Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 905 people
86447 users - nu online: 905 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Klokkenluider Chinese AIDS epidemie overleden


door Redaktie in Algemeen , 15 november 2019

This article is also available in English


Klokkenluider Shuping Wang is op 59-jarige leeftijd overleden. Ze sloeg in de jaren ‘90 alarm over de razendsnelle verspreiding van Hepatitis C en HIV in China.

Shuping Wang (r)
De arts zou weleens tienduizenden levens kunnen hebben gered. In 1991 werkte ze bij een bloedbank in de Chinese provincie Henan, toen haar opviel dat de manier waarop het bloed werd afgenomen niet deugde. Zo werd bloed van verschillende donoren bij elkaar gegooid en werd er vooraf niet getest op Hepatitis C.

In die tijd stonden straatarme Chinese boeren in de rij om bloed af te geven en zo een paar centen extra te verdienen. Wang wilde de armen beschermen en stapte naar haar leidinggevende, maar die wimperde haar af met het verhaal dat verandering teveel geld kostte. Ze liet het er niet bij en ging naar het Chinese ministerie van Gezondheid.

Ze werd ontslagen, maar donoren werden voortaan wel getest op de ziekte. In 1995 ontdekte ze een nieuw bloedschandaal, dit keer ging het om HIV. Uit eigen zak betaalde ze een steekproef onder 400 donoren, 13 procent bleek HIV positief. Ze ging naar Peking om haar gelijk te halen en verloor naast haar baan nu ook haar echtgenoot.
Na diverse bedreigingen voelde Wang zich niet meer veilig in eigen land en vluchtte ze in 2001 naar de Verenigde Staten. Volgens haar huidige man is ze tijdens een wandeling in Salt Lake City overleden aan een hartaanval.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Klokkenluider Chinese AIDS epidemie overleden

Redaktie, in Algemeen op 20 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media