Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 931 people
86440 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Vamos a España!


door Peter van Delft in Reizen en weekendtrips , 05 december 2004

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Na de meest natte augustus die ons kikkerlandje ooit heeft meegemaakt, vond ik het welletjes. Ik wilde nog wat zon, mooie mannen en wat cultuur. Vandaar dat ik half september het internet opdook om nog voordelig en snel een zonnige bestemming te vinden. Na wat browsen was de keus snel gemaakt: een stedentrip in Spanje.

Basiq Air/Transavia

Mijn vorige reis had ik geboekt via de site www.basiqair.com. Basiq Air biedt een goede en spotgoedkope service en daarnaast kun je alles vanachter je pc zelf regelen. Ik wilde een stedentrip, dus koos ik ervoor om voor het webtarief van E 69,99 een enkeltje Madrid te boeken, om vervolgens voor tien dagen later een enkeltje Barcelona-Amsterdam te boeken voor E 54,99. Binnen vijf minuten was ik daarmee klaar en had ik mijn stedentrip in Spanje zo goed als geregeld qua vervoer. Het is echt fantastisch dat je zelfs binnen vierentwintig uur voor vertrek on-line kan inchecken, en dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je wilt zitten in het vliegtuig.

Om gebruik te maken van Basiq Air Internet check-in hoef je slechts een aantal eenvoudige stappen te volgen, op de site vind je een demo over hoe dit precies werkt onder het kopje “inchecken”. Je moet dan wel een printer aangesloten hebben op je pc om je instapkaart uit te printen. Vervolgens hoef je alleen maar je bagage bij het Baggage drop off point af te leveren, waar er slechts een label omheen moet worden gedaan. Er is dus geen lange wachttijd voor de balie. Kortom, je vliegt door Schiphol heen. Basiq Air vliegt op eenentwintig bestemmingen in Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Ierland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Er is dus volop keuze als het gaat om zelf een reis samen te stellen. Maar natuurlijk kun je ook gewoon voor een retourtje kiezen.

In 2005 gaat Basiq Air op in Transavia, dit betekent dat er gezien de prijs voor de tickets niets verandert. Je kunt dan nog steeds voordelig on-line je ticket kopen, alleen moet je dan de site www.transavia.com bezoeken.

Madrid

In de Spartacus vond ik Hostal Puerta del Sol, gelegen aan het gelijknamige plein in Madrid, wat poort van de zon betekent. Vroeger, wanneer de zon onderging, scheen deze door de poort van de oude stadsmuur heen. Er stond ook een internet site www.hostalpuertadelsol.com bij vermeld, waar je wat foto’s vindt en ook direct, in het Nederlands, je reservering kunt maken door het invullen van een formuliertje on-line. Het pension/hostal heeft vierendertig kamers die variëren in prijs van zestig tot honderd euro per tweepersoonskamer per nacht, afhankelijk van het uitzicht en wel of geen terras.

Vanaf het vliegveld kun je er heel gemakkelijk heen met de metro voor E 1,15, een taxi kost maar vijftien euro, het hostal is om de hoek van het metrostation, de ingang is aan de kant van Calle Alcalá op Plaza Puerta del Sol 14 op de vierde etage.
Sinds acht jaar is het een gay hostal en het wordt gerund door Ricardo en George. Je voelt je er direct thuis. In de lounge, die erg gezellig is ingericht, vind je allerlei (gay) tijdschriften en de Lonely Planet (één van de betere reisgidsen) voor Spanje.

De ontbijtruimte ziet er ook sfeervol uit. In de gang naar de kamers staat bovendien een computer waarmee je gratis het internet op kan. Ricardo spreekt goed Engels, en geeft je direct antwoord op al je vragen. Daarnaast zorgt hij dat hij altijd voldoende Shanguides in huis heeft, de gratis gay guide voor Spanje die twee maal per maand uitkomt.Het hostal ligt echt midden in het hart van Madrid; hier ligt zelfs het 0 km punt, waarvandaan de afstanden in Spanje berekend worden naar en van Madrid. Alle bezienswaardigheden, bars en restaurants zijn op loopafstand. Op Puerta del Sol wordt de Madrileense Gay Pride gevierd en tijdens oud en nieuw zijn er ook feesten op het plein. Natuurlijk worden de prijzen van het Hostal dan wel aangepast.

