Back to Top
Donderdag 28 mei
86440 users - nu online: 1040 people
86440 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Jonas Roelens wint Vlaamse PhD Cup 2019


door Redaktie in Algemeen , 19 november 2019


In de Brusselse BOZAR vond de finale van de Vlaamse PhD Cup plaats. Acht jonge onderzoekers legden er de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een boeiende en heldere presentatie van slechts drie minuten.

Jonas Roelens
Jonas Roelens won zowel de juryprijs als de publieksprijs voor zijn doctoraat naar de vervolging van homoseksuelen in de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden. Hij wist de jury met onder meer Lieven Vandenhaute en prof. dr. Laura Vandenbosch (KU Leuven) te overtuigen.

Nergens in West-Europa werd homoseksualiteit zo vaak vervolgd als in het laatmiddeleeuwse Brugge, toonde Roelens in zijn doctoraat aan. Hij ging op zoek naar verklaringen voor die sterke vervolging aldaar. Die vond hij onder meer in de terugval van Brugge als handelsmetropool. "De stad kende eind 15e eeuw economische problemen en een samenleving in moeilijkheden heeft vaak nood aan een externe vijand die ze met alle zonden kan overladen. In Brugge vond men die onder meer in homoseksuelen."

Dankzij zijn overwinning krijgt Roelens een opleidingscheque van 5.000 euro voor de Vlerick Business School. Daarnaast mag hij een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Met 987 van de nagenoeg 4.000 stemmen sleepte Roelens ook de publieksprijs in de wacht.

Tweede en derde plaats

Margot Bastin (doctor in de pyschologie aan de KU Leuven) behaalde de tweede plaats met haar onderzoek naar jongeren met depressieve gevoelens. In haar werk onderstreept ze het belang van praten over problemen, maar waarschuwt ze voor het gevaar dat jongeren gaan vervallen in samen piekeren zonder verder te komen in het probleem.

Leen Sevens, computerlinguïste aan de KU Leuven maakt de top 3 vol. Zij ontwikkelde met Picto een online vertaalsysteem dat pictogrammen naar tekst vertaalt en omgekeerd. Die tool helpt mensen met een verstandelijke handicap om ook online te communiceren.

“Jaarlijks worden in Vlaanderen zo'n 1.800 doctoraten afgewerkt, maar slechts eens klein deel daarvan geraakt bij het grote publiek. Daar willen wij met de Vlaamse PhD Cup verandering in helpen brengen",  aldus Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. Via een vierdaagse mediatraining met onder meer camera-, interview- en presentatietraining door experten als Tim Verheyden, Tim Pauwels en Gina Peeters leerden de deelnemers van de PhD Cup hoe hun complexe onderzoek helder aan de man te brengen.

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jonas Roelens wint Vlaamse PhD Cup 2019

Redaktie, in Algemeen op 24 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media