Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1217 people
86437 users - nu online: 1217 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Kan 'barebacking' ook veilig zijn?


door Vincent van der Kraan in Health & Body , 07 augustus 2004

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Barebacking is oorspronkelijk een cowboyterm en betekent “Rijden zonder zadel.” Binnen de seks wordt het echter gebruikt voor “Neuken zonder condoom." Het grote probleem is dat barebacking in de praktijk direct geassocieerd wordt met onveilig vrijen terwijl het in de meest voorkomende gevallen niet onveilig is. Besef dat de mensheid zou uitsterven als er niet meer aan barebacking gedaan zou worden. Zoals een geïnterviewde zei: “Voor hetero’s is barebacking zo ongeveer de standaard.”

Als we perse de term "bare" willen gebruiken, dan wordt het wellicht tijd om tot twee nieuwe termen te komen, bijvoorbeeld BareRisking voor als we het over bewust onveilige neuken zonder condoom hebben en BareTrusting als we het over de veilige vorm van neuken zonder condoom hebben.
Klaarkomen in iemands mond wordt door sommigen ook onder barebacking gerekend, wat in vergelijking met pijpen "met" condoom terecht lijkt.
In wezen gaat de discussie om de goede oude begrippen “veilig” en “onveilig”.
Internet

Het kan je niet zijn ontgaan dat als je op een chatbox zit je steeds vaker wordt geconfronteerd met het verschijnsel barebacking. Sommigen verzuchten: “Het lijkt wel of het mode wordt.”
Hoeveel gevaren er ook aan de trend vast zitten, steeds meer mensen etaleren het. Het lijkt verstandig goed te analyseren waar het om gaat.

Vanwaar de behoefte aan Barebacking?

In de discussie over de oorzaken gaat het om een aantal veronderstellingen:
(a) De betere medicatie van hiv maakt mensen gemakzuchtiger.
(b) Barebacking is ontstaan binnen de homowereld als verzet tegen de paternalistische preventieboodschap van de jaren tachtig en negentig.
(c) Er is condoommoeheid opgetreden. Men wil blijven neuken en zoekt naar ruimere vormen met zo min mogelijk risico en zo hoog mogelijke intimiteit.
(d) Sommigen zou het gaan om conversieseks, dat wil zeggen dat ze zich bewust laten infecteren. Of deze groep werkelijk bestaat is niet bekend, men vermoedt dat het een internethype is en niet verder komt dan cyberfantasie. Sommigen beschouwen dit als psychisch gestoord gedrag, anderen als de ultieme vrijheid van mensen op het zelfbeschikkingsrecht.

Is veilig barebacking mogelijk?

Hoe je ook over Barebacking denkt, feit is dat, mits aan zeer strikte voorwaarden is voldaan, het een veilige vorm van neuken "kan" zijn. Redelijk veilig bedoelen we dan in verband met het overdragen van de geslachtziekte waar nog geen remedie voor is, hiv. Alle andere geslachtsziekten, zoals syfilis, gonorroe, chlamydia, hepatitis A en B blijven op de loer liggen, maar daar zijn in de meeste gevallen remedies voor.
Zij kunnen, minder gauw, ook met "veilig vrijen" worden overgebracht. Besmet worden met Hepatitis C, waar ook geen remedie voor is (en sommige B gevallen ook) is zelfs met "veilig" vrijen niet te voorkomen. Als we het verder over "veilig" hebben, dan uitsluitend in het licht van het besmetten van een gezond mens met hiv als levensbedreigende ziekte.
Wanneer zou je kunnen barebacken, zonder een gezond mens te besmetten?
1. Bij twee mensen die strikt monogaam zijn en als niet-besmet zijn getest of nog nooit een onveilig contact hebben gehad. Zij zouden veilig met elkaar kunnen barebacken. Dit is eigenlijk de enige variant.
2. Bij twee mensen die wel besmet zijn, zou barebacking niet leiden tot het besmetten van een gezond mens. Er is echter discussie over "herbesmetting" onder medici. De meeste medici beweren dat je een resistente virusvariant op kan lopen als je al besmet bent; andere medici beweren dat die kans wel aanwezig, maar vrij klein is. Hier gaat het om het spanningsveld tussen het zelfbeschikkingsrecht enerzijds en de gezondheidszorg anderzijds.

Wanneer kan met barebacking een gezond mens besmet worden?


In alle gevallen waarin men niet getest is en de eigen status niet weet is barebacking onveilig. Over alle schijnargumenten voor het onterecht nemen van risico’s zijn de afgelopen twintig jaar strooifolders volgeschreven.

Dat iemand: mooi, jong, schoon, eerlijk is, is uiteraard geen enkele garantie dat hij niet besmet is. Meer dan de helft van de besmette Nederlanders weet niet eens dat zij besmet zijn. Nog steeds laat men zich niet testen, terwijl daar voor de meesten alle reden toe is.