Uitgaan en cultuur

Nadat mijn reisgenoot en ik onze koffers hadden uitgepakt en gedoucht hadden was het tijd om tijdens de zwoele Madrileense nazomernacht het uitgaansleven te gaan verkennen.
Bij het verlaten van het hostal kregen we door onze gastheer twee gratis entreekaarten uitgereikt voor Cool, één van de gay clubs. Hier kun je tot in de vroege uurtjes dansen op diverse sounds en beats. Naast Cool heeft Madrid heel veel bars, restaurants en clubs voor gays. Iedereen kan er letterlijk en figuurlijk aan zijn trekken komen; bears, leatherboys, trava’s, muscle en fashion queens, iedereen vindt er wel een plek naar zijn gading. En of het al niet heet genoeg is, kun je er ook naar diverse sauna’s.

Overdag is het heerlijk vertoeven in Parque del Retiro waar je geen verkeer hoort en je op een terras kunt genieten van de bekende Sangria en de muzikale klanken van een Spaanse gitaar van een voorbijtrekkende straatartiest. Daarnaast kun je er ook heerlijk op het gras in de zon liggen, of een bootje huren om op het meertje rond te roeien. Er schijnt ook gecruist te worden, maar de echte cruisers kun je vinden in Caso del Campo en voor jaar en dag op de toiletten van het warenhuis El Corte Ingles. Maar goed, we hadden de nacht daarvoor al een overdosis aan mannelijk schoon gehad in de bars en clubs dus we hielden het bij de Sangria.Voor de cultuur moet je natuurlijk naar het Prado museum en naar het prachtige Palacio Real met daarnaast de kathedraal. Vanaf de binnenplaats heb je een prachtig uitzicht over het op zeshonderdvijftig meter hoog gelegen Madrid. Op het Plaza Mayor kun je jezelf laten vereeuwigen door een cartoonist.
In juli en augustus is het laagseizoen in Madrid. Dan is het namelijk veel te heet en zit iedereen aan de zee in Barcelona of op Ibiza. Dat is ook eigenlijk het enige wat we gemist hebben in deze mooie stad: er is bijna geen mogelijkheid om te zwemmen. Er is wel een zwembad bij het metrostation Lago, maar toen we daar aankwamen was het buitenbad gesloten en binnen kon je alleen - met een badmuts op! - zwemmen tussen gillende kindertjes die zwemles hadden.

De trein naar Barcelona gaat zo’n vijf keer per dag en kost negenenvijftig euro per persoon toeristenklasse. Je moet wel op tijd boeken op het station Attocha, want de treinen zitten snel vol. Het is trouwens een prachtig station met een tropische binnentuin die constant wordt beneveld, waardoor je jezelf in de hortus botanicus waant. We hadden de middagtrein die je binnen viereneenhalf uur en met soms een snelheid van tweehonderd kilometer per uur naar Barcelona brengt.

In de trein zit je heerlijk ruim en er zijn zonwerende ramen en airconditioning. Je kan er nog steeds kiezen voor roken of niet-roken en tijdens de reis worden er gratis koptelefoontjes uitgedeeld en kun je dus luisteren naar Spaanse muziek terwijl het landschap aan je voorbij trekt. Er hangen ook monitoren waarop af en toe het nieuws te zien is en waarop je op de hoogte wordt gehouden van waar je ongeveer zit. Na Zaragoza werd er zelfs een film vertoond. Komisch om Starsky en Hutch in het Spaans te horen. Er is ook een restauratiewagon aanwezig waar de consumpties redelijk goedkoop zijn; kortom, het is erg prettig reizen.

