Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 895 people
86447 users - nu online: 895 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Op bezoek in Japan bij het Tokyo Pride House


door Norbert Splint in Reizen en weekendtrips , 28 januari 2020

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


In 2020 worden de Olympische Spelen georganiseerd in Japan, één van de meest paradoxale landen op aarde. Traditie en innovatie, fraaie geisha’s en verslonsde zwervers, zen en geweld, meditatie en doodstraf: het langgerekte, bergachtige land heeft het allemaal.


Het traditionele hoeksteengezin staat centraal, maar de hoeveelheid te downloaden (gay) porno is net zo hoog als de Fuji-vulkaan. In Japan wordt alles duidelijk gemaakt middels beeldschermen, verkeersborden, omroepers (m/v) en apps, maar wat daarachter zit, blijft onbegrijpelijk.

Gon MatsunakaVoor de omgang met homoseksualiteit geldt precies hetzelfde, zegt Gon Matsunaka (43), oprichter en “president” van het Pride House Tokyo. “We leven zogenaamd in een liberaal land, maar de rechten van HLBT+-ers zijn nog niet goed geregeld.”

Wel is er in 2015 een soort certificaat ingesteld als bewijs dat je elkaars partner bent. “Dat zegt juridisch helemaal niets,” verzucht Gon, “maar het kan de eerste steen zijn van de weg die leidt naar same-sex marriage. Het is een kwestie van tijd, zoals meestal in Japan.”

Ze zijn allemaal dj

Net als overal in de wereld is de situatie in de Japanse steden anders dan daarbuiten. Maar in Tokyo, volgens sommige berekeningen de grootste stad ter wereld, is alles net een maatje groter en een beetje anders, terwijl zoiets als een platteland – of: de provincie - in Japan niet bestaat. “Dat maakt het zo schrijnend. We willen en kunnen wel van alles hier in Tokyo en we hebben zelfs complete gay buurten. Maar de landelijke overheid doet weinig voor ons en er is vooral veel onwetendheid.”

PrideHouse in hartje Shibuya, Tokyo
Tokyo’s centrum, grofweg bestaande uit de wijken Chuo, Shinjuku en Shibuya (elk ongeveer even groot als Amsterdam), is inderdaad behoorlijk gay. In Chuo schuurt het ene top-warenhuis tegen het andere aan, stuk voor stuk met een assortiment waarbij vergeleken dat van de Bijenkorf overeenkomt met dat van de Action.

Rolls Royces en Bentleys, vanzelfsprekend níet bestuurd door de eigenaar, staan in een lange rij bij deze megashops voor de deur. Maar ook eenvoudige biercafé’s en karaokebars doen goede zaken. In hartje Chuo bevindt zich zelfs een goedlopende kroeg ter grootte van een kledingkast. En overal is iedereen van harte welkom.

 Kroeg ter grootte van een kledingkastShinjuku is sinds de jaren zestig officieel het nieuwe centrum: het westen ervan staat bekend als skycraper city, maar ten oosten van het station (het grootste ter wereld) is laagbouw de meest geziene architectuurvorm. Hier bevindt zich de homohoreca, waaronder een exclusieve pottenkroeg met de alleszeggende naam Goldfinger.

Shibuya is een paradijs voor fashion freaks of nog erger. Bizarre kledingstukken gaan voor absurde prijzen over de toonbank of iets wat daarvoor doorgaat. Androgyne hipsters en als Minny Mouse of een Manga-heldin verklede pubermeisjes (vergezeld van hun potlooddunne vriendjes) cirkelen rond in de omgeving van de Kyattosutorito (Cat Street) of het verlengde daarvan, de High Street. Als je met ze praat, blijkt dat ze niet zo veel uitvoeren of ze zijn allemaal dj. En te midden van die gekte is in een pop-up store het Pride House Tokyo gevestigd.


