelijk zijn. Homoseksuele handelingen blijven daarmee in Kenia verboden en kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van 5 tot 14 jaar.
New York krijgt een standbeeld voor twee voorvechters van transgenderrechten, Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera. Volgens burgemeester De Blasio zal het wereldwijd een van de eerste monumenten voor transgenders worden.
Naast het feit dat de elektrische fiets gemeengoed is geworden, is die ook een stijlobject aan het worden. Meer stijl dan de Bella Citta gaat het niet worden. Ride in Style!
Eens in de zoveel jaar tijd doet zich in de politiek een moment voor waar men echt met de billen bloot moet en een echte keuze moet maken. Niet meer dat zweverige “ik ben geschokt” en verder niks komma nul nada. Zo'n moment doet zich dit jaar voor.
Emancipatieminister Ingrid van Engelshoven heeft de Jos Brink Prijzen voor LHBTI-emancipatie uitgereikt in de Haarlemse schouwburg. De Jos Brink Oeuvreprijs 2019 ging naar pionier-activist en oud-politicus Joke Swiebel en de Jos Brink Innovatieprijs 2019 naar activist Bowi Jong.
De titel van deze column omschrijft de hoge werkdruk die wij deze weken op kantoor ervaren vanwege de introductie en verkoop van de Pride-vignetten, de verschillende productie-deadlines en het verzamelen en aanleveren van duizend-en-één documenten bij het stadsloket ten behoeve van alle benodigde ontheffingen. Maar daar wil ik het in de column niet over hebben.
Gister was het 2 juli. “Nou en?” hoor ik u denken. Inderdaad, voor de meesten is het geen datum die speciale gevoelens oproept. Toch is het een dag die ons allemaal zal raken. En dan heb ik het niet over de totale zonsverduistering die die dag zal plaatsvinden (en die zich vrijwel volledig boven het water zal voltrekken en dus eigenlijk niet te zien zal zijn) maar over de eerste dag van de zittingsperiode van het nieuwgekozen Europees parlement.
Op donderdag 18 juli 2019 vindt in Enschede weer de Bölke Open Air plaats. Uitgaanscentrum ’t Bölke heeft voor deze dertiende editie een spectaculair programma samengesteld met optredens van The Dutch Cher, Trinxx 'men dancing on high heels' en Sparklezzz.
Twee jaar geleden, in 2017, werd voor de eerste keer Zandvoort Pride gehouden, met als ondertitel “Amsterdam at the Beach” of “Pride at the Beach.” Een golf van enthousiasme overspoelde de strandplaats. Een heuse parade, strandfeesten, optredens en met als cultureel accent in de driedaagse festiviteiten de presentatie van een aantal foto’s van de Amsterdamse fotograaf René Zuiderveld in het Zandvoorts Museum.
Goed nieuws voor griezelfans. Op de Zeedijk, in theater/variété Casablanca komen Amsterdamse spoken weer tot leven tijdens de Amsterdam Spooky Experience. Het theatertje staat een aantal zaterdagen in juni en juli in het teken van bloedstollende songs en verhalen over “bovennatuurlijk Amsterdam.” Wie durft?