Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 847 people
86440 users - nu online: 847 people login
  Gay News : Auteurs : Gert Hekma
Auteurs Gay News
Gert Hekma (60)

  Auteurs - archief:
Huidige auteurs:

Bladeren door het nieuwste
van Gert Hekma in Print in Gay News 337, september 2019 - vanaf pagina no. 48

Of lees meer
van Gert Hekma on-line:


Op 28 juni 1969 deed de politie een inval in de homobar Stonewall Inn. Dat deden ze vaker en terwijl de bezoekers zich er meestal bij neerlegden, kwamen ze die avond in verzet tegen de agenten. Dat was het begin van een paar dagen durende, gewelddadige rellen die velen zien als het begin van de strijd voor homorechten.

sep 2019       
lees verder 9 min.

Gert HekmaOver de auteur
Gert Hekma is sinds 1984 als hoogleraar het boegbeeld van homo- en lesbostudies van de Universiteit van Amsterdam. In 2002 was Gert Hekma een van de oprichters van het George Mosse Fonds. In 2017 ging Gert met pensioen bij de Uva.

Sinds onze oprichting is Gert Hekma als medewerker actief betrokken bij Gay News, en is dat nog steeds.De homo-revolutie brak los na 1969 en het was een linkse beweging: veel moest anders of soms alles. Wat overal in Europa anders moest was de wetgeving en zoals we weten duurde dat nog even, zoals in Engeland waar de regeling Clause 28 (als de Russische anti-homopropaganda nu) eerst ingevoerd werd in 1987 en in 2003 weer werd opgeruimd.

jul 2019       
lees verder 10 min.


Misschien werd het homoleven in Europa iets levendiger in de jaren twintig, daarna werd het met Hitler en de nazi’s een stuk somberder toen moord regel werd. De Sovjet-Unie predikte in haar beginfase na 1917 misschien vooruitgang en rechtvaardigheid, maar dat hield direct op met de burgeroorlog en helemaal met de komst van de totalitaire Stalin, toen daar opnieuw anti-homowetten werden ingevoerd.

mei 2019       
lees verder 7 min.


Welke invloed hadden al die vernieuwingen rond homoseksualiteit waar de mensen mee kwamen die we hiervoor hebben belicht? Een oud verhaal van sodomie, ontucht, pederastie, tribadie en verkeerde liefhebbers verdween en maakte plaats voor een nieuwe kijk op homoseksualiteit, uranisme, het derde geslacht, seksuele psychopathie, seksuele inversie van betroffenen zelf die auteurs waren, romans en brieven schreven, en van dokters die aan artikelen en boeken werkten.

apr 2019       
lees verder 8 min.


De Pride staat dit jaar in het teken van de geschiedenis vóór en na de Stonewall-rellen (eind juni 1969), die vele homo’s en hetero’s zien als het begin van de homobeweging. In Nederland zijn we trots dat jonge homo’s en lesbo’s een half jaar eerder, op 21 januari 1969, bij de Tweede Kamer op het Binnenhof de straat opgingen.

mrt 2019       
lees verder 9 min.


Jongeren kunnen zich nauwelijks meer voorstellen dat in de periode voor 1970 de belangrijkste plek voor mannen om homoseks te hebben in publieke urinoirs en soms parken was.

feb 2019       
lees verder 5 min.


Een pionier van de Amerikaanse homobevrijdingsbeweging, de historicus Martin Duberman, publiceerde recent een boek met als titel de vraag Has the Gay Movement Failed? Het antwoord is een overdonderend ja, de homobeweging heeft gefaald. Haar belangrijkste succes was recent de openstelling van het huwelijk en het leger voor holebi’s.

feb 2019       
lees verder 6 min.


Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit van Amsterdam hield Gert Hekma de zestiende Mosse-lezing, met als titel Vijftig jaar homo-acceptatie uit de kast, van onbereikbaar ideaal tot ontoereikend perspectief. Gay News publiceerde al eerder het eerste deel, en nu het slot. Wat heeft vijftig jaar homo-acceptatie ons nu eigenlijk gebracht.

jan 2018       
lees verder 12 min.


Mosse-lezing 2017, deel 1. Op 20 september hield Gert Hekma ter gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit van Amsterdam de zestiende Mosse-lezing. De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo / lesbische geschiedenis aan de UvA en is vernoemd naar George L. Mosse (1918- 1999), een bekende, liberale historicus van Duits-Joodse komaf die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA. Gay News publiceert de tekst van de lezing in twee delen.

dec 2017       
lees verder 13 min.