Waarom barebacken mensen?
Wij hebben ons de vraag gesteld waarom er zo’n grote behoefte is aan barebacking. De eersten die dat kunnen beantwoorden zijn degenen die het zelf doen.
Wij interviewden drie jongens die we via chatten leerden kennen en er open over wilden praten. Hun verhalen zijn, zoals een geïnterviewde zeer terecht opmerkte, geen productinformatie. Het zijn hun eigen eerlijke overwegingen waarvan het wellicht zinnig is om kennis te nemen, zodat je je een goed oordeel kunt vormen over de problemen van intimiteit, lust, veiligheid, verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar. Geen van de geïnterviewden zei er op uit te zijn gezonde mensen te besmetten, integendeel! Zij praten over hun eigen al of niet gezonde levens en hun contact met sekspartners.
Sebastiaan

"Ik ben Sebastiaan, 21 jaar en woon in de omgeving van Den Haag."

Hoe sta je vanuit je opvoeding tegenover safe seks?"Nou, dat je het altijd safe moet doen. Op tv word je er ook gek mee gegooid, dus... Ik ben veel te bang dat ik wat oploop. Ik mag het alleen doen als ik een vriendje heb en we beiden getest zijn. In alle andere gevallen niet, maar het gevaar is dat het lekkerder is zonder en je dus de kans loopt dat je het doet."

Wanneer deed je het voor het eerst bare?
"Ik had een tijd geleden een vriendje. Het was de eerste keer dat hij seks had. Hij was nog jong. Ik ging toen voor het eerst zonder condoom bij hem naar binnen. Dat voelde heel lekker. Hij wist dat ik geen condoom om had en we vonden het allebei goed. We wilden neuken en we hadden het er al over gehad, zo van: we kunnen het ook eens ‘zonder’ proberen. Dat vonden we beiden goed."

Vroeg hij naar je hiv-status, of legde je hem dat uit?
"Ik had hem gezegd dat ik het nog nooit ‘zonder’ had gedaan en ik had alleen met hem geneukt. Hij was daarvoor nog nooit geneukt, dus waren we allebei safe."

Heb je buiten die jongen ook nog met andere jongens onveilige seks gehad?
"Ik ben een keer in iemands mond klaar gekomen, hij vroeg erom en ik ben safe."
Stel: je krijgt weer een vriendje, zou je het dan weer bare doen?
"Als ik hem beter zou kennen en we getest zouden zijn. Ik zou me daarvoor laten testen. Misschien al eerder, binnen nu en paar maanden al. Ik twijfel nog een beetje. Niet omdat ik het
toch niet honderd procent weet, het is meer twijfelen om het te doen."


NoCondom

"Mijn nickname bij chatten is NoCondom, ik ben 33 jaar en woon in Zuid-Holland."

Kan je je de eerste keer bare nog goed herinneren?
"Redelijk goed. Ehm... dat was denk ik een jaar of... vier geleden."
"Ik was opgegroeid met het idee dat safe seks vanzelfsprekend voor me was. Ik zeg er wel bij, dat het redelijk theoretisch was! Ik had tot mijn drieëntwintigste helemaal geen seks, maar safe seks was zo vanzelfsprekend, dat onsafe niet bij me opkwam. "

Nu kwam daar die eerste keer bare, hoe ging dat?
"Het was een onverwachte date, laat in de nacht. Via internet. Ik fietste er in de zomernacht naar toe...k on het bijna niet vinden. Het was bij een man van een jaar of veertig. Ervaren, relaxed, hij zag er goed uit. Na wat drinken en kletsen gingen we aan de slag. Eerst een beetje op de bank, daarna verplaatsten we ons naar boven. We begonnen met pijpen... maar op een gegeven moment lag ik zo dat hij het tijd vond voor neuken. Ik ook wel. Nu herinner ik me nog vrij goed, dat hij van te voren iets tegen me zei, in de trant van: 'Weet je het zeker?' Misschien klinkt het stom, maar ik dacht dat hij bedoelde: 'Weet je zeker dat je geneukt wilt worden?', want hij had een erg flinke lat. Ik zei dus 'ja' en toen begon het. Ik wil niet beweren dat ik van niks wist. Ik was er gewoon bij, maar de keuze die ik maakte, maakte ik halfbewust, als in een soort flits. Heel snel, zondermeer ook door geilheid gevoed, zeg maar gedreven, dat ik het wilde proberen en voelen."
"Die eerste neukpartij duurde vrij lang. Daarna gingen we douchen. Daar wilde hij hem er weer in steken... ik vond het geil en liet hem... maar hij gebruikte shampoo als glijmiddel en dat prikte erg zodat we zijn gestopt. Ik bleef slapen. De volgende morgen wilden we nog een keer, maar door die shampoo was ik te geïrriteerd om het toe te laten. Tijdens het ontbijt stelde ik hem ineens de vraag: 'Waarom hebben wij het eigenlijk zonder condoom gedaan?' We hebben er een tijdje over gesproken. Hij liep zelf nota bene regelmatig 'op de baan' om
daar safe seks te promoten en condooms uit te delen. Hij deed iets bij GG&GD geloof ik. Maar goed, zelf dus wel bare. Hij zei dat hij zich regelmatig liet testen en dat als hij niet in me klaarkwam (wat hij ook niet had gedaan), dat het niet zo riskant was. Ik wilde verder niet echt met hem in discussie. Ik besefte heel erg dat het uiteindelijk toch mijn keuze en verantwoordelijkheid was geweest. Wat later dacht ik soms wel aan het risico. Stel dat ik nou besmet ben? Ik zeg er wel bij, niet met grote angst of zo. Gedachten die af en toe even langs kwamen."