Gay rugby party

Pride House is een begrip. Het wordt georganiseerd sinds de Olympische Winterspelen 2010 in het Canadese Vancouver en vindt altijd plaats tijdens een groot sportevenement. Soms werkt de plaatselijke overheid mee aan het Pride House, zoals in landen als Brazilië en Canada; soms ook niet, zoals tijdens de spelen in Sotchi.

Doel is HLBT+-voorlichting te geven in samenwerking met andere organisaties en hulp te bieden aan HLBT+-sporters.

Pride House Tokyo

“We wilden per se dit Pride House Tokyo hebben tijdens de World Cup Rugby, die plaatsvond van eind september tot en met begin november 2019. Rugby is natuurlijk een bijzonder masculiene sport, maar ook echt een bezigheid voor heren. Het leek ons een mooie combinatie. We hebben ook een gay rugby party georganiseerd in een fancy hotel hier om de hoek, waar go-go dancers en dragqueens elkaar hebben afgewisseld op het podium. Moet kunnen.

En dit jaar is ons Pride House-team, gesponsord trouwens door twintig grote bedrijven zoals KLM en ondersteund door dertien ambassades waaronder die van Nederland, actief tijdens de Tokyo Pride in april. Die moeten we wat eerder organiseren dan anders. Normaal gesproken valt de Pride-periode in juli, maar dan vinden hier natuurlijk de Olympische Spelen plaats en dan zijn veel straten afgesloten in verband met het atletentransport.”

In het Pride House Tokyo waren films te zien, net als HLBT+-kinderboeken en foto-exposities en er werd prachtig vormgegeven voorlichtingsmateriaal uitgedeeld. Het team stond glimlachend klaar om de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden.
 

Brieven naar de koning

Tijdens Amsterdam PrideIn augustus vorig jaar bezochten Gon en zijn mensen (m/v/t) de Amsterdam Pride. Een week lang liepen ze zoveel mogelijk evenementen af en ze namen deel aan de botenparade. Nog ideeën opgedaan?

“Ik denk dat het sleutelwoord is: ‘publiek.’

Amsterdam heeft natuurlijk nog geen negenhonderdduizend inwoners, maar er staan wel een half miljoen mensen langs de kant om de opvarenden van de boten toe te juichen.

In Tokyo is dat precies omgekeerd: we hebben meer dan dertig miljoen inwoners, maar bij de Pride komt niemand opdagen.

Dat moet hoe dan ook veranderen. Eén van de dingen die we daarom gaan doen is dit Pride House tot een permanent HLBT+-instituut maken, niet in de pop-up store die we vorig jaar hadden, maar in de gay wijk Shinjuku. Daarmee wordt Tokyo de eerste stad in de wereld met een vast Pride House.”

Gon laat niet na de uitstekende betrekkingen tussen Nederland en Japan te benadrukken. “Vergeet niet: dit jaar is het vierhonderdtwintig jaar geleden dat hier het eerste Nederlandse schip aanmeerde. Dat schip heette De Liefde. Voor mij is dat een symbool: laten we de liefde vieren. Dat kan dan toch fantastisch tijdens de Tokyo Pride en de Olympics. Ik hoop ook dat als jullie koning Willem-Alexander dan komt, in zijn functie als erelid van het IOC, hij een gesprek aangaat met onze premier Abe over HLBT+-rechten. In een speech voor de VN-vergadering heeft hij dat onderwerp ook aangeroerd, dus waarom niet in Japan. Schrijven jullie alsjeblieft brieven naar de koning, om hem te overtuigen, zou ik zeggen. Je weet nooit waar het goed voor is.”Ambassademedewerkster Miho Nishimoto over de Nederlandse inzet in Japan
 
Als gezegd: het Pride House Tokyo wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade. Beleidsmedewerker mevrouw Miho Nishimoto stond ons te woord.