Het boek Verzwegen verlangen: Een geschiedenis van homoseksualiteit in België kent drie redacteuren en vijf auteurs: Jonas Roelens schrijft over de periode tot en met de Verlichting, Elwin Hofman over de late achttiende en vroege negentiede eeuw, Wannes Dupont over het eind van die eeuw tot circa 1950 en Paul Borghs en Bart Eeckhout over de laatste periode.

okt 2017       
lees verder 7 min.


Guy Hocquenghem (1946-1988) was een radicale flikker-activist van het Front Homosexuel d’Action Révolutionnaire (FHAR), die zich ontwikkelde eerst tot een voorloper van “queer theory” en vervolgens tot een romanschrijver die zich richtte op aids en spiritualiteit en dat met zijn linkse houding verenigde.

mei 2017       
lees verder 11 min.


Het boek van Gilles Sebhan, Retour à Duvert, is een erg goed essay over deze auteur over jongensliefde, die ooit door Edmund White de beste homoschrijver van zijn generatie is genoemd. Duvert (1945-2008) schreef tussen 1967 en 1989 een twaalftal boeken (negen romans en drie essays) die meestal verschenen bij Éditions du Minuit, de uitgever van de (experimentele) Nouveau roman.

apr 2017       
lees verder 4 min.


Aan de vooravond van de eenwording van het Duitse Rijk volgde de bevolking van de Pruisische hoofdstad Berlijn aandachtig de verslagen van een ernstig zedenmisdrijf. Op een koude zondagmiddag in januari 1869 was de vijf-jarige Emil Hancke bij zijn makkers weggelokt en op een zolder verkracht en ernstig mishandeld. Twee jaar eerder was een andere jongen onder vergelijkbare omstandigheden vermoord, een in 1869 nog onopgeloste zaak.

jan 2017       
lees verder 5 min.


Op 2 juli werd er een monument voor de dichter Jacob Israël de Haan onthuld in Smilde, zijn geboorteplaats. Dat monument staat in het fraaie park achter de oude kerk van Smilde, niet ver van de synagoge met woning waar hij werd geboren. Gert Hekma sprak bij de onthulling als bestuurslid van het De Haan Genootschap de volgende tekst uit. Dit genootschap organiseert jaarlijkse lezingen rond De Haan; dit jaar op 19 oktober met een presentatie van zijn werk door Arthur Japin.

okt 2016       
lees verder 7 min.


Misschien is Frans Kellendonk (1951-1990) een beetje in de vergetelheid geraakt, maar hij gold in de jaren tachtig als de meest belovende schrijver van zijn generatie. Hij was auteur van bundels korte verhalen (Bouwval, 1977, en Namen en gezichten, 1983), essays (De veren van de zwaan, 1987, en De halve wereld, 1989), een novelle, De nietsnut (1979), en een spookverhaal, Letter en Geest (1982). Zijn belangrijkste boek, de roman Mystiek lichaam (1987), die zonder de afkorting te noemen onder meer over aids gaat, werd indertijd beschouwd als goed geschreven maar antisemitisch en homofoob.

dec 2015       
lees verder 5 min.


Claude François Michéa is de eerste arts uit de moderne tijd die een biologische theorie van homoseksuele voorkeur heeft voorgesteld, die preferentie als een aangeboren identiteit zag en daarvoor een ongewone term bedacht: philopédie. Dat woord was een omdraaiing van de term pederastie of zoals wij nu zeggen, pedofilie (knapenliefde).

jul 2015       
lees verder 8 min.


Er is veel geschreven over homoromans en -schrijvers van voor 1940, zoals Louis Couperus en De Haan, over dichters als Willem Kloos, P.C. Boutens en Willem de Mérode en over het gewonere werk van onder anderen M.J.J. Exler en J.H. François. Dat populaire werk besprak Gerrit Komrij in de NRC en zijn essaybundel Averechts (1980). Zelf wijdde ik een artikel aan homoromans uit die periode in een vriendenboek voor Ab van der Steur (1988): ellendige levens zonder seks en met onbeantwoorde liefdes die vaak eindigden met zelfmoord.

nov 2014       
lees verder 9 min.


