Back to Top
Zaterdag 06 juni
86442 users - nu online: 1004 people
86442 users - nu online: 1004 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geen genetisch verschil tussen homo- en heteroseksuelen: vloek of zegen?


door De Ket in Columns & Opinie , 14 oktober 2019

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, "Homoseksualiteit zal nooit aantoonbaar zijn met een bloedproef," blokletterden de Vlaamse media enkele weken geleden. Uit internationaal onderzoek bleken homoseksuelen maar op vijf plekken te verschillen op het vlak van DNA met dat van heteroseksuelen.


In wetenschappelijke middens noemt men dit verschil “statistisch niet significant,” wetende dat ons DNA miljoenen van die plekken telt. Met andere woorden: uit een DNA-profiel valt niet af te leiden of iemand nu wel hetero- of homoseksueel is.

Is dit gegeven nu een zegen of een vloek voor de homoseksuele gemeenschap? Heel moeilijk te zeggen. Activisten zullen willen bewijzen dat we wel degelijk “anders” zijn dan de rest van de wereld en dan zou een DNA-test het ultieme bewijsmiddel zijn geweest. Andere homoseksuelen willen echter absoluut niet “anders” zijn dan personen met een andere voorkeur en willen als “gewoon” door het leven gaan. Hiervoor valt ook veel te zeggen.

Dit onderzoek was uiteraard niet de eerste studie die naar dit onderscheid werd gevoerd. In hoeverre zijn homoseksuelen lichamelijk en genetisch verschillend van personen met een andere voorkeur is een andere aanpak van wetenschappelijk onderzoek dan de meer klassieke psychologische studies over homo- en heteroseksualiteit van de voorbije decennia.

De resultaten van psychologische studies mogen dan wel uit degelijk wetenschappelijk onderzoek voortvloeien, die conclusies kunnen doorgaans op minder sympathie rekenen dan wanneer duidelijke en objectiveerbare gegevens zoals DNA-profielen weinig ruimte voor interpretatie laten en in dit geval geen hoegenaamd lichamelijk en genetisch verschil konden aantonen.


Vanuit een ander oogpunt mogen we dus wel stellen dat homoseksuelen genetisch bijna niet verschillen van heteroseksuelen. We zijn misschien “anders” in de beleving van seks, maar eigenlijk helemaal niet “anders,” hoe hard sommigen dat ook willen. Wellicht voeren activisten daarom ook het verkeerde gevecht: het “anders”-verhaal davert op zijn grondvesten.

Ik vind mezelf ook wezenlijk niet anders dan een heteroseksueel. Ik doe vijfennegentig procent dezelfde dingen als heteroseksuelen. Wie daar eens deftig over nadenkt, kan niet anders dan toegeven dat we eigenlijk niet “veel anders” zijn, slechts heel miniem. Homo- en heteroseksuelen gaan naar dezelfde scholen, dezelfde universiteiten, hebben hetzelfde rijbewijs, en noem maar op. De verschillen zijn vooral die van de seksuele beleving en uiteraard ook dat van de discriminatie.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we dus ook de homohaters die er garen bij spinnen door te zeggen dat homoseksuelen “anders” zijn. In onze strijd tegen homohaters zetten we heel graag dat “anders zijn” in de spotlight, terwijl we dan net zouden moeten zeggen dat dit helemaal niet het geval is. En de wetenschap geeft ons – voorlopig – gelijk.

Ondergetekende pleit er al jaren voor om in de strijd voor homorechten toch vooral de nadruk te leggen op wat we gemeenschappelijk hebben met personen met andere voorkeuren. Niemand is er ooit beter van geworden om steevast de nadruk te blijven leggen op eventuele verschillen die discriminatie in de hand werken, en soms zelfs in stand houden.

Toegegeven, we gaan vaker die weg op, maar nog te vaak blijven we ons wentelen in die diversiteit. En die diversiteit zou een antwoord moeten bieden op discriminatie, terwijl ik soms vaak het gevoel heb dat diversiteit er ons net in duwt. Maar dat is dan weer een andere discussie.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Geen genetisch verschil tussen homo- en heteroseksuelen: vloek of zegen?

De Ket, in Columns & Opinie op 19 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media