Hoe ben je verder het bareback-pad op gegaan?
"Ik wil niet afgezaagd klinken, maar... tja... ik herinnerde me dat het erg lekker was. Meer dan zo maar een beetje lekkerder dan met rubber. Vanaf dat moment was die optie er ineens. Niet dat ik expliciet alleen bare ging zoeken, maar... ik ging soms informeren of iemand dat wel eens deed of wilde. Redelijk kort daarna kreeg ik korte tijd een vriendje. Onze eerste sekservaring was ook meteen bare moet ik zeggen. In ieder geval brak er een periode aan van wat meer en regelmatiger seks en altijd bare. In die relatie, die ongeveer een half jaar duurde, heb ik meer en meer ontdekt wat ik lekker vond in seks. Ik was niet groen daarvoor, maar ook niet erg ervaren. Ik wilde eigenlijk altijd al bottom zijn, maar ontdekte toen dat ik dat ook lekker vond, dat het bij me paste en... dat zonder rubber echt heerlijk is."
"Ik ‘date’ niet zo veel, maar wat is veel? De afgelopen jaren zo’n één à twee keer per maand. Ik denk dat ik... het is een schatting... misschien twintig bare-dates heb gehad. Met twintig verschillende personen dus."

Wat is jou begrip van bare, mogen ze ook in je klaarkomen... of alleen buiten je lijf?
"Dat wisselt. Ik moet eerlijk zijn; vaak laat ik het toe om in me klaar te komen. Ik geef ook toe dat ik dat extra geil vind."

Je zegt dat er zo'n twintig verschillende mensen hun sperma bij jou binnen hebben kunnen brengen. Hoe zie je de mogelijkheid van besmetting?
"De kans op besmetting... ja, die is er. Misschien klinkt het niet geloofwaardig, maar ik ben niet op zoek naar het virus. Het is geen veiligheidsgarantie, maar ik heb altijd geïnformeerd naar hun hiv-status. Nooit met iemand gedaan die zei seropositief te zijn. Daarbij probeer ik altijd een klein beetje de persoon in te schatten. Wederom geen garantie, maar die twee zaken maken het risico kleiner; klein genoeg dan voor me."

Kleurt het feit dat je graag bare wilt, de mate waarin je je risico inschat?
"Ik zou liegen als ik nee zou antwoorden. De geilheid doet wat natuurlijk. Ik heb twee keer seks gehad waarvan ik na afloop echt spijt had, dat ik dacht: 'Wil je het persé of zo?' Uiteindelijk bleek ik niks te hebben, maar dat soort 'totaal' overgeven aan mijn geilheid is daarna niet meer voorgekomen."

Zou je met een besmetting kunnen leven, niet letterlijk bedoeld, maar als consequentie van je keuze?
"Moeilijke vraag. De afgelopen maanden heb ik er vaker over nagedacht. Ik zou het moeilijk vinden. Niet alleen om besmet te zijn en wat dat dan voor me zou betekenen, maar ook om het uit te leggen aan vrienden en familie. 'Hoe kon je dat doen...' en dat soort reacties. Daarbij ook misschien wat schuldgevoel; als je ziet wat aids doet in sommige delen van de wereld, dan voel ik me bijna decadent. Maar... toch wil ik mezelf niet alleen maar zo neerzetten. Uiteindelijk gaat seks altijd om lekker. Over intiem, over intens, dat soort dingen. Mijn keuze heeft daar erg mee te maken. Seks is veel lekkerder voor me geworden. Het is niet alleen een hedonistische keuze voor genot, het is ergens ook een vrij normale keuze voor wat het fijnst is. Niet uitsluitend, maar óók."