Sade, Queer Theorist door William F. Edmiston is een geweldig boek. We praten al vijfentwintig jaar over queer theory en queer movement en hoewel Sade de queerest van allen is en het radicaalste werk ooit over seks schreef, is zelden aandacht aan hem besteed in die hoedanigheden. Het boek van Edmiston geeft een verrukkelijk overzicht van seksualiteit en gender in zijn werk en leven, met veel aandacht voor homoseksualiteit en incest.

mei 2014       
lees verder 9 min.


Waarom roept het begrip fetisjisme nog steeds besmuikte reacties op? Waarom beschouwen psychiaters en de meeste gewone mensen het nog steeds als een ziekelijke abnormaliteit? Gert Hekma zet de beeldvorming uiteen en pleit voor een samenleving waarin fetisjisme meer ruimte krijgt.

sep 2013       
lees verder 4 min.


Techniques of Pleasure: BDSM and the Circuits of Sexuality is volgens auteur Margot Weiss een etnografie van de Bay Area BDSM scene, maar dat is het helaas niet. Ze beschrijft geen enkel kinky spel en een orgasme komt in het boek niet voor.

aug 2012       
lees verder 9 min.


Nederland en in het bijzonder Amsterdam hebben een liberale en tolerante reputatie. De stad werd gezien als een seks- en homohoofdstad waar bijna alles mogelijk was. De wetten waren liberaal: geen antihomo wetten, het eerste land met het homo-huwelijk, sekswerk legaal. Nederlanders halen de hoogste scores in enquêtes over seksuele waarden: ze zeggen tolerant te zijn. Nederland is een betere plek om te leven als het om seksuele variatie gaat dan de Verenigde Staten, Marokko of Zimbabwe.

jul 2012       
lees verder 12 min.


In het afgelopen decennium is er een tegenstelling ontstaan tussen moslims en homo’s. Terwijl moslims gekritiseerd worden voor hun seksuele moraal, zijn homo’s sinds 2001 (homo-huwelijk, Pim Fortuyn) van ongewenste buitenbeentjes troetelkinderen van de Nederlandse politiek en media geworden. Omdat moslims homo’s niet zouden accepteren, kunnen hun seksuele opvattingen op scherpe kritiek rekenen vanuit politiek en samenleving.

mei 2012       
lees verder 6 min.


Tijdens de Canal Parade was op een drietal plekken een expositie met kunst van mannen en vrouwen die een ander seksueel en gender leven toonden: transgender, homo, lesbo, kinky, seks op straat. Op die tentoonstellingen was ook werk te zien van de startende kunstenaar Paul Buijs (1982) die met keramiek en tekeningen was vertegenwoordigd. Hij liep zelf ook rond bij de opening en liet iets heel anders zien aan geïnteresseerden.

feb 2012       
lees verder 9 min.


Homoseksualiteit en strafrecht: een expositie en een bundel

Op vrijdag 18 november om 5 uur opent de tentoonstelling Bewaar me voor de waanzin van het recht op het IHLIA-plein in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Tezelfdertijd verschijnt de gelijknamige bundel over de geschiedenis van homoseksualiteit en strafrecht. Vanaf de jaren vijftig begon het tot psychiaters door te dringen dat jongeren geen homo of lesbo werden door verleiding.

dec 2011       
lees verder


Een jonge homo boet voor zijn onwetendheid

John Welbergen is in 1934 in Leiden geboren en groeide op in Den Helder. Zijn vader werkte bij de marine en vertrok in 1938 naar Indië waar hij tijdens de oorlog in een gevangenenkamp stierf. Zoon en vader hebben elkaar nauwelijks gekend. John groeide op met zijn moeder en na de oorlog met een stiefvader. In 1955 kreeg John met de politie te maken vanwege artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht. Hier volgt zijn verhaal in eigen woorden, opgetekend door Gert Hekma.

dec 2011       
lees verder 14 min.


Vorig jaar voorjaar is de bar Le Keller in Parijs gesloten. Het zegt u waarschijnlijk niks, en ook ter plekke ontsnapte dit onnozele feit aan de aandacht van de pers. Toch wil ik er hier de aandacht op vestigen, want het is geen zinloos feit. Een zoektocht op internet biedt nauwelijks informatie over de sluiting van deze wereldberoemde homoseksuele leerbar, de oudste van zijn soort in Parijs.

mei 2011       
lees verder


Op woensdag 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Hoe belangrijk is de homostem voor de provincie dit jaar? Gert Hekma sprak voor Gay News met Meino Schraal, de tweede persoon op de lijst van het CDA en uitgesproken homo.

