Back to Top
Zaterdag 28 maart
86425 users - nu online: 1033 people
86425 users - nu online: 1033 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Uitgaan & Reports

Het is zondagmiddag rond vijf uur wanneer wij in de metro zitten en te horen krijgen dat deze niet meer verder gaat. Problemen met de deuren. Ze gaan niet meer dicht. Ach ja, dan lopen we maar een halte. De moderne tijd.

door Wil Groot - 20 september 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Roze Kwaku Amsterdam


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


foto Jan KatgertBij het Nelson Mandelapark kunnen we kiezen tussen een maandkaart of een dagkaart en met de stadspas is het goedkoop. Eenmaal binnen lopen we meteen tegen het grote podium aan, waar twee jonge Genders in een sexy kort jurkje het publiek vermaken met een geweldige dansshow.

Even daarna ontwaar ik Collin Edson die presenteert. Ik ken hem omdat wij enkele jaren terug met de Nonnen voor mijn stichting op Kwaku optraden. Hij kondigt wethouder Groot Wassink aan, die speciaal aanwezig is om de Mikel Haman Award uit te reiken. “Herinner het verleden en creëer de toekomst” is het thema van deze Pride. Drie activisten worden het podium opgeroepen.

foto Jan KatgertGloria Wekker, Anne Krul en Lionel Jokhoe betreden het podium. Activisten van het eerste uur, die de barricades hebben weggebroken, een ieder op zijn eigen manier.

Lionel, de man die aan het hoofd stond van SUHO, de Surinaamse Homo Organisatie, wint en in zijn korte toespraak eindigt hij ermee dat hij er naar streeft dat er bij HLBTI+ een extra H wordt toegevoegd voor Hetero, want wanneer ouders worden gevraagd wat zij er van zouden vinden wanneer hun kind homoseksueel is, de meesten antwoorden dat ze dat liever niet hebben en daar moet tegen gevochten worden. Een groot gejuich van het publiek is het antwoord.
   
Wanneer ik even later met Collin Edson achter het podium een Parbo-biertje nuttig tegen de warmte, laat hij mij weten dat het belangrijk is dat wij leren van de geschiedenis en er gebruik van maken in de toekomst. Mikel Haman was zo’n activist die met het idee, het initiatief, is gekomen om één zondag op Kwaku in te richten als Roze Zondag. Mikel was hiv- en homo-activist en het boegbeeld voor de Surinaams-Nederlandse HLBTI+- en hiv-gemeenschap. Hij was geestelijk vader voor velen die hiv-positief waren en niet naar de huisarts durfden te gaan. Dat waren hetero’s, biseksuelen en homo’s.

foto Jan KatgertCollin vertelt dat hij van deze activisten vooral heeft geleerd door te vechten tegen racisme en ongelijkheid. “Zelf zit ik in het bestuur van het collectief Black Queer & Trans Resistance. Wij vechten voor gelijkheid. Het homohuwelijk op Curaçao is een item. De jongeren van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap hebben het zwaar. Het zelfmoordpercentage daar ligt het hoogst. Toch is er verandering. Kijk naar de optredens hier op Kwaku. "

"Er zijn veel jongeren van alle kleuren actief die meedoen en zich openen naar hun gemeenschap. Neem een kijkje straks bij Kiki, dat is een kleinere versie van Danceball. Het is ontstaan in de Verenigde Staten, waar jongere HLBTI-ers aan hun lot werden overgelaten. Zij werden opgevangen door activisten die ze in huis namen. Hierdoor ontstonden er House-groepen, geleid door een vader of moeder van het huis. House of Omni en House of Vineyard zijn daar voorbeelden van. Zij geven jongeren de kans zichzelf te zijn en te werken aan een goede toekomst. Met dans gooi je er alle ellende uit. Het is een soort bakermat van de Vogue-dans.”

foto Jan KatgertEven later wandel ik met vriendin Wendy langs de eettenten die zijn opgezet. Een kleurrijk gezicht, met alleen maar blije gezichten. We kiezen voor Surinaamse Bara met Bakkeljauw. Wanneer ik de eerste hap wil nemen vraagt een voluptueuze Surinaamse of ik het eerder heb gegeten. Ze kijkt mij aan met een grote glimlach en haar kleurrijke kleding maakt indruk. “Is de eerste keer,” antwoord ik haar. “Neem er wat saus bij,” adviseert ze me en reikt mij een fles aan. Ze glimlacht en verdwijnt in de menigte. Even verder staan twee mannen te zoenen en even verderop lopen vrouwen hand in hand. De sfeer is prachtig en het lijkt of alles kan, wat momenteel grotendeels op de schouders ligt van Theo Heskes, die de podia programmeert.

De tent waar het spektakel Kiki wordt gehouden is barstensvol. Toch weten wij een plekje te bemachtigen, waarbij we goed uitzicht hebben op de danswedstrijd. De geometrische en gestileerde bewegingen van vooral de armen en de rest van het lichaam brengen een stilte bij het publiek teweeg, dat met open mond het geheel waarneemt. Daarop volgt dan een geweldig applaus. Jonge mensen, ik schat ze net rond de twintig. Op andere podia ontwaar ik later ook vooral jongeren.

foto Jan KatgertWanneer we later bij het grote podia terug zijn loop ik Collin weer tegen het lijf en hij vertelt dat jongeren tegenwoordig op veel manieren meer actief zijn. “Wanneer ze rond de vijfendertig jaar oud zijn komt er een bepaalde nieuwsgierigheid. Ze komen naar mij toe, spreken mij aan met U (waarop hij lacht) en willen duurzame activiteiten organiseren. Dit zijn mensen die zich inzetten om mensen bij elkaar te brengen. Net als de Kiki-dans is er een tendens dat HLBTI-ers meer actief worden in de zwarte gemeenschap.”

“Er is nog veel te doen, ook tegenwoordig, dus alle handjes kunnen we gebruiken. De bi-culturele gemeenschap komt tot leven, kijk om je heen.” We lachen beiden en ik proost met mijn Parbo-biertje, want “Parbo bierie brokko man plezieren jonge.”
 
Roze Kwaku is een werkelijke aanrader.

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Roze Kwaku Amsterdam

Wil Groot, in Uitgaan & Reports op 25 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media