Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 1058 people
86440 users - nu online: 1058 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Kamer debatteert over meerouderschap


door Redaktie in Historie & Politiek , 30 december 2019

This article is also available in English


De Tweede Kamer debatteerde afgelopen maand met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over meerouderschap. COC en Meer dan Gewenst drongen er bij Kamerleden op aan om meerouderschap en gezag nu eindelijk goed te regelen.


Al negen jaar wordt gepleit voor een goede meerouderschapsregeling. In 2016 adviseerde ook de staatscommissie Herijking Ouderschap daartoe en op 7 maart 2017 beloofden acht politieke partijen – waaronder coalitiepartijen VVD en D66 – in COC’s Regenboog Stembusakkoord om hier snel werk van te maken.

Afgelopen zomer lieten de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) echter aan de Kamer weten dat het kabinet vooralsnog alleen met een regeling voor deelgezag wil komen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemde dat ‘diep triest’. ‘Ieder kind heeft recht op een goede juridische band met zijn ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn’, aldus Oosenbrug.

Deelgezag biedt kinderen in meeroudergezinnen maar weinig juridische bescherming. “Met dit voorstel mogen de ouders straks wel mee naar een klasseavond, maar het kind wordt wees als zijn twee officiële ouders overlijden. Ik vind dat onacceptabel”, aldus Oosenbrug.

In een brief aan de Tweede Kamer roepen COC en Meer dan Gewenst kabinet en Kamer op om alsnog op korte termijn met een volwaardige meerouderschapsregeling te komen. De organisaties willen ten minste dat het kabinet de voorgestelde regeling voor deelgezag verbetert. Zo moet worden voorkomen dat kinderen in meeroudergezinnen wees worden als hun juridische ouders overlijden terwijl hun sociale ouders nog in leven zijn. Ook op andere gebieden moet de juridische band tussen ouder en kind in meeroudergezinnen beter worden beschermd, zo vinden de organisaties.

Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op in een meeroudergezin. In praktijk zijn de ouders bijvoorbeeld een lesbisch paar dat vanaf de geboorte samen een kind opvoedt met een homo- of biseksuele man of koppel. De band van deze kinderen met hun derde en vierde (sociale) ouder wordt nu op geen enkele manier wettelijk beschermd of erkend.

Het kabinet kondigde deze zomer aan dat het wel komt met een draagmoederschapsregeling.

In 2018 werd een grote publieksactie gevoerd voor meerouderschap tijdens Pride Amsterdam 2018 en schreven beide organisaties een open brief in de Volkskrant. In 2016 overhandigden COC, Meer dan Gewenst en Ouders van Nu duizenden handtekeningen voor meerouderschap aan toenmalig minister van Justitie Van der Steur.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Kamer debatteert over meerouderschap

Redaktie, in Historie & Politiek op 04 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media