Meino heeft een interessante levensloop. Geboren in 1974 in het Perzische Isfahan en te vondeling gelegd op de drempel van een weeshuis werd hij in 1975 geadopteerd door een Nederlandse familie uit Urk.

mrt 2011       
lees verder 6 min.


Er bestaat een vreemde afkortingenbrij die woorden als homo en gay aan het vervangen is. Onze Vlaamse buren spreken heel sympathiek van holebi, de ILGA heeft recent BTI aan LG toegevoegd. Intussen is het elders LGBTTTIQQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, travestite, transsexual, intersexual, queer, questioning) geworden en daar zullen nog wel letters aan toegevoegd zijn en worden. Ik schreef ooit over perversies voor Gay News en die artikelen zijn vorig jaar samengebracht in een ABC van perversies bij Meulenhoff, maar het gekke is dat al die perversies het nooit hebben gemaakt in die afkortingensoep.

jan 2011       
lees verder 6 min.


De meest voorkomende scheldwoorden voor meisjes en jongens zijn aan de ene kant slet en hoer en aan de andere kant nicht, homo en flikker. Wat zeggen die termen over de Nederlandse seksuele en gender cultuur? Bij het beantwoorden van die vraag zal ik achtereenvolgens seksuele verschillen tussen mannen en vrouwen, politieke zorgen over het seksuele leven van meisjes, seksgedrag van homomannen en lesbische vrouwen en vooroordelen over nichten behandelen en eindigen met de vraag waar deze praktijken en perspectieven vandaan komen en waar we ermee heen moeten.

dec 2010       
lees verder 10 min.


In de zomer van 1977 organiseerden de Amsterdamse Rooie Flikkers een zomerkamp nabij Montaigu de Quercy, “dans la profonde France” zoals de Fransen zeggen. De nichten kwamen uit heel West-Europa: veel Nederlanders en Fransen en verder Duitsers, Italianen, Zweden, Belgen, Engelsen. Voor iedereen was het een bijzondere gelegenheid: we hadden onze eigen feestelijke homowereld op een grote boerderij met een zeer fors stuk land eromheen waar we konden doen wat we wilden. Het was voor twee weken het flikkerland dat we thuis niet hadden.

jul 2010       
lees verder 13 min.


Ponyseks

Op zondag 26 april kreeg Willem Melchior, schrijver van ondermeer De roeping van het vlees en de sadomasochistische internetroman 24/7, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij boekhandel Vrolijk het eerste exemplaar overhandigd van ABC van perversies, een uniek naslagwerk over de extreme kanten van de menselijke seksualiteit, speels en persoonlijk van toon. Dit ABC is geschreven door Gert Hekma, sinds 1984 universitair docent homo/lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam en gewaardeerd medewerker van Gay News

jun 2009       
lees verder 4 min.


Het leven en de tijd van homovoorman Jacob Anton Schorer (1866-1957) te boek gesteld

Een halve eeuw geleden overleed jonkheer Jacob Anton Schorer, een van de grondleggers van de homobeweging in Nederland. Ter gelegenheid daarvan en tevens van het veertig-jarig bestaan van de stichting die naar hem is vernoemd, en dankzij de gelden uit de “oorlogstegoeden” (een soort herstelbetaling vanwege het leed dat in Tweede Wereldoorlog joden, zigeuners en homo’s is aangedaan) verscheen een biografie van Schorer.

aug 2007       
lees verder 13 min.