In hoeverre is er dan van een keuze sprake? Genot is een behoefte, een emotiebevrediging... keuze is een rationele aangelegenheid?
"Dat is waar. Moeilijk. Ik wil niet mijn ratio uitvlakken. Ja, er is een keuze voor meer risico. Maar het is een keuze op een gebied dat draait om behoefte/emotie/bevrediging. Het is niet helemaal te vergelijken met andere keuzes. Maar misschien lul ik er omheen."

In hoeverre zijn gevoel en verstand tegenspelers in plaats van medespelers en kan je die wel op een lijn brengen?
"Ik wil het niet te vaag maken. Voor mij is er een constatering: seks met condoom is een heel andere ervaring dan seks zonder condoom. Als ik chargeer, zijn het bijna twee verschillende dingen. Mijn gevoel en ervaring hebben die scheiding aangebracht. Mijn verstand heeft ze gelabeld en van waardes voorzien. Een mengsel van die twee maakt de keuze."

Maar gaat het uiteindelijk niet alleen maar over safe of unsafe accepteren?
"Ja."
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Kan barebacking ook veilig zijn?-


Reactie van bareboys dd. 10 augustus 2004
Natuurlijk is het safe als je beide negatief getest bent en monogaam, echter voor mij speelt het geen rol of het safe is of niet. Zelf ben ik POZ en maak dat ook altijd bekend aan eventueele date's, zijn deze echter negatief dan geen bare sex, verder denk ik dat iedereen zelf moet bepalen hoe hij het doet.


Reactie van dd. 23 augustus 2004
Ik ben poz en naai zonder condoom met andere poz. mannen.
Zoveel en zo vaak mogelijk. Ik geloof niet in 'herbesmetting' en realiseer me dat het krijgen van een andere SOA een risico is. Dat risico neem ik. Deze keuze bespreek ik met m'n sex-partners en ik heb daar van andere poz. mannen nog nooit 'nee' op te horen gekregen.

Reactie van Rick dd. 20 juni 2007
ik ben ook poz en ieder maakt zijn eigen keuze. Als je neg wil blijven geloof een ander nooit tot je zeker weten wat die manekeert en dan nog niet.


Reactie van René dd. 06 december 2010
Ook ik weet dat aan baresex een risico zit.
Ben 45 jaar en neuk al m'n hele sexleven bare. Gewoon omdat het lekker en geil is.
Toch ben ik nog steeds HIV neg. Heb sex met veel verschillende mannen en vraag nooit naar hun HIV status.
Denk gewoon geluk gehad tot nu toe.


Reactie van Rene (een andere dan die hierboven) dd. 06 maart 2011
ALs ik sex afspreek dan vertel ik van te voren aan de ander dat ik seropoz ben en een ondetecteerbare VL. heb.
ALs de sex anoniem (bijv. in een darkroom) is vertel ik het niet altijd, maar dan gebruik ik zeer zeker condooms!
Met sommige seropoz vriendjes doe ik baresex. Hoewel ik wel huiverig ben voor het krijgen van andere soa's. Ik vind het lekkerder en ongecompliceerder in de praktijk dan sex met condooms. Met sommige seropoz mannen doe ik het wel met anderen niet! Op de waaromvraag heb ik geen goed antwoord. Het is puur intuitief.
Voor herbesmetting ben ik nooit bang eigenlijk. Ik praat er wel over en probeer bij te houden of de ander zich regelmatig checkt op andere soas. Heb geen zin in andere soas!!
Ik wil per definitie geen baresex met iemand die seroNegatief is, ook niet als hij het zelf wil!
Ik wil anderen pertinent niet met hiv besmetten.


Reactie van René Nienkemper dd. 18 mei 2011
UvA Pride Paneldiscussie: De praktijk van het barebacken

donderdag 26 mei 2011 om 17:00 - 19:00

OMHP lokaal F0.02
Oudemanhuispoort 4-6
Amsterdam, Netherlands

www.uvapride.nl.


Reactie van johan dd. 29 november 2012
ik heb ook al diverse mannen gehad die bare geneukt zijn. ik laat me zelf niet neuken om de risico te beperken. als top zijnde ben je minder kwetsbaar en ik vind neuken zonder condoom nu eenmaal heerlijk te doen vandaar zeker BARE


Reactie van Big Cock Sucker dd. 28 mei 2014
En daarna die zelfde pik weer pijpen... Niet fris!
Maar o ja, dan wassen we 'm natuurlijk eerst. Het risico dat er poep-bacterieën achterblijven; die je dus in je mond kunt krijgen blijft natuurlijk.

Barebacken is gewoon gevaarlijk!


GERELATEERDMEER VAN VINCENT VAN DER KRAANMEEST GELEZEN VAN VINCENT VAN DER KRAAN

Kan 'barebacking' ook veilig zijn?

Vincent van der Kraan, in Health & Body op 08 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media