Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 910 people
86447 users - nu online: 910 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Anabole steroïden: mythe en waarheid


door Ricardo Araujo in Health & Body , 30 september 2004

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Iedereen weet dat steroïden een belangrijke rol spelen in de huidige maatschappij. Als je Mr. Perfect Body niet kunt vinden, dan kun je hem misschien in jezelf vinden. Het is een ware verlokking: een perfect lichaam, de armen en de borstkas van je dromen, in een paar maanden. Geloof het of niet, maar haast alle professionele bodybuilders hebben anabole steroïden gebruikt. Tegenwoordig is het gebruik echter niet tot bodybuilders beperkt. Er zijn miljoenen atleten op steroïden, en ze komen in alle sporten voor. Het merendeel van de gebruikers loopt tegen de twintig. Steroïden worden gebruikt om hun sportprestaties te verbeteren, maar het moge duidelijk zijn dat het in onze maatschappij bovenal een kwestie van schoonheid is. Wat ook de reden mag zijn, het sommetje achter steroïdengebruik is: omvangrijke spieren = korte tijd + steroïden.

Een stukje geschiedenis

Anabole steroïden werden in de jaren dertig ontwikkeld door de Duitsers, die ze op honden testten en daarbij een toename van de spiermassa ontdekten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze door Duitse soldaten gebruikt en in het begin van de jaren vijftig ontdekten atleten in Europa en Rusland het gebruik van steroïden als krachtversterkend middel. In bepaalde gevallen gebruikten dokters steroïden voor het genezen van patiënten. Tot het midden van de jaren zestig had niemand echter enig benul van de juiste dosering van steroïden. En zelfs nu is de vraag nog steeds: hoe moet je steroïden gebruiken? Mensen horen over het gebruik van steroïden van een trainingspartner, een trainer of iemand anders die ze gebruikt. Dit kan tot ernstige bijverschijnselen leiden, maar ook tot een ongelooflijke krachtstoename en en een verhoging van de seksuele lust door het hoge testosteron-gehalte in je lichaam.

Waarom anabole steroïden?

Haast alle gebruikers van steroïden doen dat omdat ze geloven dat het de enige manier is om spieren en kracht te ontwikkelen. Bovendien gebruiken haast alle bodybuilders ze omdat ze zoveel kracht en omvang willen krijgen als maar mogelijk is. De huidige samenleving laat mensen denken dat steroïden noodzakelijk zijn om kracht en omvang te bereiken. Met hard werken en vastberadenheid is alles mogelijk, maar wie wil dat als je je omvang eenvoudig kunt verdrievoudigen door het gebruik van steroïden.Steroïden zijn drugs en mensen nemen die, net als andere drugs, om aan de werkelijkheid te ontsnappen en omdat ze plezier beleven aan wat de drugs met hen doen.
Steroïden-gebruikers genieten van wat de drug heeft gedaan voor hun kracht en omvang en hoe het gebruik hen heeft weggevoerd van hun voormalige miezerige figuur. Er zijn slechts weinig mensen die werkelijk genoeg kennis van steroïden hebben en velen maken fouten bij het gebruik ervan.
Er kunnen grofweg twee groepen gebruikers worden onderscheiden, die beide hun eigen motieven hebben:
Groep A (tieners) wil aandacht trekken en is erg gericht op het idee dat als ze één van die ongelooflijke lichamen krijgen, hun leven rijker zal zijn en dat ze populairder en succesvoller worden.
Groep B (dertigers en veertigers) is zich meer bewust van de gezondheidsrisico's en gebruiken de drugs daarom omzichtiger. Veel van deze gebruikers zijn op zoek naar een soort verjonging.

Bijwerkingen

Sommige steroïden kennen meer bijwerkingen dan andere, maar over het algemeen is het zo dat hoe effectiever een steroïde is, hoe meer bijwerkingen die heeft. Daarom een paar van de meest voorkomende bijwerkingen.
Het vasthouden van vocht is de meest voorkomende bijwerking, die zich kenmerkt door zwellingen van de nek en het gezicht.
Acné: soms ontwikkelen mensen die nooit last van puistjes hadden ineens acné op hun rug, gezicht, schouders of nek. Bij iemand die al eerder last van acné had, kan het in verhevigde mate terugkomen.
Gynaecomastie, ontwikkeling van borstklieren bij de man: de eerste tekenen hiervan zijn knobbeltjes onder de tepels, die langzamerhand vetter worden en in omvang toenemen.
Agressie: gebruikers merken vaak dat ze sneller ruzie hebben met familie, vrienden en collega's.
Hoge bloeddruk: kan een gevolg zijn van steroïdengebruik en tot ernstige kwalen leiden.
Ziekte van hart en bloedvaten: de steroïden beïnvloeden het cholestorol-gehalte, dat hoger wordt waardoor in de loop van de tijd de bloedvaten kunnen verstoppen.
Impotentie: dit komt vooral voor wanneer iemand steroïden onregelmatig gebruikt. Wanneer steroïden voor het eerst worden gebruikt neemt de belangstelling voor seks toe en kan de frequentie hoger worden en een erectie langer duren. Uiteindelijk ontstaat echter een tegenovergesteld effect en wordt het krijgen van een erectie steeds moeilijker.

Serieuze en gezonde groei


Aangenomen dat je goed eet, correct traint en genoeg slaapt, dan zijn er slechts twee factoren die de groei kunnen belemmeren: de totale hoeveelheid anabole - weefselbouwende - en katabole - weefselvernietigende - hormomen in je bloed.

Training zorgt voor de aanmaak van anabole hormonen. Om het optimale niveau van groei te bereiken moet je leren hoelang je moet trainen alvorens te rusten en je lichaam de mogelijkheid te bieden de anabole hormomen te vervangen die bij het trainen zijn verbruikt.

Als je teveel traint worden alle anabole hormomen opgebruikt en gaan de katabole hormonen overheersen. Als je te weinig traint dan verspil je een deel van de anabole hormomen die je lichaam aanmaakt.
Als je erover denkt bepaalde supplementen te kopen (zoals energierepen, -capsules, - pillen, -poeders) doe dat dan met een recept of vraag een professional met kennis van zaken hoe je je werkelijke behoeften moet inschatten. Anders zijn sommige produkten alleen maar verspilling van tijd en geld of, nog erger, je gezondheid.

Geloof het of niet, maar anabole steroïden verhogen kunstmatig de hoeveelheid anabole hormomen in het bloed en maken daardoor verdere groei mogelijk. Helaas zijn ze illegaal en kunnen ze bij verkeerd gebruik gevaarlijk zijn. Een uitgebalanceerd dieet en idem trainingsprogramma vormen de beste oplossing voor het opbouwen van de cartoon-achtige spieren waarmee bodybuilders pronken.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICARDO ARAUJOMEEST GELEZEN VAN RICARDO ARAUJO

Anabole steroïden: mythe en waarheid

Ricardo Araujo, in Health & Body op 01 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media