Homoseksualiteit in Subsahara-Afrika is een weinig onderzocht onderwerp, met uitzondering van Zuid-Afrika. Stephen Murray en Will Roscoe stelden de bundel Boy Wives and Female Husbands (New York 1998) samen en recentelijk publiceerde Marc Epprecht zijn Hungochani: The History of a Dissident Sexuality in Southern Africa (Toronto 2004) dat hoofdstukken over Zimbabwe bevat. Charles Gueboguo’s boek over homoseksualiteit in Afrika is nu het eerste dat uit Centraal Afrika stamt en door een Afrikaan geschreven is.

apr 2007       
lees verder


Een van de leuke kanten van het wetenschapsbedrijf zijn de uitjes die je maakt naar congressen. Zo ging ik begin oktober naar Parijs voor een conferentie over socialisme en huwelijk. Mijn rol was bescheiden – het voorzitten van een sessie over het homo-huwelijk. Het belangrijkst op conferenties zijn de wandelgangen. De perfecte, met wijn overgoten Franse lunches zijn ideale momenten om nieuwe collega’s te leren kennen en oude vriendschappen op te frissen. In de sessie over het homo-huwelijk waren alle zes deelnemers mannen; de enige vrouw kon vanwege ziekte niet komen.

mrt 2007       
lees verder 5 min.


Naar het thema sadomasochisme is weinig onderzoek gedaan. Er zijn een paar literaire en historische studies, enkele verzamelingen met essays en persoonlijke verhalen en verschillende “how-to”-boeken. In feministische kringen woedde een heftige discussie over de vraag of deze seksuele voorkeur niet gewoon ouderwets seksisme is. Het leven van markies de Sade is het onderwerp van veel biografieën en filosofische vertogen terwijl de andere naamgever, Leopold von Sacher-Masoch, veel minder aandacht heeft gekregen.

mrt 2007       
lees verder


Wicked Angels is een verbijsterende roman – romantisch en gewelddadig. Prachtig geschreven en zeer erotisch. Oorspronkelijk verscheen het boek in 1955 (of was het 1956 zoals in mijn recente Franse editie staat?), een tijd dat boeken in Frankrijk nog verboden werden. Dat gebeurde ook met deze roman van Eric Jourdan, die zeventien jaar was toen het boek uitkwam. Pas in 1985 kon de roman opnieuw verschijnen zonder dat de censuur er aan te pas kwam. Jourdan was een briljant jong talent dat daarna lange tijd niet zoveel meer van zich heeft laten horen.

nov 2006       
lees verder


Op de grens van Europa en Azië ligt Turkije. De Blauwe Moskee en de Agya Sofia in Istanboel staan tegenover elkaar als symbolen van Islam en Christendom. De Amerikanen vinden dat de Europese Unie (EU) Turkije als lidstaat moet toelaten vanwege de brugfunctie van het land – tussen Europa en Azië, Oost en West, Islam en Christendom. In Europa en Turkije zelf zijn de meningen verdeeld.

aug 2006       
lees verder 5 min.


De negentiende eeuw heet wel de Victoriaanse tijd. Die naam verwijst naar de Engelse koningin Victoria die niet van seks hield. Engeland was toen het imperium dat de wereld bestierde. Hoewel het niet zo is dat grote imperia een repressieve seksuele moraal hoeven te hebben (het Romeinse Rijk levert een bewijs van het tegendeel), was dat met Engeland in belangrijke mate wel zo. Het schijnt dat de koningin niet helemaal vies was van seks met haar man want ze baarde een hele reeks kinderen. Ook schuimden heel wat lichtekooien in die tijd de straten van Londen af, zoals Judith Walkowitz in haar historische studies aangeeft. Op kostscholen flikflooiden de jongens met elkaar en heel wat koloniale regenten hadden oog voor het lokale schoon van beide kunnes.

jun 2006       
lees verder 5 min.


In de Homo-encyclopedie van Nederland (2005) stellen Thijs Bartels en Jos Versteegen dat Pijpelijntjes (1904) van Jacob Israel de Haan de eerste homoroman van Nederland is. Het valt ook te verdedigen dat Noodlot (1890) van Louis Couperus of De kleine Republiek (1889) van Lodewijk van Deyssel die eretitel verdient. Waarom Bartels en Versteegen voor De Haan kiezen, zeggen ze er helaas niet bij. Op wereldschaal zijn er meer kandidaten voor de lauwerkrans van eerste homoroman: The Picture of Dorian Gray uit 1890 van Oscar Wilde, Moby-Dick uit 1851 van Herman Melville of de obscure brievenroman Phaeton uit 1823 van de Duitser Friedrich Wilhelm Waiblinger, recent opnieuw uitgebracht.

mei 2006       
lees verder 11 min.


