Back to Top
Dinsdag 31 maart
86425 users - nu online: 963 people
86425 users - nu online: 963 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Samen met Diva Mayday zit ik op een terrasje bij haar in de buurt. We kennen elkaar al menige jaren en hebben afgesproken voor een interview. Herinneringen gaan terug.

door Wil Groot - 17 augustus 2019

lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Diva Mayday, dertig jaar in het vak


This article is also available in English
lengte: 5 minutenVertel Mayday, hoe begon het dertig jaar geleden?


Ze glimlacht en steekt van wal: “Dertig jaar terug was Amsterdam bruisend. 1989 was de opening van de iT. Het was een explosie van nieuwe energie. House-muziek deed zijn intrede. Drugs kwamen opzetten. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik leerde Nicky Nicole kennen. Manfred Langer, eigenaar van de iT, ontving ons met open armen.

met Aquaria en Michelle VisageDan was er de Havanna. We deden shows en stonden in de spotlights. Ondanks aids was Amsterdam een bruisende broedplaats. Alles kon. Ik kan mij nog goed de eerste keer op het podium herinneren. Dat was samen met Nicky Nicole in haar show in de Havanna. Het was vrijheid en mooi, met een snoepjestrommel van mooie mannen, lieve mensen.

Nicky en Manfred gaven mij de beste levenslessen. Alle kneepjes van het vak leerde ik in de iT en de Havanna. De iT was voor mij thuiskomen. Eindelijk een plek waar ik mij vrij voelde en, met mij, vele anderen ook. Iedereen liep er rond, beroemd en niet beroemd en alles was aardig, iedereen was één. Manfred gaf mij het gevoel dat ik een ster was.”

Met wat voor beroemdheden kwam je in aaraking?
met Grace Jones“Ik ontmoette er Grace Jones. Het was meteen een klik omdat Mayday haar naam was in de James Bond-film A View to a Kill, waar zij in meedeed. Ik ontmoette er Take That, de jongensband waar Robbie Williams ook in zat. Met één van de jongens heb ik nog twee jaar een latrelatie gehad.”  Ze glimlacht en is even stil.

“Tja, en dan de Chippendales, allemaal zogenaamd hetero. Na de drugs lieten ze zich pijpen in de kleedkamer. "

"Zo zie je wat drugs doen. Er heeft zich veel afgespeeld in de wandelgangen van de iT. Natuurlijk was het een beetje Sodom en Gomorra. Ik was jong. De iT was bruisend. Zo was er het zwembadfeest. De brandweer kwam het zwembad op de dansvloer volpompen en de volgende dag weer. Dat is iets wat je tegenwoordig wel kan vergeten. De iT was flamboyant. Dan was er de Roxy. Dat was grenzen opzoeken. Een soort van Underground. Als je daar aanbelde werd er door het raampje gekeken of je tot de in-crowd hoorde. Anders kwam je er niet in.”

Dus je hebt je naam van Grace Jones?
“Nee, dat niet. De naam Mayday kreeg ik van Nicky.”

Hoe kwam je in Amsterdam terecht?
“Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Muiden. Toen ik vier was trok ik voor het eerst een jurk aan. Van vallen en opstaan word je wijzer. Natuurlijk was het een eye opener, maar mijn moeder had er totaal geen probleem mee. Ik was nog tiener toen ik naar Amsterdam vertrok. Amsterdam werd mijn familie.”
 
Wat was er betreffende vrijheid toen anders dan nu?
“Breek me de bek niet open, Wil. Er is zoveel veranderd de laatste dertig jaar. Het maakte in die jaren geen barst uit hoe je gekleed was en rondliep. Al had je alleen een luier aan, met laklaarzen er onder. Al droeg je een rok, of kilt of een strak roze broekje en dan op hakken. Het maakte allemaal niet uit."