Natuurlijk kun je ook vliegen. Ik begreep dat dit zo’n zeventig euro kost, maar de trein heeft naar mijn idee meer charme en zo zie je ook wat van de Spaanse landschappen en dorpjes.

Barcelona

Barcelona is de stad van Antoni Gaudi, de man die er zoveel moois heeft gemaakt. De Sagrada Familia (al sinds 1882 in aanbouw), Parc Güell, het Casa Milà en het Casa Battló. Zelfs de cultuurbarbaren gaan hier overstag. Het is allemaal zo mooi. Daarnaast kun je heerlijk paraderen op de Rambla. Net zoals in Madrid kun je op veel plekken lekker en betaalbaar eten. We hadden via www.quetalbarcelona.com een kamer gehuurd in het gay hostal Que Tal aan de Carrer Mallorca 290. De eigenaar van het Hostal heeft zelf de boel geschilderd en dat ziet er erg gezellig uit. Overal op de muur vind je geschilderde landschappen, het is echt heerlijk camp.

Het hostal is heel centraal gelegen, vlakbij metro en treinstation; en voor de leerboys is het vanuit The New Chaps slechts de hoek om, om zo je bed in te rollen. Verder heeft het hostal alle kaarten en flyers van Gay Barcelona. De receptie is vierentwintig uur per dag geopend en er is altijd iemand die je in het Engels te woord kan staan en de nodige informatie kan geven. In Barcelona kun je behoorlijk lang en laat stappen, sowieso start alles veel later in Spanje.Via www.gayamsterdam.com (wat is die site toch handig!) had ik ooit mijn huis geruild met twee jongens in Barcelona. Ik kende de stad dus al aardig goed. Diezelfde jongens hebben nu een appartement in Sitges, de homobadplaats van het Spaanse schiereiland. Op ongeveer een half uurtje per trein van Barcelona af, en slechts twintig minuten van het vliegveld. Ze stonden erop dat we een paar nachten in hun appartement zouden doorbrengen.

Sitges

In Sitges was het heerlijk aan het strand, dat bij ons appartement om de hoek was, evenals de bekende gay bars zoals El Horno en de Parot bar. We hebben dus nog lekker twee dagen geluierd aan het strand om vervolgens bij Ron, de Nederlandse eigenaar van de El Horno, op happy hour te gaan. Ron is al eenentwintig jaar in Sitges en naast El Horno heeft hij nu ook de XXL Bar en de Man. Zijn underwear party’s op dinsdag en donderdag zijn erg gezellig.

In Sitges begint het seizoen in april en gaat door tot half oktober. Naast de bars zijn er diverse clubs die tot vroeg in de ochtend doorgaan. Er is zelfs een sauna, zag ik. De stranden zijn vrij smal, dus het is inschikken geblazen. Wel lachen om tussen al die nichten te liggen, die een borsteltje meenemen om het zand van de voetjes te vegen. Een wit voetje halen is er hier niet bij.Omdat we pas om 21.30 uur terugvlogen, konden we nog genieten van een lange dag aan het strand, waarna we voldaan terugvlogen naar een nat en donker Amsterdam.
Tijdens het schrijven van dit artikel werd mij door het nieuws duidelijk gemaakt dat nu ook het homohuwelijk een feit is in Spanje en dat er zelfs adoptierecht is voor homoseksuelen. In Barcelona mag je nu ook zelfs naakt rondlopen. De arme Franco zal zich waarschijnlijk omdraaien in zijn graf.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Vamos a España!-


Reactie van martybacker@hotail.com dd. 04 juli 2007
kunnen jullie ook bars in mombasa kenia?
trouwens een mooi reis verhaal Ik kon n.l. veel in spanje en ook madrid dank je voor het adres

GERELATEERDMEER VAN PETER VAN DELFTMEEST GELEZEN VAN PETER VAN DELFTsep 2017        lengte: 10 min.
Vamos a España!

Peter van Delft, in Reizen en weekendtrips op 06 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media