Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 905 people
86447 users - nu online: 905 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride in Tbilisi... geen feestje maar een gevecht, deel 2


door Hans Verhoeven in Uitgaan & Reports , 30 oktober 2019

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Pride-ambassadeur Hans Verhoeven reisde naar Tbilisi (Georgië) om mee te lopen met de eerst Pride March. Eerder beschreef hij het eerste deel van zijn reis, hier volgt deel twee.

Uit mijn online dagboek, dag 3:
“Het is een heel lang verhaal. Hou vol! Op weg naar de conferentie reden we langs de resten van de mislukte revolutie van gisteravond. Enorme bergen bierblikjes en flessen, het leek wel na een Pride-feestje. Maar er lagen ook uitgebrande auto’s op de kant.”

Er worden steeds meer tegen-demonstraties aangekondigd. Vooral die van zaterdag, waarvoor mensen met bussen zouden worden aangevoerd is zorgelijk, want gelijktijdig en vlakbij Pride. Als er al politiebegeleiding is bedacht voor de Pride, dan zal die nu zeker verminderd worden. Bassiani, een grote progressieve dansclub waar de HLBTI community zeer welkom is, kondigde aan om veiligheidsredenen dit weekend gesloten te blijven.

De druk op de Pride-organisatoren is enorm. Er werd al de hele week onderhandeld over een deal met de overheid (dus al vanaf vóór de ‘revolutie’): Pride annuleren in ruil voor de invoering van een aantal voor de community belangrijke veranderingen. Ik heb ruggespraak met een aantal internationale HLBTI-organisaties en de internationale activisten.

De organisatoren zijn (begrijpelijk) nauwelijks aanspreekbaar, dus ik besluit de ambassadeurs die de onderhandelingen met de regering met en voor de Pride-organisatie voeren (onder andere VS, EU, NL) rechtstreeks te informeren over onze (de buitenlandse activisten) adviezen.

Wij hebben daarin een delicate positie, adviseren zonder druk uit te voeren. Ons belangrijkste punt; de geheimhoudingsclausule die de overheid wil moet van tafel. Pride gaat over zichtbaarheid, waarmee je maatschappelijke verandering wilt bereiken. Wat heb je aan invoering van wetgeving voor transgenders (één van de deals) als je je als transgender niet publiek kunt manifesteren.

Dus de deal moet in alle openbaarheid gepresenteerd worden zodat het voor de bevolking zichtbaar is dat de overheid de HLBTI-gemeenschap steunt.

De situatie werd er buiten niet beter op.


De demo’s kregen steeds meer een anti-regeringskarakter in plaats van anti-Rusland. In de middag klonk dan de roep om het aftreden van de minister van binnenlandse zaken, de man met wie de Pride-organisatoren onderhandelden. Het sluiten van een deal met een minister die op de wip zit is hier geen goed idee. Nieuwe ministers maken hier over het algemeen schoon schip en ontdoen zich heel gemakkelijk per decreet van wetten en besluiten van een voorganger. En in dat geval zouden de Pride-organisatoren met lege handen staan; geen Pride én geen deal.

Het kookpunt is bereikt, de druk enorm.

De Pride-organisatoren besluiten uiteindelijk rond 19.00 uur om de Pride-mars uit te stellen tot een nader te bepalen tijdstip en de elementen van de deal als eis in een verklaring neer te leggen.
 
De spanning is er af, de ballon loopt leeg. Emotionele taferelen bij de organisatoren, zo dichtbij en toch weer ver weg. Maar er is ook blijdschap: Pride domineerde wekenlang de media, de internationale gemeenschap heeft Pride Tbilisi omarmd en er is een hechte en sterke organisatie ontstaan. Nadat de verklaring is opgesteld en wereldkundig gemaakt, wordt de grote regenboogvlag uitgerold en wordt er gedanst en (weer) gelachen.

De organisatoren willen naar de anti-regeringsdemo voor het parlementsgebouw, in hun Pride-shirt! Ze willen de straat op! Hun eigen mini-Pride. Ze weten dat veel van hun vrienden daar ook zijn. Wij, de internationale activisten, besluiten mee te gaan. ‘There is safety in numbers’ en we willen ze nu niet in de steek laten. We komen tot een compromis, de Pride-shirts gaan pas aan wanneer we daar zijn en temidden van bondgenoten staan en wij houden goed in de gaten wat er om ons heen gebeurt. De spanning is voelbaar.

Het is waanzinnig druk op straat. Onderweg worden we gefilmd en in de gaten gehouden. Giorgi is natuurlijk herkend. Voor het parlement staat een grote groep vrienden van de activisten. Daar is het relatief veilig. Ik ben echt opgelucht als we ze bereiken. De eerste Tbilisi Pride-shirts gaan aan. De reacties zijn wisselend; vooral jongeren willen met Giorgi op de foto. Maar dat trekt te veel aandacht, dus hij weigert. Na een bijna sfeervol moment met volkslied en lichtjes maakt de politie een enorme fout.


Ze brengen de ME in stelling. De stemming slaat onmiddellijk om, mensen dringen naar voren, vuisten worden gebald in de lucht gestoken. ‘We moeten weg,’ zegt Giorgi. Alsof het een schoolreisje betreft besluiten we wat te gaan eten en vinden een restaurant met lokale dis.

