Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 1027 people
86440 users - nu online: 1027 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
CU-staatssecretaris Blokhuis wil gesprek aangaan over opengestelde huwelijk


door Redaktie in Historie & Politiek , 01 oktober 2019

This article is also available in English


"Een gesprek binnen de partij over het homohuwelijk zou ik heel graag willen aangaan." Dat zegt VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. "Mensen die verliefd zijn en houden van iemand van hetzelfde geslacht, hebben aan mij een goede bondgenoot."

Paul Blokhuis (CU)
De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht een gevoelige kwestie is binnen de ChristenUnie. Partijvoorzitter Piet Adema heeft inmiddels laten weten dit debat niet te willen voeren.

Op de vraag van EO-radiopresentator Tijs van der Brink of Blokhuis voorstander is van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht zegt hij: “Ik gun ze alle geluk, ja.”

Het huwelijk voor paren van gelijk geslacht is een omstreden kwestie binnen de ChristenUnie. Het huwelijk kan volgens de christelijke partij op bijbelse gronden enkel opgevat worden als een verbintenis van man en vrouw.

De partij stemde daarom tegen de wettelijke invoering van zowel het geregistreerd partnerschap (1998) als het huwelijk voor paren van gelijk geslacht (2001). De ChristenUnie heeft ook altijd gepleit voor wettelijke bescherming van trouwambtenaren die weigeren mee te werken aan een huwelijk van een paar van gelijk geslacht.

Op het partijcongres in november vorig jaar werd een amendement om het opengestelde huwelijk expliciet te noemen in de nieuwe beginselverklaring van de partij nog weggestemd – mede op aanraden van het partijbestuur.

 EO-radiopresentator Tijs van der Brink

Blokhuis zegt daarover: “Ik weet zeker dat het besluit op dat congres een tussenstap is en dat het een stap op weg is naar een andere formulering waar meer leden zich senang bij voelen en waar mensen die homoseksueel zijn zich gelukkig bij voelen.”

ChristenUnie-voorzitter Piet Adema heeft inmiddels laten weten dat er wat hem betreft ‘geen enkele aanleiding’ is om de tekst over het huwelijk in de beginselverklaring ter discussie te stellen.

Tegen het Reformatorisch Dagblad zegt Adema: “Kijk, Paul Blokhuis heeft als lid van de partij natuurlijk alle recht om te zeggen hoe hij over dit onderwerp denkt. Maar het partijbestuur is beslist niet van plan hierover opnieuw het debat te openen.”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

CU-staatssecretaris Blokhuis wil gesprek aangaan over opengestelde huwelijk

Redaktie, in Historie & Politiek op 06 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media