Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 996 people
86442 users - nu online: 996 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Health & Body

Via mijn netwerk kom ik veel in contact met anderen die ook werkzaam zijn in Afrika. Nico Hollander is een van de mensen die zich op zijn manier inzet en werkzaam is als pastor. Hij woont en werkt in Gambia, een mooi, maar heel arm land. Nico is pan-seksueel, hij houdt van mensen. Wij komen in gesprek over hiv.

door Wil Groot - 03 december 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Stigma in Afrika: de liefde van het delen


This article is also available in English
lengte: 4 minutenHoe staat het met hiv in Gambia?
“Dat zit geheel in de kast. Er is totaal geen voorlichting.”

Begeleid jij of coach je mensen met hiv?
“Niet echt, alleen als het op mijn pad komt. Het is mondjesmaat dat ik mensen tegenkom die er tegen mij open over zijn. Ik werk als therapeut in het psychiatrisch ziekenhuis, waar men nog met de hand wast en op hout kookt.”
 
Dit laatste ken ik maar al te goed. Waar ik werk wast en kookt men ook op die manier. Is men open over hiv?
“Open zijn over hiv doet men hier niet, want dat is een doodsvonnis.”

Het is mij nu meteen duidelijk dat er voor mij geen werk is in Gambia. Maar ik begrijp dat je sinds je pensionering in Gambia bent gaan werken?
“Sinds mijn pensionering breng ik een groot gedeelte van mijn leven door in het kleinste land van het onmetelijk grote Afrika - The Gambia - één van de tien armste landen ter wereld. Niets lijkt er op Nederland. Het weer is er altijd goed, het ligt in de tropen, de zon gaat er onder om 19.00 uur en komt om 07.00 uur weer op. Altijd strandweer, dag in, dag uit. Prachtige, poederwitte palmenstranden - zo op het eerste oog een waar paradijs."

Visserij zorgt voor eten en een inkomen
"Maar schijn bedriegt. Het grootste deel van de bevolking leeft er in onbeschrijflijke armoede. De prijzen voor bijvoorbeeld elektriciteit en boodschappen liggen net boven het Nederlandse niveau. De doorsnee betaling voor een maand werk ligt op ongeveer zeventig euro. Er zijn geen sociale voorzieningen, er is geen openbaar vervoer. Zaken zoals water en elektra komen en gaan, altijd onverwachts. De gezondheidszorg is voor de meesten onbetaalbaar en schiet ernstig te kort, net als het onderwijs. Voor vijfennegentig procent van de bevolking is er aan alles te kort."

"De gemiddelde leeftijd haalt de zestig niet en de kindersterfte vestigt trieste records. Desondanks zijn de mensen in dit overwegend islamitische land vriendelijk en gastvrij. Ze staan voor elkaar klaar en helpen waar dat nodig is. Ik woon er middenin. Als geestelijk verzorger luister ik naar de verhalen, probeer ik verbindingen te maken tussen hulpverleners en hulpontvangers.”

“De overheid lijkt ver weg, het zijn voornamelijk de familiestructuren en de religie die het dagelijks leven bepalen. Jongeren komen daardoor in de knel. Alle moeizaam bij elkaar geharkte dubbeltjes gaan meestal op aan de doktersrekeningen of rijst voor de familie. Het is daardoor bijna onmogelijk om te werken aan je toekomst. Ze dromen van Europa, waar er voor hen geen plek is in de herberg van de welvaart. Hier en daar lukt het – met vallen en opstaan - om kleinschalige bedrijvigheid op te starten, waarbij een gedeelte van de verdiensten wordt geïnvesteerd in onderhoud en uitbreiding. Maar altijd is er aan alles te kort. De religie bepaalt de norm in dit land. Het uitzicht naar een beter leven na de dood is vaak de enige hoop. "

Nico aktief als sociaal werker
"Alles is je eigen schuld. Als je kind sterft, dan komt dat door jou, als je partner sterft, dan schoot je te kort. God straft hier – in de ogen van velen – ongenadig."

Waar de EO in de jaren negentig in Nederland durfde te verkondigen dat aids de straf van God was, heerst die cultuur hier nog steeds. Hiv = aids in dit land, niets geen comfortabel geleuter over U=U. Als je (vaak ongevraagd) positief getest wordt op hiv kan je er maar beter over zwijgen, de duivel van het stigma regeert hier op een kwaadaardige manier. Je gaat dan in anonimiteit naar een poli ver van huis. Er zijn voldoende goede en gratis hiv-remmers, maar het consult en de eventueel bijkomende medicijnen moet men zelf ophoesten. "

"Er zijn contactgroepen die vanuit de hiv-poliklinieken worden aangestuurd. Mensen met hiv worden nog steeds vaak buiten de gemeenschap geplaatst. Ik ken mensen die hun medicijnen altijd bij zich dragen om te voorkomen dat ze thuis door anderen worden ontdekt. Het zou een zegen zijn als Europese ngo’s zich zouden inspannen voor voorlichting aan de bevolking. Er is nog veel goed werk te doen.”

Ach ja, wat een wereld leven wij in, vol tegenstellingen die niet voor te stellen zijn. Wederom besef ik dat stigma wereldwijd is en dat de enige manier om daar van af te komen onderwijs is. Delen van kennis daar gaat het om in dit leven.

Nico bezoekt ook de Nederlandse gedetineerden in West-Afrika. De gevangenissen daar zijn de vuilnisbakken van de mensheid.


  Wil Groot heeft, nadat bij hem hiv werd gediagnosticeerd, zijn “uitbundige levensstijl” radicaal omgegooid en is ondertussen al weer vele jaren in Zuid-Afrika actief in de strijd tegen hiv en aids. Vorig jaar publiceerde hij het boek Droom van een vrijbuiter, waarin hij zijn ervaringen in een land dat in bijna alles verschilt van het onze heeft vastgelegd. Zie ook www.willenendoen.com
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Stigma in Afrika: de liefde van het delen

Wil Groot, in Health & Body op 08 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media