Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1015 people
86447 users - nu online: 1015 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een seizoen gay parades


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 11 september 2019


Zoals gewoonlijk maken we in september weer de balans op van de Gay parades die de afgelopen maanden weer overal ter wereld gehouden zijn en elke keer kom ik weer tot de conclusie dat er geen balans op te maken is. Oh ja, klagers over teveel of te weinig bloot zijn er altijd, vreemd eigenlijk dat ik over het zomer carnaval in Rotterdam waar heeeel veel bloot te zien is nooit klachten hoor.

foto (c) Jeroen PloegerMaar elk jaar als ik de opmerkingen van de azijn pissers weer gelezen heb dan denk ik dat de vele verworvenheden  en rechten er toch maar mooi gekomen zijn mede dank zij de mensen die jaren geleden al de moed hadden de straat op te gaan.

En de straat opgaan was er lang niet meer bij in Amsterdam maar  mede door het organisatie talent  van  Hans Verhoeven is daar de Pride Walk, een feit waarvoor hij geheel terecht van Burgemeester Halsema de Frans Banninck Cocqpenning kreeg toegekend.

Zorgelijk blijft de situatie in het Oosten van Europa met name in Hongarije dat nota bene lid is van de EU.  De Hongaarse politicus István Boldog heeft daar opgeroepen tot een boycot van Coca Cola. De reden? Het frisdrankmerk heeft posters opgehangen waarop te zien is hoe stellen van hetzelfde geslacht Cola Zero drinken. De foto’s gaan vergezeld van de tekst ‘Geen suiker, geen vooroordelen’.

Volgens Boldog is die boodschap voor verdraagzaamheid dus ‘provocerend’. Rechtse media in Hongarije denken er net zo over, meldt persbureau Reuters. “De homoseksuele lobby belegert Boedapest en biedt geen ruimte om daar aan te ontsnappen”, jammert het  mannetje. Homofobie neemt nog altijd een belangrijke plaats in in de Hongaarse politiek. Fidesz, de nationalistische partij van president Viktor Orbán, is voor een verbod op het homohuwelijk. En de Hongaarse parlementsvoorzitter László Köver vergeleek adoptie door stellen van hetzelfde geslacht eerder dit jaar nog met pedofilie.

Tegelijkertijd neemt de homoacceptatie in Hongarije gelukkig toe, zo blijkt uit onderzoek van de homorechtenorganisatie Hatter uit 2018. Vorig jaar vond bijna twee derde van de Hongaren dat homo’s vrij moeten zijn om hun leven in te richten zoals ze zelf willen. Aan het begin van deze eeuw was dat nog minder dan de helft. Is is daar in dat EU land dus nog een hoop te doen. Maar ook in Nederland, eens koploper van de homo-emancipatie blijkt het steeds minder rozengeur en maneschijn. Soms vertegenwoordigd door twee uit gescheten ouwe heren zoals Van der Gijp en Derksen over homo-intolerantie: ‘Niets aan de hand in Nederland’ die menen met dergelijke teksten hun armoe programma wat te moeten oppimpen...het is en blijft diep triest maar gezien de leeftijd van de heren niet heel lang meer.

Minder is de uitslag van het onderzoek dat 1 vandaag publiceerde met de kop: Nederland "alleen op papier homovriendelijk" en dat is even schrikken. Het blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder drieduizend LHBTI+'ers in de aanloop naar Pride Amsterdam.
De meeste LHBTI+'ers (59 procent) vinden dat het goed gaat met de acceptatie van hun gemeenschap in Nederland.

Veel ondervraagden plaatsen daar wel een kanttekening bij: het gaat goed qua wetgeving, maar onder de oppervlakte heerst een gebrek aan acceptatie. Volgens 61 procent van de ondervraagde LHBTI+'ers is het een probleem om in Nederland open te zijn over je geaardheid. Intolerantie in de praktijk zorgt ervoor dat veel LHBTI+'ers terughoudend zijn op straat. Zo voelt 58 procent van de ondervraagden zich niet vrij om hand in hand te lopen met hun partner. Daarnaast voelt 63 procent van de LHBTI+'ers zich niet vrij om een kus op de mond te geven in het openbaar. Daarover zegt een panellid: "Ik geef mijn date geen vaarwel-kus bij de bushalte, vanwege de omstanders."

50 procent van de LHBTI+'ers heeft het afgelopen jaar zijn of haar gedrag aangepast om negatieve reacties over zijn of haar seksuele oriëntatie of genderidentiteit te voorkomen. Vooral in het openbaar, op werk, in privésituaties en tijdens het uitgaan zijn mensen behoedzaam.

Dat is dus Nederland anno 2019, wie had dat 15 jaar geleden gedacht dat we in 2019 te bang zijn om hand in hand over straat te lopen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJERjul 2015        lengte: 6 min.
Een seizoen gay parades

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 16 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media