Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 929 people
86447 users - nu online: 929 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Als u dit leest zitten we alweer aan het einde van de zomer, nemen we langzaam afscheid van de zwoele avonden en gaan we - het liefst via een Indische interval - richting vallende blaadjes.

door Rick van der Made - 30 augustus 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Zaanstad, Zwaluwe


This article is also available in English
lengte: 4 minutenHet was voor mij een volle, hete zomer. Na maanden van verbouwen, verhuizen en veel, heel veel schoonmaken kan ik, met mijn huisgenoot / compagnon / beste vriendin Pascale, in alle rust hopelijk nog heerlijk van een paar zomeravondjes genieten. Hier nog een schilderijtje tegen de muur, daar nog een gezellig plantje in de vensterbank en dan kunnen we goed geluimd en opgeruimd de herfst van 2019 en - een tikkeltje dramatisch wellicht - die van onze levens ingaan.

Ik ben verhuisd van de top van de Randstad naar de top van Brabant. Van Zaanstad naar Hooge Zwaluwe. Volgens Wikipedia werd ik eenenvijftig jaar geleden in Breda geboren en toen mijn huisgenoot / compagnon / beste vriendin een jaar geleden aangaf best naar Brabant te willen verhuizen, merkte ik dat ik het een fijn idee vond om terug te gaan. Wat dichter bij de familie en bij oude vrienden. Terug naar de zachte G en het worstenbrood. En ondanks dat ik het prima naar mijn zin had in Zaanstad - een mooie, diverse gemeente onder de volle rook van Amsterdam - merkte ik dat “het wilde westen” achter me te kunnen laten mij wel trok. We trokken inderdaad weg. Naar een dorpje van ongeveer dertienhonderd inwoners.

“It takes a village to raise a child” is een bekend Afrikaans gezegde dat door diverse pedagogen (en door niemand minder dan Hillary Clinton) ondersteund wordt. Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij. Ja, het is fijn als een kind met een zekere gemeenschapszin opgroeit. Wellicht dat voor veel kinderen geldt dat opgroeien in een kleine gemeenschap een gelukkige(re) jeugd betekent, maar ik heb ook genoeg gelukkige en verantwoordelijke kinderen in Amsterdam, Londen en Tokyo gezien. En ja, het is soms best fijn dat de opvoeding van kinderen door meer mensen gebeurt dan alleen de ouders, maar ik heb ook genoeg mensen gekend die - zeker als HLBT’er - dood- en doodongelukkig opgroeiden in een dorp.

“Ik moet er niet aan denken Amsterdam te moeten verlaten,” zei een (gay) vriend van me toen ik hem over mijn verhuisplannen vertelde. En hij was niet de enige die mij dat meldde. Ik begrijp dat ook goed. Ik heb zelf tien jaar in Rotterdam, zes jaar in Amsterdam en acht jaar in Zaanstad gewoond. Ik heb zowel een vriendje in Den Haag als in Utrecht gehad. Ik heb de Randstad goed leren kennen en ik heb er al die jaren met alle plezier gewoond.

En toch...

De eerste herfst in Hooge Zwaluwe.


“Does it take a village to grow old?” vroeg ik me op een avond af, terwijl ik met een glas wijn op het bankje voor mijn Brabantse huisje naar de ronddobberende eendjes in het haventje zat te kijken.

Ik vind het een fijn idee te wonen in een omgeving waar ik de mensen ken. Mensen die mij groeten als ik voorbijkom en die “achteromkomen” om “efkes” koffie of een biertje te komen halen.

Maar goed, ik ben zo’n verschrikkelijke ouwehoer dat het mij in Rotterdam, Amsterdam en Zaanstad zonder al te veel moeite ook lukte om binnen de kortste keren mijn buurtje en buurtjes te leren kennen.

Pascale en ik hebben al wat avondjes wijn- en bierdrinkend met de nieuwe buren en wat andere dorpsgenoten doorgebracht. En net als overal waar wij hebben gewoond, laten wij de mensen meteen vanaf het begin weten hoe bij ons de vork in de steel zit.

Dat heeft nog nooit tot problemen geleid. Niet in Amsterdam. Niet in Zaanstad. Niet in Hooge Zwaluwe. “Ach, het is weer eens wat anders,” hoorde je sommige buurtjes denken en daarmee was de kous af.

Een oudere dorpsgenoot kwam al zwaaiend voorbij met één van zijn paarden aan de ene en met zijn kleindochter aan de andere hand. Pascale en ik zwaaiden vriendelijk terug en vroegen hoe het met zijn zieke pony ging. “Die huppelt alweer in de wei,” was het vriendelijke antwoord. De kleindochter knikte serieus met opa mee. Ik aaide het paard over zijn snuit.

“Zijn jullie getrouwd?” vroeg het meisje aan Pascale en mij. Opa, Pascale en ik schoten in de lach. “Ja, zoiets,” zei opa. “Ja, zoiets,” herhaalde ik en aaide de kleindochter over de bol. “Oké,” zei het meisje en trok opa met zich mee. “Houdoe.”

Misschien dat ik net als Hilary ook maar een boek ga schrijven. De titel? “It takes a gay in the village to raise a child more tolerantly and it takes an old dragqueen in the village to let straight people grow old more cheerfully.” Zoiets.

Wij hebben besloten de rust op te zoeken, ver(der) verwijderd van het bruisende, stadse (gay) leven. Op de dag van Pride kwam in het haventje voor ons huis geen enkele stampende, dampende boot voorbij. Alleen een stuk of drie eendjes.

Ach...

Waar u ook woont - in stad of in dorp, in paleis of in flat - ik wens u een mooie Indische zomer en desgewenst een rustige of bruisende herfst toe.

Deze ouwehoer houdt het op rustig met een zachte G.

Net zo rustig als het haventje van Hooge Zwaluwe zelf.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Zaanstad, Zwaluwe

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 04 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media