Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1123 people
86447 users - nu online: 1123 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Liturgie voor transgender personen in Protestante Kerk


door Redaktie in Algemeen , 18 januari 2020

This article is also available in English


De Protestantse Kerk in Nederland biedt nu een landelijk vastgestelde liturgie waarvan gebruik gemaakt kan worden in een eredienst waarin een transgender persoon zich met een nieuwe naam presenteert en een zegen ontvangt.

Theo Hettema, wetenschappelijk medewerker pastoraatDe kerk is daarmee het eerste kerkgenootschap in ons land die dit mogelijk maakt en aan transgender personen een volwaardige plaats in de kerk geven. Het idee voor de uitbreiding van het liturgische dienstboek is ontstaan bij een transgender vrouw uit Drenthe. Ze kreeg in haar eigen protestantse gemeente de zegen, maar ze wilde graag dat er een landelijke handleiding zou komen.

De kerk riep daarop een werkgroep in het leven onder leiding van Theo Hettema, wetenschappelijk medewerker pastoraat bij de kerk. De werkgroep sprak voor het samenstellen van de liturgie onder anderen met transgenders en theologen.

Het liturgische ritueel dat op grond van die gesprekken is ontwikkeld is nu toegevoegd aan het dienstboek dat de kerk al heeft voor speciale gelegenheden. De tekst bestaat uit een inleiding, een tekst voor naampresentatie en zegen van een transgender persoon in de eredienst, een paar aanvullende zegenteksten en liedsuggesties en gebeden voor persoonlijk en pastoraal gebruik.

Hettema vindt het nog moeilijk om in te schatten of de nieuwe liturgie binnen de kerk zal leiden tot meer acceptatie van transgender personen. “Dat zal gevarieerd blijven. In sommige gemeenten speelt het niet en sommige gemeenten zijn er heel blij mee.” De voorgangers hebben ook de mogelijkheid om er een persoonlijke draai aan te geven.

De Protestantse kerk is de eerste kerk die landelijk een tekst voor transgenders vastlegt. Hettema wijst er wel op dat er binnen de Anglicaanse Kerk ook al rituelen bestaan om de naamsverandering te zegenen.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Liturgie voor transgender personen in Protestante Kerk

Redaktie, in Algemeen op 18 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media