Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 966 people
86440 users - nu online: 966 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Lekker weg in de winter, naar Egypte


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 03 maart 2004

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Egypte, het geschenk van de Nijl, zo omschreef de klassiek Griekse historicus Herodotus het nog steeds geheimzinnige land van de farao's en de piramides. De Nijl was en is een levensnoodzaak voor Egypte en is beslissend voor welvaart of hongersnood. De jaarlijkse overstromingen zorgen dat het land bedekt wordt met vruchtbaar Nijlslib. De Nijl bestemde ook het leven van de oude Egyptenaren; zij bestudeerden en analyseerden alles wat met de rivier te maken had.

Egypte ligt in het noordoosten van het Afrikaanse continent en strekt zich in het noordoosten uit tot de in Azië gelegen Sinaï. In het noorden grenst Egypte aan de Middellandse Zee en heeft een kustlengte van bijna duizend kilometer. In het noordoosten grenst het aan de autonome Palestijnse gebieden van Israël en aan de Rode Zee, in het zuiden grenst Egypte over 1300 kilometer aan Soedan.De hoofdstad Cairo is met ruim zestien miljoen inwoners de grootste stad van Afrika, de Arabische wereld en het midden-oosten. Egypte is ondertussen uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming, ook onder homo's, hoewel homoseksualiteit er zeker geen algemeen geaccepteerd gegeven is, zoals nog niet eens zo heel lang geleden de arrestatie van een groep zich op een boot vermakende homo's overduidelijk maakte.Wat elke toerist moet weten

Wees op de hoede voor zakkenrollers als je een toeristische attractie bezoekt! Draag bij voorkeur geen geld in je achterzak of rugzak. De meeste bekende merken travellers' cheques worden in alle banken aangenomen. Travellers' cheques in Amerikaanse dollars geven echter de meeste kans op een goede wisselkoers. De meeste hotels (en sommige grotere winkels) accepteren creditcards zoals Visa, American Express en MasterCard/Eurocard. Deze punten hebben dan ook de acceptatiestickers op de voordeur. Je Visa- of Mastercard kun je bij de Banque Misr en de Bank Of Egypt gebruiken om contant geld op te nemen.

Servicekosten in restaurants en hotels bedragen ongeveer twaalf procent, verder worden vaak verkoopkosten van vijf tot zeven procent gevraagd en in de mid en top range hotels kun je geconfronteerd worden met een aanvullende belasting van één to vier procent. Theoretisch is het dus mogelijk dat je hotelrekening tot drieëntwintig procent hoger uitkomt. (Dit geldt uiteraard alleen voor de mensen die direct een hotel besproken hebben en deze kosten in het hotel zelf betalen; indien je via een reisbureau geboekt hebt, heb je hieraan geen extra kosten).

Afdingen is een onderdeel van het leven in Egypte en bijna elke prijs staat open voor onderhandelingen. Hieronder vallen ook de prijs van overnachtingen, de lunch bij het tentje aan de kant van de weg en de prijs van een felluca-tochtje op de Nijl. De enige regels die je, voor jezelf, in een bazaar moet hanteren zijn: bied nooit een prijs die je niet bereid bent te betalen; schat de werkelijke waarde van het product voordat je begint te pingelen; neem je tijd voor de onderhandelingen en geniet dan ook van de "sport van het afdingen". Vaak krijg je dan zelfs een kopje thee van de verkoper. Bovenal: denk eraan dat je nooit verplicht bent om iets te kopen. Als je niets koopt, heb je niemand beledigd.Sharm El Sheikh

Als je zegt in de winter op vakantie te gaan, dan neemt men meteen aan dat je ergens naar een jolig bergdorp vertrekt en in veel gevallen met een gipsvlucht enige dagen later weer thuis bent. Zeg je dat je de zon gaat opzoeken, dan gaat de fantasie meestal ook niet veel verder dan de Canarische Eilanden. Weliswaar niet zo’n slechte keus, hoewel je daar in de wintermaanden ook niet absoluut zeker kan zijn van zonnig weer.