Wat houdt de support van de Nederlandse ambassade aan het Pride House Tokyo ongeveer in?
“De Nederlandse ambassade is al vanaf het begin betrokken bij het Pride House Tokyo en ondersteunt het project door middel van een financiële bijdrage, de introductie van het project aan belanghebbenden, de promotie van het project Pride House Tokyo via de sociale media van de ambassade en de donatie van Nederlandstalige kinderboeken over HLBTI. De ambassade heeft daarnaast, samen met de gemeente Amsterdam, de deelname van Pride House Tokyo aan de Amsterdam Canal Pride op 3 augustus 2019 ondersteund.”
 
Nederlandse ambassade, Tokyo

Wat was de reden voor deze support? Japan staat bekend als een liberaal land met veel vrijheid, welvaart en een uitstekende gezondheidszorg. Dus?
“Homoseksualiteit is in Japan niet strafbaar, maar het conservatieve karakter van de maatschappij staat de HLBTI-ers nog niet altijd toe hun seksuele voorkeur openbaar te maken. Door voorbeelden te geven over Nederland, dat bekend staat als HLBTI-vriendelijk land, probeert de ambassade een bijdrage te leveren aan de verbetering van de rechtspositie en acceptatie van Japanse HLBTI-ers in de maatschappij.”

“Maar er is meer. De deelgemeente van Tokyo, Shibuya [waar het permanente Pride House zal moeten komen, NS] was de eerste gemeente die een ‘same-sex partnership’ heeft ingevoerd. Inmiddels is het aantal gemeenten dat dit systeem kent, uitgegroeid tot dertig, maar het huwelijk is in Japan (nog) geen mogelijkheid voor stellen van hetzelfde geslacht. Door het voorbeeld te geven van Nederland, waar het homohuwelijk succesvol is ingevoerd, probeert de ambassade HLBTI-organisaties en activisten aan te moedigen om zich verder in te zetten voor verbetering van de rechtspositie van HLBTI-ers in Japan.”
 
“De ambassade probeert verder informatie over Nederland onder de aandacht te brengen en het gesprek over de positie van HLBTI-ers in Japan te stimuleren door deelname aan conferenties en lezingen (bijvoorbeeld het ‘Rainbow Parliament’), HLBTI-gerelateerde evenementen te organiseren op de ambassade en Japanse en internationale mensenrechten- en HLBTI-organisaties te ondersteunen. Ook post de ambassade HLBTI-gerelateerde berichten op sociale media en we zetten in op samenwerking met lokale organisaties, bijvoorbeeld het NL/Minato Project van Shibaura House.”
 
Wordt de samenwerking gecontinueerd? Er bestaan zoals u weet plannen voor een permanent Pride House in Tokyo (Shinyuku) en ook de Pride 2020 staat op de rol.
“Het Pride House Tokyo heeft veel raakvlakken met datgeen waar Nederland voor staat op het gebied van HLBTI-rechten en emancipatie. Op deze gebieden doet de ambassade haar uiterste best om het Pride House te blijven steunen. Ondertussen volgen wij actuele ontwikkelingen op HLBTI-gebied op de voet en richten wij ons ook op allerlei andere initiatieven die de HLBTI-emancipatie in Japan bevorderen.”  


   Tokyo Rainbow Pride

De Ambassade neemt ook zelf deel aan de Tokyo Rainbow Pride. De Tokyo Rainbow Pride is de grootste Pride van Japan. Het aantal bezoekers is jaarlijks gestegen, van 105.000 bezoekers in 2017 naar 150.000 bezoekers in 2018 en 200.000 bezoekers in 2019. In 2020 zullen naar verwachting 250.000 bezoekers deelnemen.

Het NL/Minato Project is een educatief platform, opgericht in 2017, met als doel een dialoog te creëren vanuit sociale, politieke en culturele perspectieven. De ambassade en het Shibaura House (een “community space” in de Minato-deelgemeente van Tokyo) werken samen om evenementen te organiseren. Thema’s zijn HLBTI, gender, media, cultuur en sport (https://www.nlminato.org/).

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINT

Op bezoek in Japan bij het Tokyo Pride House

Norbert Splint, in Reizen en weekendtrips op 28 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media