Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1038 people
86440 users - nu online: 1038 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Eerste vluchthuis voor HLBT’s barst uit zijn voegen


door De Ket in Columns & Opinie , 25 november 2019

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, het eerste Belgische vluchthuis voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, in Brussel, moet op zoek naar een nieuwe locatie. Met maar ruimte voor de opvang van acht HLBT-ers kan het vluchthuis niet alle noodopvang regelen.


Een groter vluchthuis is de enige optie. In een ideale wereld zou een dergelijk vluchthuis niet nodig moeten zijn. De werkelijkheid is veel schrijnender. Niet alleen HLBT-asielzoekers voelen zich niet veilig, ook Belgische HLBT-jongeren kunnen soms niet anders dan een veilige thuishaven te zoeken om te ontsnappen aan misbruik, mishandeling en intimidatie thuis. Uit getuigenissen blijkt dat jammer genoeg niet elke ouder zijn of haar kind graag ziet. In sommige gezinnen en families is die liefde niet onvoorwaardelijk. Als zoonlief bijvoorbeeld liever de mannenliefde bedrijft, dan komt het slechtste in sommige ouders naar boven.

Dat vluchthuis is een heel goed initiatief. Toen ik uit de kast kwam, zo’n dertig jaar geleden, kwam er geen kink in de onvoorwaardelijke liefde van mijn ouders. Op die leeftijd was ik van die onvoorwaardelijke liefde overtuigd, net als de meesten van mijn homoseksuele vrienden van toen.

Maar vrij snel kwam ik er achter dat ook enkele homoseksuele vrienden die net hun coming-out hadden gedaan, niet zo veel geluk als ik hebben gehad. Gelukkig was dit in de meeste gevallen een kort voorbijgaande periode van ruzies. Maar enkelen mochten inderdaad binnen de kortste keren hun valiezen pakken. Het verschil met nu is dat er toen geen vluchthuizen waren.

Toen was er wel een sociaal vangnet binnen de eerder gesloten, maar toch hechte homoseksuele gemeenschap. Niet in de kleine stad waar ik was opgegroeid, wel eerder in de grotere steden. Voor een vriend, die op de leeftijd van zestien jaar van de nieuwe partner van zijn moeder, na eerst te zijn afgeranseld, exact vijf minuten kreeg om het ouderlijke dak te verlaten, vonden we onderdak bij een familie, die op een boogscheut van onze school woonde. Zowel hij als wij als vrienden beseften toen dat hij veel geluk heeft gehad.

Dat een vluchthuis überhaupt nodig is, toont echter ook aan dat het sociale vangnet binnen de HLBT-gemeenschap dan toch misschien niet zo hecht is. Of misschien voelen die jongeren enige gêne om de hulp van vrienden in te roepen. Wetenschappelijk onderzoek zou idealiter de hele problematiek in kaart moeten brengen. Exacte cijfers en statistieken zijn niet bekend. Mocht het aantal thuisincidenten de pan uitswingen, dan hadden we daarvan wel weet gehad, door de kracht van het internet en de sociale media.

Toch mogen we in dit verhaal niet uit het oog verliezen dat een sociaal vangnet of een vluchthuis er niet voor zal zorgen dat ouders hun HLBT-kinderen niet meer gaan buitenzetten. Het probleem is van alle tijden en niks wijst erop dat daar plots verandering in zal komen. In bepaalde sociale milieus hebben ouders het er vaak moeilijker mee om de “andere” geaardheid van hun kinderen te aanvaarden. En we mogen niet vergeten dat, om thuisproblemen te vermijden, jonge HLBT-ers soms er nog de voorkeur aan geven om niet uit de spreekwoordelijke kast te komen tot ze op eigen benen staan. Misschien hebben heel wat jongeren dat scenario in het achterhoofd.


Maar ook dan zijn ze vaak niet uit de problemen. Dure huurprijzen, minimumlonen en een stijgende inflatie durven die jongvolwassenen dan vervolgens in de armoede duwen. Een bijkomend probleem, dar echter voorkomt in die hele kwetsbare groep, ongeacht hun voorkeur. Op dat vlak had mijn generatie meer geluk. Wij moesten veel minder de weg zoeken naar de bijstand.

Het vluchthuis voor HLBT-ers is een initiatief dat is gegroeid uit de HLBT-gemeenschap, niet vanuit de overheid. Het ziet er niet naar uit dat de overheid met veel geld over de brug zal komen. Alternatieve financiering is moeilijk bijeen te krijgen, maar ik zie dat zowel via sociale media als via goede doelen zoals mister-verkiezingen in België geld voor dit project wordt ingezameld. Laten we alvast op deze positieve noot eindigen.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Eerste vluchthuis voor HLBT’s barst uit zijn voegen

De Ket, in Columns & Opinie op 30 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media