Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 1031 people
86440 users - nu online: 1031 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
"Verkoop schadelijke boeken homogenezing moet stoppen"


door Redaktie in Films & boeken , 08 oktober 2019


COC Nederland vindt dat de verkoop in ons land van boeken waarin wordt uitgelegd hoe homoseksualiteit zogenaamd genezen kan worden moet stoppen. Omdat deze boeken ‘schadelijke nepwetenschap bevatten en zelfs tot suïcide kunnen leiden’. De boeken zijn nu eenvoudig via onder meer Bol.com te bestellen, terwijl Amazon ze al wel uit het assortiment heeft gehaald. Bol.com weigert dit goede voorbeeld te volgen.


COC Nederland doet daarom een dringende oproep aan o.a. Bol.com de verkoop van dit soort boeken ‘zo snel mogelijk te stoppen’. Ook LKP – de landelijke koepel van christelijke LHBT-organisaties, ziet de advertenties voor de boeken het liefst vandaag nog offline gaan.

In Amerika heeft webwinkelgigant Amazon twee maanden geleden verschillende homogenezingsboeken uit hun assortiment gehaald. Onder meer de boeken van Joseph Nicolosi, Anne Paulk, Gerard van den Aardweg, Alan Medinger en Joe Dallas staan sindsdien op de zwarte lijst.

In Nederland zijn al die boeken wel te koop. Zo is via Bol.com het boek Shame and Attachment Loss: The Practical Work of Reparative Therapy van Nicolosi voor zo’n 45 euro verkrijgbaar. Deze Amerikaanse grondlegger van ‘homotherapieën’ beschrijft in dit boek verschillende zogenaamde behandelingen waarmee de seksuele oriëntatie van iemand zou kunnen worden veranderd van homo- of biseksueel naar heteroseksueel.

COC-woordvoerder Philip Tijsma zegt dat de argumenten uit de boeken gebaseerd zijn op fabels. “Het is nepwetenschap, er is geen enkel degelijk onderzoek dat aantoont dat je homoseksualiteit zou kunnen genezen. Homo of bi zijn is geen ziekte. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen hoe schadelijk de zogenaamde genezingen zijn.”

Mensen worden depressief en worden soms zelfs tot suïcide gedreven, stelt Tijsma. “Dat is gewoon wat er gebeurt als je dit soort onzin gaat uitproberen op mensen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn.” LKP-woordvoerder Kees Goedegebuur zegt dat de informatie uit de boeken de gezondheid van mensen schaadt. “De boodschap van die boeken is: je kunt niet zijn wie je bent. Dat is niet goed en schadelijk voor je persoonlijkheid.”

Het is schadelijk dat dit soort boeken zo eenvoudig te koop zijn in Nederland, stellen beide partijen. Tijsma: “Dat geeft de indruk dat het een keurig boek is, dat je het gewoon makkelijk kan bestellen. Ik wil zeggen tegen Bol.com en alle anderen: werk hier niet aan mee. Neem je verantwoordelijk en stop de verkoop zo snel mogelijk.”

Goedegebuur: “Het zou heel erg helpen als dit soort boeken uit de wereld verdwijnen. Ook wij doen daarom een moreel appel: haal de boeken uit de verkoop.”

Amazon HQ

Homogenezing niet verboden

Homogenezing is in Malta, Spanje en een groot aantal Amerikaanse staten inmiddels verboden, maar niet in Nederland. D66, GroenLinks, PvdA en VVD willen dat dit ook in ons land strafbaar gaat worden. Ook in Duitsland en Frankrijk wordt dat overwogen.

Bol.com heeft in een verklaring aan RTL Nieuws laten weten de boeken niet uit de verkoop te halen. “Wij willen de vrijheid van meningsuiting via boeken dan ook niet in de weg staan. Daarom halen we geen boeken uit onze winkel, uiteraard met uitzondering van boeken die volgens de wet niet verkocht mogen worden.”
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

"Verkoop schadelijke boeken homogenezing moet stoppen"

Redaktie, in Films & boeken op 13 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media