Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1092 people
86447 users - nu online: 1092 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Elf: flair en kwaliteit


door Gerard Norg in Uitgaan & Reports , 15 oktober 2004

This article is also available in English


Bij mijn weten worden museumrestaurants nauwelijks serieus gerecenseerd. Je komt toch voor de kunst! Maar als die dan tegenvalt, heb je tenminste nog leuk en/of lekker geluncht. In het Stedelijk Museum in de Paulus Potterstraat waren zowel de tentoonstellingen als het culinaire aanbod in Karel Appel’s lunchroom de laatste jaren beide teleurstellend.

In vergelijking met andere wereldsteden (New York - MoMA; Parijs - Centre Pompidou; Londen - Tate Modern) kwam Amsterdam niet meer in de top-3 voor. Grappig eigenlijk dat in dit artistieke milieu net zo gretig vergelijkingen worden gemaakt als door sommige gay-woordvoerders.
Maar nu heeft Amsterdam z’n SMCS en in hetzelfde gebouw op de elfde verdieping 11.
Hoogste tijd dus om eens te gaan kijken én te proeven.Vanaf het CS is het tien minuten wandelen via de streekbussen, het Amstel Botel en Sea Palace. Je waant je even Jezus zelf: je loopt namelijk op het water.
Het opgeknapte TPG-gebouw herbergt op de tweede en derde verdieping tijdelijk het Stedelijk Museum. Op de negende en tiende verdieping tonen internationale topmerken de allernieuwste ontwerpen en collecties, materialen, kleuren en ideeën voor wonen en werken. Het kunstenaarsinitiatief W139 gebruikt vanaf het najaar het Post-CS-gebouw als uitvalsbasis.
Met een fantasieloze bedijfslift komen we uiteindelijk op de elfde verdieping. De lift roept associaties op aan het Homodok-Lesbisch Archief aan de Nieuwpoortkade.

Waar ooit de postbodes zich in het zweet sportten en waar zich ook een kantinekeuken bevond, is met minimale middelen een sober, eigentijds restaurant gecreëerd. De natuurkleuren bruin, groen en geel domineren. Decoratieve lampen uit de categorie tuincentrum vallen op. Lange banken aan de zijkanten bij de ramen nodigen uit. In een binnenring bevinden zich tafeltjes voor twee personen, die gemakkelijk ook voor vier man aangeschoven kunnen worden. De fragiel ogende tulp-fauteuils blijken comfortabel te zitten.

Op een verhoging bevinden zich zes picknick tafels voor acht personen. Op Elf 1/2 kunnen groepen min of meer besloten dineren. De helft van de etage wordt in het weekend vanaf 23.00 uur gebruikt als dansvloer.
Kortom: een hippe, industriële ruimte (circa duizend vierkante meter) met een adembenemend uitzicht. In welke wereldstad heb je anno 2004 zo’n panorama vanaf een elfde verdieping?!

's Middags kun je er nog rustig lunchen. De broodjes (E 5,00) zien er goed verzorgd uit. De salade’s (E 8,00) ogen smakelijk. Ik zie mensen genieten van hun soep (E 4,50) en hoor positieve geluiden over de pasta’s (E 9,00). De prijzen zijn vergelijkbaar met de bediening: vriendelijk.‘s Avonds schijnt het nog steeds "the place to be" te zijn, dus reserveer ik voor het echte werk.
Geen uitgebreide kaart, maar een dagelijks wisselend standaardmenu voor E 30,00. Het voorgerecht, een antipasti, bestaat op de avond dat wij aanschuiven uit gemarineerde rauwe zalm, tortilla, tonijn op een bedje van rode biet en rucola-salade. Stuk voor stuk tongstrelend.

Als tussengerecht wordt een Franse variant van de Spaanse gazpacho opgediend: een Vichysoisse met Hollandse garnalen. Een koude soep van aardappelen en prei. Ideaal voor een zwoele zomeravond. En nog lekker ook!

Bij het hoofdgerecht kunnen we kiezen uit vlees - een runderstoofpot met canellibonen en spinazie, vis - roodbaars met basilicumpappardelle, cherrytomaten en basilicumschuim, of vegetarisch - cannelloni gevuld met portobello, ricotta, aubergine en rucolapesto.
We kiezen voor vis en vegetarisch. Beide smaken uitstekend. Gezond en lekker gaan hand in hand.
De kleine wijnkaart bevat alleen Franse en Italiaanse klassewijnen (E 16,50 - E 40,50). Onze Pinot Grigio 2003 verhoogt alleen maar de feestvreugde. De pretentieuze koeler van Moët & Chandon nemen we maar op de koop toe.

Als dessert krijgen we een witte chocolademousse met aardbeien, bosvruchten en amandelcrunch gepresenteerd. Er wordt met liefde in deze keuken gekookt en de borden worden met zorg opgemaakt. De vlotte bediening maakt het culinaire feest compleet.


Als de avond valt vragen kunstprojecties op grote schermen boven de ramen om aandacht. De één waant zich in de zevende hemel en een ander voelt de hete adem van 9/11 in z’n nek!

Op de tafels circuleren blanco zgn. MenuBooks, die uitnodigen tot tekenen en schrijven. Op 26 juli heeft Mike een pagina benut als contactadvertentie.

Ik citeer: “Alles wat ik kan neuken en kan verneuken in mijn leven heb ik gedaan, behalve de jongen aan de overkant.” Z’n 06-nummer staat eronder.

Bij het weggaan belet een storing aan de liften een snelle terugkeer op aarde. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden. Aan de andere kant van de etage bevinden zich ook bruikbare liften.
Ik neem me voor op een winterse dag met sneeuwbuien Elf opnieuw te bezoeken. Hoewel het op Oudejaarsavond natuurlijk ook een toplocatie is.

11 (Elf)
Oosterdokskade 3-5
Telefoon (020) 6255999
Keuken open 11.00-22.00 uur
http://www.ilove11

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN GERARD NORGMEEST GELEZEN VAN GERARD NORGdec 2019       


apr 2019       
Elf: flair en kwaliteit

Gerard Norg, in Uitgaan & Reports op 16 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media