"Tegenwoordig is dat weg. Wanneer je iets buitengewoons draagt, dan ga je meteen op Instagram of Facebook de wereld rond. Men durft niet meer. Internet heeft veel veranderd. Kroegen en disco’s waren broedplaatsen van creativiteit. De nieuwe generaties hebben de mobiel als sociaal contact. Kroegen sluiten en zo ook disco’s. Jongere generaties gaan naar festivals of één keer in de maand naar feesten, zoals in Paradiso of bij de Westergasfabriek.”
 Mainstage met Samantha Fox
Je zet je ook in voor goede doelen?
Ze lacht: “Ja, in 2007 presenteerde ik op de Zeedijk in de Engel een benefiet omdat een seropositieve man zijn droom wilde gaan waarmaken om een kindertehuis te openen in Zuid-Afrika, wat hem overigens nog gelukt is ook.” We lachen er beiden om.

Ja, chapeau Mayday, jij hebt mij daarmee in het zadel geholpen.
Pride in Cran CanariaEr is even een stilte, waarbij we elkaar even in de ogen kijken, met een glimlach: “Ik zet mij vooral in als ambassadeur ‘for life’ voor veiligheid, acceptatie van diversiteit en inclusiviteit. We moeten namelijk proberen om geen hokjes te creëren. En er zijn veel hokjes. Zoals de Bi-culturele Trans-gemeenschap. Dat zijn eilandjes. Samen sterk staan, is wat heel belangrijk is. "

"Met elkaar veilig zijn en ego aan de kant zetten. Wij hebben hierover gesprekken met de gemeente. Dit gaat samen met het COC, stichting Nachtburgemeester, de politie, justitie en natuurlijk onze burgermoeder Femke. Ik ben mij daar vooral nog harder voor gaan inzetten toen een dragqueen-vriendin bij het Centraal Station in elkaar werd geslagen. Toen was ik het echt zat. "

Paradiso"Ik ben samen met Donnie Bergsma de media gaan opzoeken en we hebben alle horeca in de stad geactiveerd om een regenboogvlag uit te hangen. Driehonderdvijftig zaken deden er aan mee. De A’DAM Toren en Paradiso waren gehuld in regenboogverlichting. Heel Amsterdam moet zeggen: ‘Blijf van de Amsterdammers af.’"

"In de Reguliersdwarsstraat heb ik een pistool tegen mijn hoofd gehad. Maar iedereen kent Mayday. De pers zat er bovenop. Dat heeft mij werkelijk in actie-modus gezet. Diversiteit is kleurrijk. Met zoveel mogelijk anders om ons heen, roze haar, gekke broekjes of rokjes, noem maar op. Divers zijn en accepteren creëert vrijheid. Toch zijn dit momenten, zoals de ministers die hand-in-hand lopen ook een moment is geweest. Acceptatie van diversiteit zou het hele jaar moeten zijn. Het moet deel zijn van het onderwijs, dat is het belangrijkste. De jongere generaties kennen niet meer de waarde van de vrijheid waarvoor mensen hebben gevochten. "


"Verder steun ik Mac Cosmetics. Zij doneren alleen in Amsterdam al jaarlijks 150.000,00 euro aan aids gerelateerde goede doelen.”
 
En nu?
“Dertien jaar terug heb ik de stap genomen dj te worden. Tegenwoordig doe ik de pride in Gran Canaria. Ik draai ook regelmatig in Manchester en natuurlijk op de pride daar, en ook in Parijs, wat mijn favoriete stad is. En ja, de pride in Amsterdam zit in mijn hart. Op 5 oktober vier ik mijn dertig-jarig lustrum. Ik ben momenteel bezig met een fotoboek met een dvd erbij om weg te geven.”

Als DJ op de Dam met Pride (foto (c) Jeroen Ploeger)

Diva Mayday is bekend van media op alle gebieden. Zij is een vechter die doorgaat en nog steeds op de barricades springt om haar stem te laten horen, en te benadrukken dat acceptatie van diversiteit vrijheid creëert.

Viva La Diva Mayday!

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Diva Mayday, dertig jaar in het vak

Wil Groot, in Scene op 22 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media