Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 867 people
86440 users - nu online: 867 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Als ik dit schrijf, zit ik in Spanje. Op het eiland Gran Canaria om precies te zijn. Met onrusten in de regio Catalonië. Terwijl ik de nieuwsberichten over de opstandige regio voorbij zie komen, vraag ik mij af vanwaar in Spanje Sinterklaas met zijn stoomboot en appeltjes van oranje eigenlijk naar Nederland vertrekt? Valencia? Malaga? Onrustig Barcelona?

door Rick van der Made - 05 december 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Decembermaand


This article is also available in English
lengte: 4 minutenWe hebben in Nederland een vreemde traditie. Sinds mensenheugenis wordt aan kleine Hollandse kindertjes verteld dat er in november een goedheiligman uit Spanje aankomt, die Sinterklaas heet en die op 5 december zijn verjaardag viert. Op die dag duwt de oude man ’s avonds laat cadeautjes door de schoorsteen. Hij heeft een stoomboot, een wit paard en hij heeft een hoop Pietermanknechten die hem helpen.
 
Die Pietermanknechten hebben de laatste jaren voor nogal wat opschudding gezorgd. Voorheen waren de knechten zwart geschminkt, met enorme rode lippen, en hadden ze pruiken van kroeshaar op het hoofd en grote nepgouden oorringen in de oren.

Het beeld van “de zwarte knecht” moest volgens velen drastisch veranderen. En dat gebeurde ook. Sinds dit jaar zijn er voor het eerst bij de landelijke intocht van de goedheiligman enkel roetveegpieten aanwezig. Blanke Sint heeft blanke knechtjes met wat veegjes bruine schmink op het gezicht.
 
Ik vind het best, die veranderingen. Sterker nog, ik snap het – vaak tegen beter weten in - tegenhouden van veel veranderingen nooit zo goed. Misschien denk ik te simpel, maar als Catalonië zelfstandig wil worden, mag het van mij zelfstandig worden. Als de Oeigoeren een eigen land willen, mogen ze van mij best een stukje China krijgen en als de Friezen of Brabanders het plotseling in hun hoofd halen om onafhankelijk van Nederland te willen worden, zal ik ze geen strobreed in de weg leggen. Nu heb ik niets met trots regionalisme of patriottisme.

Het enige waarin ik geloof is in de stem van de minderheid. In de kracht tot verandering die deze stem heeft. En ik geloof dat binnen ons democratisch stelsel de stem van de minderheid altijd beschermd dient te worden, hoe lastig de meerderheid dat soms ook vindt.


Het was een minderheid die tijdens de Verlichting tegen De Kerk op durfde te staan. Het was een minderheid die aanzet gaf tot de Franse Revolutie. Het was een minderheid die voor vrouwenkiesrecht begon te demonstreren. Het was een minderheid die voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht was en het was een minderheid die vocht tegen het achterhaalde beeld van Zwarte Piet.

Niet dat iedere minderheid automatisch altijd maar gelijk heeft of gelijk moet krijgen – over wel of niet gelijk hebben beslist in een democratie uiteindelijk de onafhankelijke rechtspraak - maar iedere minderheid moet wel het recht hebben zich te uiten en mag openlijk kunnen zeggen dat ze vinden dat ze gelijk hebben.

Misschien wordt het tijd onze kinderen – nu de vraag over Zwarte Piet of Roetveegpiet een definitief antwoord lijkt te  hebben gekregen - een ander Sinterklaasverhaal te vertellen:


Sinterklazien zat in haar electrische auto. Terwijl haar uit Syrië gevluchte Pietervrouw/knecht/vriendin Laïla de pakjes achter de zonnepanelen op de daken aan het proppen was, vroeg Klazien aan Groene Pieternel die achterin de auto zat en die aan het hoofd stond van de afdeling “Milieuvriendelijk speelgoed en stikstofvrije verpakkingen” of het niet een leuk idee was om vanaf volgend jaar niet langer het verhaal over haar herkomst uit Spanje te vertellen, maar om iets anders te verzinnen.

“Wat dan?” vroeg Groene Pieternel.
“Weet ik veel,” zei Sinterklazien, terwijl ze met de mouw van haar Marokkaanse kaftan over haar regenboogmijter wreef, “Libië ofzo.”
Groene Pieternel keek haar aan.
“En dat we dan wekenlang op de Middellandse Zee rondgedobberd hebben, op een bootje vol met pakjes zonder dat we in Europa toegelaten werden?” vroeg Groene Pieternel enigszins meesmuilend.
“Misschien,” zei Sinterklazien.
Groene Pieternel haalde haar schouders op.  
“Neem dan Catalonië,” zei Groene Pieternel.
De ogen van Klazien begonnen te schitteren. Als het over veranderingen ging, was ze niet meer te stoppen.
“Of Oeigoerië,” ging Groene Pieternel verder.
“Koerdistan, Zuid-Soedan, Papoea Nieuw-Guinea.”
“Dan moet je je naam ook aanpassen,” zei Groene Pieternel.
“Sinterkoerdiklazien,” riep Klazien uit.
“Mooie naam,” hoorden ze Laïla zeggen. Zij had het autoportier naast Klazien opengetrokken en was naast Klazien neergeploft.
“Heb je alle cadeautjes uitgedeeld?” vroeg Klazien.
“Ja hoor. Een fair trade houten hobbelpaard op nummer vijf, drie abonnementen op het Wereld Natuurfonds op nummer zeven, een kinderarbeidvrije trui op nummer negen en gerecycled Senseo-apparaat op nummer elf.”
“Mooi. Laten we verder gaan,” zei Klazien en ze gaf Laïla een zoentje op de wang.
“Een zoentje van Sinterklazien blijft toch het mooiste cadeau,” zei Laïla terwijl ze verliefd naar haar vriendin keek.
“Sinterkoerdiklazien,” zei Groene Pieternel.
“Ja,” zei Klazien, “Sinterkoerdiklazien met biologische appeltjes van oranje uit Catalonië.”

Ik wens u een fijne decembermaand toe.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADEdec 2018        lengte: 4 min.


feb 2019        lengte: 6 min.
Decembermaand

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 10 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media