Jaren geleden kwam er eens een piepjonge vertegenwoordiger van de organisatie Martijn in een cursus van mij vertellen over de pedobeweging. Het leidde tot levendige discussies en hoewel veel studenten het helemaal niet eens waren met deze jongeman, was het voor iedereen een leerzame ervaring. Er is evenwel een engel in Nederland die niet van zulke dingen houdt en een klacht tegen mij indiende bij het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

dec 2005       
lees verder


Fietsen kan in New York steeds beter. Als Amsterdammer was het een van Gert Hekma’s wensen Manhattan op de fiets te verkennen en dat is hij dus gaan doen. In deze aflevering vervolgt hij zijn verkenning van the Big Apple, waarbij hij zich echter niet beperkt tot Manhattan, maar ook andere “boroughs” in zijn zwerftocht opneemt.

Een aardig uitje is om niet alleen de westkant van Manhattan te doen, maar het hele rondje om het eiland heen. Het voordeel van de oostelijke route is dat die verlaten is: geen joggers of racefietsers. Het nadeel is dat het fietspad niet doorloopt.

nov 2005       
lees verder 14 min.


The most beautiful thing of “Mysterious Skin” is undoubtedly leading actor Joseph Gordon-Levitt, a fantastic actor and a horny young man. His seductive look will drive many gay gentlemen crazy, as he does as a gay hustler in the movie. The story: a sporting coach has sexual contact with two of his pupils who are eight years old at the time. With one boy, Brian, it’s a one-time affair and the boy blocks it completely in his memory.

nov 2005       
lees verder


New York. Het is een stad van uitersten, met liberale en ultra-orthodoxe Joden, yuppen en lieve oude dames, fietsers en automobilisten, saaie en vrijgevochten homo’s en een stadsbestuur dat niks van seks en homoseks moet hebben. Het is een relatief progressieve stad in een zee van conservatisme. In veel opzichten lijkt de stad sprekend op Amsterdam, maar er zijn belangrijke verschillen. De schaal van New York is zoveel groter, met mensen, met homo’s, met kunst, met winkels en restaurants. Sodom aan de Amstel kan nooit opboksen tegen haar kind, de Big Apple aan de Hudson. Maar er zijn dingen die Amsterdam heeft die in New York niet te vinden zijn. Dat zijn de Walletjes, dat is het gemak om in bars en in parken seks te hebben, dat zijn een stads- en landsbestuur die toleranter over seks denken. Die bestuurders hebben vaak koudwatervrees voor het liberale imago van Amsterdam waar veel Amerikanen en New Yorkers juist naar verlangen.

okt 2005       
lees verder 14 min.


New York is bekend om zijn kunst- en homowereld en alle verbanden daartussen. Alleen al in Chelsea (ook beroemd om zijn “muscle queens”) zijn zo’n 230 galeries en daar is heel wat homosueels te zien: van Andy Warhol en Richard Prince tot de Frans-Colombiaanse schilder van mannenlichamen Luis Caballero. In Soho zit de Leslie-Lohman galerie die zich geheel richt op “gay and lesbian art.” Dat levert soms veel blote pikken op of stoere mannenlijven. In het voorjaar was er een mooie tentoonstelling met foto’s van hoerenjongens uit Baltimore en omstreken. De Fales Library van de New York University, 70 Washington Square South, heeft nog tot 15 september een expositie over Pansy, Dyke, Homo, Fag: 150 Years of Queer Culture, waar, zoals je van een bibliotheek mag verwachten, vooral boeken en manuscripten liggen. Ze tonen een brief van Bosie aan Oscar uit mei 1895 (de tijd van het tweede proces met Oscar Wilde bijna achter de tralies en Lord Alfred “Bosie” Douglas veilig in Parijs) met de mooie slotzin: “I am always your own loving and devoted boy, Bosie.”

sep 2005       
lees verder 7 min.


In New York is jaarlijks het filmfestival “New Fest”. Dit jaar vond van 2 tot 12 juni de zeventiende editie van dit LGBT Film Festival plaats. Er draaiden in elf dagen zo’n tachtig hoofdfilms en meer dan honderd korte films uit veel verschillende landen. Te veel om allemaal te zien. Uit die overvloed een keuze.