Zeg je "Sharm el Sheik", dan gaan vaak de wenkbrauwen omhoog en is het meestal: “Nooit van gehoord." Tot die derde januari natuurlijk, toen een vliegtuig met vakantiegangers sneller naar beneden kwam dan de bedoeling was. Een tragedie was het gevolg.
Sharm el sheik ligt aan de Rode Zee en is een vakantieoord bij uitstek voor degenen die houden van prachtige stranden, kristalhelder water en duiken. Zeker in de wintertijd bestaat er bovendien de mogelijkheid verschillende historische plaatsen te bezoeken waarvoor het in de zomertijd echt te heet voor is.

Hoe er te komen?

De boekingsmogelijkheden zijn zo overweldigend dat er geen beginnen aan is hier te adviseren waar je het best terecht kunt. Het reisbureau is hiervoor veruit de beste plaats, terwijl ook Google hier uitkomst kan brengen. Er gaan directe vluchten vanaf Amsterdam en de reistijd is zo’n vier uur.
Houd er rekening mee dat het hier hoogtij is gedurende de herfst, de winter en het voorjaar tot ongeveer einde april. De temperatuur schommelt er dan zo tussen de twintig en vijfentwintig graden en dat geldt ook voor de watertemperatuur. Sharm el sheik ligt in woestijngebied, dus de nachten zijn er aanzienlijk kouder.Frankrijk heeft Monte Carlo, Spanje Puerto Banus en Egypte heeft Sharm El Sheik of beter Naama Bay. Sharm El Sheik strekt zich over twaalf kilometer langs de kust uit, in het zuiden ligt het dorp Sharm El Sheik, het grote toeristencentrum ligt verder naar het noorden aan de kleine Naama Bay. Sharm el Sheik kent een wonderbaarlijke onderwaterwereld met kristalhelder water, schitterende riffen en een ongelooflijke variëteit aan exotische vissoorten. Hierdoor wordt Sharm gerekend tot 's werelds mooiste duik- en snorkelbestemmingen.

Aan de Naama Bay ligt de schandalig dure toeristenbazaar met juwelierswinkels, souvenirsshops, apotheken, en supermarkten die vierentwintig uur per dag open lijken te zijn. Alle vier- en vijf-sterrenhotels liggen maximaal tien minuten van de bazaar verwijderd, en hebben meestal een privé strand. De prijzen in Naama Bay zijn minstens twee keer zo hoog als in de rest van Egypte, hoewel het dan voor Europese begrippen nog goedkoop is.

Badplaatsen

Ten zuiden van de Sinaï-woestijn in Egypte liggen verschillende populaire toeristencentra, waarvan Sharm el Sheik, Dahab en Nuweiba de bekendste zijn. Dahab is een low-budget hippiebestemming, populair bij blowers en wereldverbeteraars. Sharm el Sheik is de exclusieve tegenpool waar een rugzaktoerist even zeldzaam is als een politieagent in Dahab.

Op alle bestemmingen ben je zeker van een strakblauwe hemel, hete zon, geen regen en een mooie zee. Egypte is groot, en een tochtje naar de beroemde piramides of Cairo laat zich door de aanzienlijke afstanden moeilijk combineren of je zou het met het vliegtuig moeten doen. Je logeert dus in een badplaats met als achterland een kale, rotsachtige woestijn, en dat is iets waar je van moet houden. De meeste toeristen gaan naar deze plaatsen voor een strandvakantie, een enkeling komt voor de woestijn.Natuurlijk kun je in de “wintertijd” schitterende tochten maken door die woestijn, temeer omdat die niet één grote zandvlakte is maar er ook bergen in voorkomen. Zomers is het er veel te warm voor dergelijke activiteiten. Tot zo ongeveer eind april is het echter wel te doen, al kunnen de temperaturen dan overdag ook al oplopen tot zo’n graad of dertig. Zoals gezegd, een echt woestijnklimaat met overdag hoge temperaturen en daarna koude nachten. Zelfs een paar graden vorst is 's nachts in de woestijn zeker niet uitgesloten.