De spanning is weg en het eten heerlijk. De activisten zijn ontspannen, ik zie Giorgi voor het eerst écht lachen.
 
De Pride is uitgesteld, ik reis terug naar Amsterdam met de belofte terug te komen wanneer er een nieuwe datum bekend is. Twee weken later ontvang ik zondagmiddag een bericht: “Morgen om 10.00 uur lopen we onze Pride March.”

Dat laat mij erg weinig tijd, maar het lukt om nog een ticket te regelen en via Istanboel reis ik enkele uren later af naar Tbilisi.

Uit mijn online dagboek:
"Er kan een hoop gebeuren in een paar uurtjes tijd. Terwijl ik in het vliegtuig zat, lekte de geheime locatie uit waar de Pride March zou worden gehouden. Vasadse, de zakenman die het tot zijn ‘quest’ heeft gemaakt de Pride onmogelijk te maken, riep zijn aanhangers op de locatie vanaf 06.00 uur te bezetten en met harde hand te verdedigen. Omdat er ook dit keer geen concrete politiebeveiliging is toegezegd door het ministerie, hebben de activisten daarop besloten wederom de demonstratie uit te stellen.”

Ik tref een terneergeslagen groep activisten aan. Ze voelen zich voor de tweede keer verslagen. Ik vraag wat we wél zouden kunnen doen. Er ontstaat weer dynamiek, “guerilla pride” is het nieuwe woord, kleine speldenprikjes, de aandacht opeisen op het moment dat die op Vasadse en zijn kornuiten is gericht. Een bevriende journalist heeft een drone, als we daar nou eens een regenboogvlag aan hangen en ermee boven de tegendemonstranten gaan vliegen. De eerste “Drone Pride” is geboren. De spullen worden bij elkaar gezocht en de eerste proefvluchten gemaakt.
 


De vraag is nu vanwaar te vliegen. De drone moet ook weer terugkeren en kan dan gevolgd worden, dus de bestuurders moeten een veilige plek hebben. Die wordt gevonden. De journalist en ik gaan naar het parlementsgebouw, waar inmiddels honderden demonstranten zich hebben verzameld. Ondertussen houden op verschillende plekken in de stad anti-HLBTI-demonstranten mogelijke locaties voor de Pride bezet. De Orthodoxe kerk is goed vertegenwoordigd en meneer Vasadse maakt een rondje langs alle locaties en inspecteert zijn troepen als een soort veldmaarschalk.

Dit succes smaakt naar meer. De activisten willen alsnog de straat op. Iemand wordt naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd om te kijken hoe de situatie daar is. En die is gunstig: geen Vasadse-aanhanger te zien. Snel wordt een aantal vertrouwelingen gebeld en afgesproken elkaar daar te treffen. Enkele bevriende media worden ook ingelicht.
Een uur later treffen we elkaar voor het ministerie.

De bewakers weten niet wat te doen, de politie komt polshoogte nemen. Nervositeit bij de activisten, maar we worden met rust gelaten. Met spandoeken en borden in de lucht wordt een verklaring voorgelezen, waarna we ons in beweging zetten. YES! De eerste Tbilisi Pride March wordt gelopen. Euforie. Maar na nog geen vijftig meter komen de eerste Vasadse-aanhangers aangereden. Ze schreeuwen en toeteren, rijden hard met hun auto’s vlak langs ons. Het worden er te veel, Giorgi geeft nog een interview, maar moet dat afbreken.


Terwijl we wegrijden wordt onze auto afgesneden, en de activisten maken dat ze weg komen, achtervolgt door Vasadse-aanhangers. We worden enkele kilometers achtervolgd, onderweg een paar keer gesneden. Er is een safe house geregeld, maar daar kunnen we pas heen wanneer we onze achtervolgers hebben afgeschud. Dat lukt na een dollemansrit. We zien elkaar weer in het safe house. Er is blijdschap. De Pride March is gelopen, waarschijnlijk de kortste maar belangrijkste ooit!

Enkele uren later stap ik op het vliegtuig terug naar huis, het veilige Amsterdam. Het afscheid is emotioneel. Het voelt beroerd, ze daar achter te moeten laten.

Het is een kloteland voor ons soort mensen.Naschrift

Pride gaat over zichtbaarheid, niet over aantallen deelnemers of lengte van de mars. Die zichtbaarheid hebben de dappere activisten in Tbilisi zeker gekregen en daarmee de discussie over homoseksualiteit in Georgië een positieve wending gegeven. Er zijn nog heel veel plekken zoals Tbilisi.  Morgen vertrek ik naar Sarajevo (Bosnië–Herzegovina) waar zondag de eerste Pride March aldaar gelopen zal worden. Daar zal het rustiger verlopen, want de overheid heeft, ondanks dat ze het doel van de demonstratie niet volledig onderschrijven, toegezegd de vrijheid van demonstreren te respecteren en de veiligheid van de demonstranten te garanderen. Voor zover ze dat kunnen...
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN HANS VERHOEVENMEEST GELEZEN VAN HANS VERHOEVEN

Pride in Tbilisi... geen feestje maar een gevecht, deel 2

Hans Verhoeven, in Uitgaan & Reports op 04 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media