De eerste film die ik zag was matig, Good Boys van Yair Hochner. Een Dennis Cooper/Gus van Sant-achtige film over drie hoerenjongens, een gedrogeerde vrouw die ook al hoer is en een dochter in Tel Aviv. Er gebeurt van alles zonder plot. Ook niet echt leuke jongens; één acteert wel grappig en een ander is wel mooi. Het is erg gewelddadig maar zonder dat het geloofwaardig is. Wel vallen een paar grappige seksscènes met klanten te zien en een keer een nummertje in een toilet. De grootgeschapen hoofdfiguur die het liefst van achteren genomen wordt, zien we helemaal bloot, een tweede alleen van achter maar zijn ding bungelt wel mooi onder zijn bilnaad uit. Al met al niet geweldig.

sep 2005       
lees verder 13 min.


New York heeft tegenwoordig meer dan één gay parade. Het begint in de eerste weekenden van juni met de optochten in de voorsteden Staten Island, Queens en Brooklyn. Daarna was er dit jaar voor het eerst de transgender parade op vrijdag, op zaterdag volgde de “dyke parade” en op zondag is tenslotte de grote gay parade van New York. De eerste drie waren kleine evenementen van ieder een paar honderd bezoekers. Er zit wel toekomst in, want de homo- en lesbobevolking trekt weg uit de Village en Chelsea naar beter betaalbare plekken zoals Astoria, Williamsburg en Brooklyn.

sep 2005       
lees verder


Een uitzonderlijke kunstenaarscommune in Brooklyn

NEW YORK - In het zo Nederlandse New York ligt een buurt die Brooklyn heet en niet alleen die wijk heeft een Nederlandse naam, ook sommige van haar straten. Vlakbij de Brooklyn Bridge en bij het water van de West River ligt de Middaghstraat, genoemd naar een dame van Nederlandse komaf die er ooit een molen bezat. In die straat lag op nummer 7 een huis waar in de periode van oktober 1940 tot de zomer van 1941 een heuse artistieke commune was gevestigd.

jun 2005       
lees verder 10 min.


Louis Crompton’s boek Homosexuality and Civilization is het resultaat van meer dan twee decennia onderzoek op het gebied van homogeschiedenis. De auteur is het meest bekend door zijn Byron and Greek Love (1985) en zijn ontdekking van de verhandelingen van Jeremy Bentham over wettelijke hervorming en homoseksualiteit. In zijn nieuwe boek richt hij zich op de westerse geschiedenis van de oude Grieken tot aan de Franse Revolutie en het bevat hoofdstukken over Judea, China en Japan, terwijl een alinea is gewijd aan liefde in het middeleeuwse Arabische Spanje.

dec 2004       
lees verder 12 min.


Jens Rydström heeft een belangrijke prestatie geleverd met zijn fraaie studie over homoseksualiteit en bestialiteit in Zweden. Een aardig element is de bevestiging van de door Michel Foucault in het eerste deel van Histoire de la Sexualité (1976) ontvouwde theorie van een verandering van een juridisch systeem van verboden handelingen naar een medisch systeem van gemarginaliseerde identiteiten. Zweedse rechtbanken veroordeelden "tegennatuurlijke ontucht" (zoals mannelijke en vrouwelijke homoseksualiteit en bestialiteit werden genoemd sinds de wetsherziening van 1864) routinematig als een criminele daad tot het begin van de twintigste eeuw.

nov 2004       
lees verder 6 min.


De schrijver van het sterk autobiografische boek Mijn meester is homo werkte jaren als docent op het VMBO op een Regionaal OpleidingsCentrum (ROC, zoals het tegenwoordig heet) in de buurt van Amsterdam. Vanaf het begin in de jaren tachtig kiest hij ervoor om als homo kleur te bekennen en niet te verbergen dat hij homoseksueel is.

sep 2004       
lees verder 5 min.


In 1940 ontmoeten twee Wolfgangs elkaar in Bergen. Hoewel ze allebei zijn van "de liefde die vriendschap heet", willen ze geen van beiden homoseksueel worden genoemd. Ze verwierven allebei een plaats in de Amsterdamse en in de homogeschiedenis. Wie waren zij en waarom deden ze zo moeilijk over homoseksualiteit?

apr 2004       
lees verder 13 min.


De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) heeft recent in Nederland bekendheid gekregen met zijn roman Gloed (1938). Zijn reputatie is vooral snel gegroeid na zijn dood door zelfmoord die volgde op het overlijden van zijn vrouw en zoon. Hij had het ongeluk dat het begin van zijn carrière samenviel met de opkomst van Hitler, de chaos van die tijd en de erop volgende Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag prijst de pers hem postuum de hemel in en vergelijken recensenten zijn werk met dat van Robert Musil, Thomas Mann en Stefan Zweig.

sep 2003       
lees verder 5 min.


