Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 949 people
86447 users - nu online: 949 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geen "homo-gen"


door Redaktie in Health & Body , 12 oktober 2019

This article is also available in English


Het homo-gen bestaat niet, maar het hetero-gen óók niet. Seksualiteit is divers en niet met een DNA-test te voorspellen. Dat laat een grote internationale studie zien, waarin de genetische opmaak van mensen die seks hebben met mensen van gelijk geslacht is onderzocht.


Er is een breed scala van seksuele uitdrukkingen, waaronder ook homo- en biseksualiteit. De resultaten van het onderzoek zijn week gepubliceerd in het gerenomeerde Amerikaanse tijdschrift Science. Het onderzoek is verricht door een internationaal team van onderzoekers, waaronder Karin Verweij en Abdel Abdellaoui van Amsterdam UMC en medewerkers van onderzoeksinstituten uit Boston, Brisbane en Cambridge.

De onderzoekers wilden weten of mensen die ooit seks hebben gehad met iemand van gelijk geslacht een andere genetische opmaak hebben dan personen die alleen seks hebben met mensen van het andere geslacht. De genetici onderzochten daarvoor het DNA van meer dan 470 duizend Britten, Amerikanen en Zweden die eerder genetisch materiaal hadden afgestaan en vragen hadden beantwoord over hun seksueel gedrag.


Er werden door de onderzoekers vijf genen gevonden die voor een klein deel bepalen of iemand zich homoseksueel gedraagt, minder dan één procent van de individuele verschillen is hierop terug te voeren. De onderzoekers benadrukken dat er veel andere genen betrokken zijn bij homoseksueel gedrag, die bij elkaar tussen de 8 en 25 procent van de individuele verschillen verklaren.

“Er bestaat niet zoiets als een homogen”, zegt onderzoeker hoogleraar Genetics in Psychiatry Karin Verweij van Amsterdam UMC. “Er zijn waarschijnlijk duizenden genen betrokken bij homoseksueel gedrag, die allemaal kleine effecten en meerdere functies hebben. De genen spelen mogelijk ook een rol bij andere persoonlijkheidskenmerken zoals het openstaan voor nieuwe ervaringen.”

onderzoeker hoogleraar Genetics in Psychiatry Karin Verweij van Amsterdam UMCDe onderzoekers maken duidelijk dat behalve genen ook omgevingsinvloeden – zoals bijv. de biochemische processen in de baarmoeder – individuele verschillen in seksueel gedrag verklaren. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het onmogelijk is om op grond van DNA te voorspellen of iemand hetero-, homo- of biseksueel is.

“Dit onderzoek bevestigt dat genen een rol spelen bij seksuele oriëntatie. Dat is interessant, maar eigenlijk wisten we dat al wel. Dat was namelijk ook al gebleken uit kleinschaliger onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Ons gaat het vooral om de strijd tegen geweld en discriminatie van LHBTI’s en het bevorderen van de acceptatie van seksuele en gender diversiteit. Dat seksuele diversiteit een natuurlijke oorzaak heeft kan ons daar wel bij helpen – bijvoorbeeld bij het verbieden van homogenezingstherapieën”.


Om zorgvuldig over de resultaten te communiceren naar het publiek hebben de onderzoekers een website gemaakt waarop de resultaten worden gepresenteerd: GeneticSexBehavior.info.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Geen "homo-gen"

Redaktie, in Health & Body op 17 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media