Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 1012 people
86442 users - nu online: 1012 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
San Francisco, aantrekkelijke vakantiebestemming in de 'Golden State' Californië


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 13 oktober 2004

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Nu de dollar zo goedkoop is staat een reis naar Californië bij menigeen boven aan het verlanglijstje. Weer eens heel iets anders doen de afgesleten vakanties naar Frankrijk, Spanje of, nog erger, Ibiza. Californië, ook wel “the golden state” genoemd, ligt ongeveer twaalf uur vliegen van Amsterdam. Geen gezeur met overstappen want er zijn rechtstreekse verbindingen met San Francisco, Los Angeles en San Diego.

Hoe en wat je boekt is natuurlijk naar eigen smaak, maar bedenk wel dat het boeken van een complete reis aanzienlijk duurder uit kan vallen dan wanneer je zelf het een en ander regelt. Wij boekten een retour Amsterdam-San Francisco en een motel in die plaats. Beck's Motor Lodge faxte terug dat alles was geregeld en dat bleek bij aankomst ook zo te zijn. Meteen de eerste verbazing van de kant van de beheerster die maar niet begreep hoe het kon dat haar eigen fax, die we haar lieten zien, helemaal naar Holland “gereisd was”! En dan denk je in het land van de onbegrenste mogelijkheden te zijn! Iets dat ons wel vaker bij Amerikanen opviel: ze weten dat er buiten Amerika meer is, maar zeker zijn ze er niet van, zo lijkt het wel.Klimaat en vervoer

Laten we het eerst eens over het klimaat hebben. De meest gangbare gedachte is een zonovergoten staat met bijbehorende temperaturen, maar niets is minder waar. Bijna geen grotere temperatuursverschillen dan in Californië en erg afhankelijk van de regio. Een bekend gezegde is: “geen koudere winter dan een zomer in San Francisco.” Een ervaring die we op Alcatraz - “The Rock” - in de baai van San Francisco mochten ervaren. Neem naast zomerkleding dus ook een warme trui en/of jas mee, ook al ga je er in hartje zomer naar toe. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld: bus, tram, trolly en metro brengen je tot alle uithoeken van de stad. Dag- en weekkaarten zijn overal te koop. Enkele reis reken je contant en gepast af bij de bestuurder van tram, bus of trolly. San Francisco is heuvelachtig, dus een paar stevige schoenen zul je er leren waarderen. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat zo rond vier uur de temperatuur aanmerkelijk daalt. Opvallend is ook dat airco’s hier bijna ontbreken; wel zo rustig. Ook in de hotels zul je ze bijna niet vinden en als ze er wel zijn zit je in een te duur hotel. Het gedurende een half uur openzetten van het raam verzekert je van een koele slaapkamer.

Golden Gate Bridge

Zes rijstroken en een voetpad en de op twee na grootste overspanning ter wereld vormen samen de spectaculaire en wereldberoemde Golden Gate Bridge. Een paar cijfers: Elke dag rijden er zo’n 118.000 auto’s over; de twee grote kabels zijn ruim 2300 meter lang en één meter dik. De hoeveelheid beton in de pijlers is voldoende om een anderhalve meter brede weg aan te leggen tussen San Francisco en New York. De brug is 2,7 kilometer lang en de rijweg ligt een kleine zeventig meter boven het water.Vanaf Fort Point of Vista Point heb je een erg mooi uitzicht op de brug. Toen wij er waren was Fort Point bezet door militairen. Sinds 11 september wordt de Golden Gate extra beschermd vanwege de dreiging van aanslagen. Erg raar om het moderne leger opnieuw in een fort te zien dat al in 1861 werd voltooid om de baai te beschermen tegen aanvallen.

Alcatraz

Alcatraz is Spaans voor pelikaan en wijst op de allereerste bewoners van dit eiland op anderhalve kilometer voor de kust van San Francisco. In 1859 stichtte het Amerikaanse leger er een fort voor de bewaking van de Bay Area. In de jaren daarna deed het tot 1963 dienst als zwaarbewaakte federale gevangenis, een van de zwaarste in Amerika. Hier zaten geharde gangsters als Al Capone, Doc Kelly en Machine Gun Kelly met het vooruitzicht het eiland nooit meer te kunnen verlaten. In totaal hebben negenendertig man geprobeerd te ontsnappen ondanks het vriezend koude water en de sterke stromingen. Tien overleden, vijf zijn nooit gevonden en de rest werd weer opgepakt.Tip: in de zomer is het geboden zo vroeg mogelijk kaarten te reserveren, soms wel meerdere dagen van te voren! Sinds 1972 wordt het eiland onderhouden door de National Park Service. Oorspronkelijk ging men er vanuit dat de bezoekers met name voor de natuur op het eiland zouden komen, maar de gevangenis bleek uiteindelijk de reden voor een bezoek aan het eiland. Het is vijftien minuten varen vanaf pier 39 en pier 41 naar Alcatraz.