De Sinaï-woestijn

Het Sinaï-schiereiland is een schitterende woestijn met indrukwekkende bergen, valleien, ravijnen en oases. Het schiereiland is 61.000 vierkante kilometer groot en vormt de schakel tussen Afrika en Azië. Met een bedoeïnengids, een tent en een kameel voor de bagage waan je je hier "Lawrence of Arabia". Vooral in het koele seizoen (onze wintermaanden) kun je prachtige trektochten door het gebied maken.

Tijdens de Exodus ontving Mozes op de Gebel Musa de Tien Geboden. Vanaf de vierde eeuw kwamen duizenden christenen naar het Sinaï-gebergte om in de voetsporen te treden van de "Woestijnvaders". In de woestijnvalleien vinden we dan ook de oude pelgrimsroutes van Jeruzalem naar de "Mozesberg". Het schiereiland werd door Israël bezet tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967. Bij het vredesverdrag van 1979 kwam het weer onder Egyptisch bestuur. De meeste badplaatsen van de Sinaï dateren uit de Israëlische periode, toen hier militairen en kibboetswerkers hun vakantie gingen vieren.

Bezienswaardigheden

Het noorden van het schiereiland is een zanderige laagvlakte die langzaam stijgt tot een hoogte van duizend meter. Het is vooral in het zuiden waar de bezienswaardigheden van het schiereiland te vinden zijn. Daar liggen bergketens met de hoogste top van Egypte: de 2642 meter hoge Mozesberg. De Kruisvaarders- en pelgrimsroute tussen Nuweiba en de Mozesberg voert langs een eenzame rotspartij, die bekend is onder de naam "Rots van de Inscripties", omdat deze met talrijke inscripties uit de Nabatese, Romeinse en Byzantijnse tijd is bedekt. De inscripties van de eerste pelgrims zijn nog goed herkenbaar. Ein Khudra, een kleine maar prachtige oase, is volgens de overlevering de rustplaats van de Kinderen van Israël.Op de hoogvlakte van Nawamis, dat "vliegen" betekent, staan zeer goed bewaard gebleven prehistorische graftombes die karakteristiek zijn voor het centrale deel van het schiereiland. Deze ronde stapelbouwwerken met de deuropening naar het westen dateren uit de Koper- en Bronstijd.
Er is dus genoeg te doen als je niet alleen van water en strand houdt, maar ook de onderwaterwereld van Sharm el Sheik kunnen we iedereen aanbevelen.

Ondanks de recente vliegtuigtragedie is Egypte zeker de moeite waard als je de koude, grauwe wintermaanden in onze Lage Landen wilt ontvluchten en daarvoor eens iets anders verkiest dan het achterna lopen van Jan en alleman.

Tot slot

Paspoort: Een Nederlands paspoort moet tot zes maanden na terugkeer in Nederland nog geldig zijn.
Visum: Een visum is vereist om tot Egypte te worden toegelaten. Dit visum is te verkrijgen bij aankomst op Luchthaven Cairo. De visumkosten van ongeveer twintig Amerikaanse dollar per persoon moeten cash (in US dollars) worden voldaan.
Vaccinatie: Neem voor correcte informatie en advies contact op met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GG&GD) of de KLM Travel Clinic: tel. 0900-1091096 (E 0,45 per minuut)
Luchthavenbelasting: De luchthavenbelasting moet voor vertrek worden voldaan. Deze belasting komt bovenop de passageprijs en zal in het ticket worden verwerkt.
Ambassade: Badhuisstraat 92, 2587 LC Den Haag, tel. (070) 3542000.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Lekker weg in de winter, naar Egypte

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 04 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 150


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media