Back to Top
Woensdag 03 juni
86440 users - nu online: 1067 people
86440 users - nu online: 1067 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
"Mister IHLIA" Jack van der Wel koninklijk onderscheiden


door Redaktie in Algemeen , 28 december 2019


Aansluitend op het IHLIA-symposium afgelopen november, ter ere van zijn pensionering, kreeg Jack van der Wel zojuist uit handen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink van Amsterdam een koninklijke onderscheiding.

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd Jack van der Wel te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor het bewaren van lhbti-erfgoed.

In het Parool verteld hij:
“Er was niks, helemaal niks,” zegt de 66-jarige Van der Wel op de derde verdieping van de OBA Oosterdok. Trots zit hij tussen de verzameling, onder meer in een roze boekenkast, grotendeels door hem bijeen is gebracht. Wat in de kasten staat, is slechts een deel van een collectie met meer dan 26.000 boeken en duizenden dvd’s, scripties, cd’s en cassettebandjes.

In 1978 verhuisde Van der Wel als student naar Amsterdam. Tijdens zijn coming-out wilde hij zich in de geschiedenis van homoseksualiteit verdiepen, maar er bleek nauwelijks informatie te vinden. “Het waren andere tijden. Het homoactivisme kwam op en steeds meer studenten sloten zich aan bij actiegroepen. Er werd wel onderzoek naar homoseksualiteit gedaan, maar de resultaten waren nergens te verkrijgen.”

De informatie die er was, lag verstopt in de universiteitsbibliotheken. Daarom begon Van der Wel in 1978 met andere vrijwilligers een documentatiegroep om alle literatuur boven water te krijgen. Zo ontstond het Dokumentatiecentrum Homostudies, afgekort Homodok, dat in 2000 fuseerde met het Lesbisch Archief Amsterdam en het Anna Blaman Huis tot het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief, kortweg IHLIA.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

"Mister IHLIA" Jack van der Wel koninklijk onderscheiden

Redaktie, in Algemeen op 02 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media