Op het eiland zelf ben je geheel vrij, je hoeft dus niet verplicht een vaste route te doorlopen. Er zijn rangerprogramma’s waarbij je onder begeleiding een korte uitleg krijgt, maar je kunt ook zelf het eiland gaan verkennen. Koop zeer zeker de kaartjes inclusief de audiotour. Je krijgt dan bij binnenkomst in het cellhouse een MP3-player. Deze player biedt je op diverse punten in het cellhouse een toelichting met stemmen van de bewakers of gevangenen. In het cellhouse zelf voel je de beperkingen en het isolement die de gevangenen permanent moeten hebben gevoeld. Wij hebben in totaal zo’n vier uur doorgebracht op het eiland en ik heb er geen seconde spijt van gehad.Hier hebben we ook de ergste weersomslag meegemaakt die je maar kunt bedenken. We vertrokken met zo’n achtentwintig graden naar het eiland en enkele uren later zagen we een enorme mist op het eiland afkomen, voorafgegaan door een ijskoude wind. De temperatuur zakte in enkele minuten zo’n twintig graden en we wisten niet hoe snel we ergens naar binnen moesten komen! Een bezoek aan Alcatraz is zeer indrukwekkend en naar mijn mening een must voor elke bezoeker van San Francisco. En als je thuis bent zeker even de films Escape from Alcatraz of The Rock huren. Je bekijkt die films met een heel andere blik als je op Alcatraz bent geweest!

Cable Car Museum

San Francisco kent sinds 1873 een kabeltram-systeem. De paardentram bleek door de vele steile hellingen in San Francisco niet erg praktisch. In 1947 werd gepoogd alle kabeltrams te vervangen door bussen, maar door druk van het publiek konden er drie lijnen behouden blijven. Je kunt zowel binnen als buiten zitten of staan, maar houd je altijd goed vast. De cable car heeft altijd twee medewerkers: de gripman, die in het midden van de tram meerdere handgrepen bediend voor het transport, en de conducteur die langs komt om de kaartjes te knippen.Als je in San Francisco bent moet je dan ook zeker een ritje maken met de cable car. Het mooiste ritje is dat met de Powell-Hyde-lijn van Nobb Hill naar de baai en dan met name de afdaling in het laatste stukje. De cable cars op deze lijnen kunnen, in tegenstelling tot de California Street-lijnen, maar één kant op rijden. Aan het eind van deze lijnen tref je dan ook zogenaamde turntables aan waar de gripman en de conducteur handmatig de tram draaien.

Intressant is een bezoekje aan de Cable Car Barn, het is reparatiewerkplaats, museum en centrale van het hele kabeltramsysteem van San Francisco ineen. Je kunt er een blik achter de schermen werpen van het systeem, voorbeelden zien van de mechanismen en de motoren en raderen zien die alle lijnen daadwerkelijk aandrijven. Toegang is gratis.

China Town

China Town in San Francisco heeft de grootste Chinese populatie buiten Azië. En dat is te merken. We komen China Town binnen via Dragons Gate aan de zuidkant en al gauw waan je je midden in het Verre Oosten. Talloze typische kleine winkeltjes, volgestouwd tot de laatste vierkante centimeter met allerlei Aziatische zaken, van lampen en beelden tot wierookstokjes en echte Chinese thee. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Een bezoek aan een echte Chinese tempel is de moeite waard. Toch vonden we China Town in New York veel Chineser. Veel van deze tempels zijn ook voor toeristen te bekijken, alleen worden ze vaak overgeslagen. Wij hebben een tempel bezocht en belangrijk is dat je je tijdens een bezoek respectvol gedraagt (dus niet zo maar gaan fotograferen). Bijzonder apart was de Golden Gate Fortune Cookie Company, een heel klein bakkerijtje in Ross Alley waar de beroemde "fortune cookies" worden gebakken.

Castro Street

Catro Street riep bij ons gemengde gevoelens op. Deze straat is wel erg “homoseksueel”. Hier lopen de homo's hand in hand te paraderen met een gezicht van “zo doen we dat altijd” om bij de hoek van de straat elkaar weer snel los te laten. Een voorbeeld van het tweezijdige gezicht van San Francisco. In deze straat is de homobakker te vinden, verkoopt men homoseksuele schoenen en is er van alles te vinden om ook het huis op een homoseksuele manier schoon te houden.U begrijpt wat ik bedoel, het gaat hier niet om de kwaliteit, maar of je je spullen koopt onder het motto “koop homoseksuele waar dan helpen wij elkaar”; niet “ons pakkie an”. Ik vond de sfeer er benauwend. Iedereen gedroeg zich politiek correkt en ze waren allemaal te vriendelijk op een verkeerde manier. Toch iets om gezien te hebben en een voorbeeld van waar gettovorming toe kan leiden.

Aids heeft heel hard toegeslagen in San Francisco en de meesten die zijn getroffen, zijn door het achterlijke systeem van gezondheidszorg aangewezen op de zelfhulpgroepen die hier zeer sterk georganiseerd zijn. Bij het begin van de epidemie weigerde de conservatief Reagan ook maar een poot uit te steken onder het motto “krijgen ze de straf die ze verdienen.”In het Golden Gate park is prachtige plaats ingeruimd ter nagedachtenis aan hen die overleden zijn aan de aids-epidemie. Een schitterende stille plek om eens een paar minuten te zitten.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

San Francisco, aantrekkelijke vakantiebestemming in de 'Golden State' Californië

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 14 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media