De Groningse godsdienstgeleerde van Belgisch komaf Patrick Vandermeersch heeft een fraaie studie, "Het vlees van de passie" over flagellatie geschreven. Het begint al bij de voor-kant met een afbeel-ding van Luca Signorelli's "Geseling van Christus," met drie bijna blote mannen van wie twee de aan een paal gebonden, stevig gebouwde Zoon Gods er met een zweep van langs geven. Maar wie had gehoopt een boek te vinden over katholieke S/M komt een beetje bedrogen uit.

jun 2003       
lees verder 5 min.


Voor de vierde keer is het "gay" jaarboek van uitgeverij Vassallucci verschenen. Opnieuw is het fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd hetgeen de betrekkelijk hoge prijs zeker begrijpelijk maakt. Hoogtepunt vond ik dit keer de tranentrekker Escal-Vigor die de kern van het jaarboek uitmaakt. Deze roman van de Belgische schrijver Georges Eekhoud verscheen voor het eerst in 1899 in het Frans. Hoewel het boek uitkwam in een tijd dat de meeste keukenmeidenromans veel nadruk legden op biologisch-medische verklaringen van homoseksua-liteit, is deze roman daar geheel vrij van.

mei 2003       
lees verder


Stonewall wordt algemeen beschouwd als het beginpunt van de homobeweging in de Verenigde Staten. Op de avond van 27 juni 1969 deed de politie, zoals wel vaker, een inval bij de Stonewall Inn, een ho-mobar in Christopher Street in New York. Maar ditmaal was er iets veranderd. De travestieten, jongenshoeren en volkspotten weerstonden de politie en het kwam tot een hevig gevecht. De homojongens, die altijd het politiegeweld tegen hun soort hadden geaccpteerd, waren niet langer gezeglijk en stroomden uit de kast de straat op. Martin Duberman heeft een erg leesbaar verslag over deze gebeurtenissen geschreven in Stonewall (1993).

mei 2003       
lees verder 5 min.


In 1730 begon in de Republiek een vervolging van sodomie die ongekend was voor de Nederlanden vanwege de schaal en de vele slachtoffers. Het begon "achter de Dom" in Utrecht en verspreidde zich snel over de meeste provincies. Het dieptepunt was de executie door worging van 21 mannen en jongens bij de Groningse vlek Faan op 24 september 1731. Tegen de honderd sodomieten werden in totaal in de Republiek terechtgesteld voor anale sex.

apr 2003       
lees verder 6 min.


Undinisme is seks in water. Het kan in badkuip, zwembad of zee. Op de website van Score FC staat een plaatje van een stevig geboeide man die kennelijk is ondergedompeld in badwater, een vorm van undinistisch masochisme met een vleugje hypoxyfilie (zucht naar zuurstofgebrek).

nov 2001       
lees verder 7 min.


Na een lange reis door de "S" zijn we eindelijk bij de "T" aangekomen. Die begint met een zeldzame voorkeur, de tafefilie of de wens om begraven te worden. De meeste mensen zijn als de dood om levend in een doodskist onder de grond geschoffeld te worden en sommige nemen zelfs voorzorgsmaatregelen dat hun kist niet dichtgaat voordat volledige zekerheid bestaat dat ze echt dood zijn

nov 2001       
lees verder 5 min.


Sodomie verwijst naar de bijbelse stad Sodom waar nooit eem splinter of scherf van gevonden is. Lange tijd hebben theologen het doen voorkomen alsof deze mythische stad was vernietigd om de homoseksuele zonden van de inwoners, maar tegenwoordig nemen ze aan dat het ging niet om homoseksualiteit, maar om het negeren van de wetten van de gastvrijheid.

okt 2001       
lees verder 5 min.


Het hoe en waarom van Slavernij van de griekse oudheid tot nu...

aug 2001       
lees verder 5 min.TOP STORIES- MEEST GELEZENNIEUWRubrieken:

Zorg dat je geen nummer hoeft te missen:

Neem nu een abonnement en ontvang Gay News discreet elke maand op je deurmat. Vanaf slechts € 19.


Eagle


Famous Cruise Club

meer info |visit

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media