Back to Top
Woensdag 29 Jan
86407 users - nu online: 1329 people
86407 users - nu online: 1329 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Het is eind juli. Vanaf vandaag vindt “onze” Pride in Amsterdam weer plaats. Ik vind het als homoseksueel hartstikke gezellig dat u, lieve heteroseksueel, op ons Pride-feestje wilt komen. Ook al heeft u stiekem liever niet dat we ál te vreemd uitgedost onze diversiteit tonen, vindt u dat we wel homo mogen zijn.

door Rick van der Made - 27 juli 2019

Printervriendelijke Pagina  
Open brief aan de ‘anderen’, Lieve heteroseksueel,


This article is also available in English


Sylvia Ray Rivera (1951-2002) met Allyson Allanta en Ivana Valentin in 1994U wilt ons liever niet zoenend zien, maar u vindt het nog steeds geen probleem om aan koppels van gelijk geslacht te vragen wie van de twee nu het mannetje en wie het vrouwtje is. U gebruikt termen als “homofiliteit,” waardoor u mij het idee geeft dat ik een ziekte heb. U voedt uw kinderen nog steeds het liefst op met Barbie en Ken, schrapt probleemloos homorollen uit basisschool-musicals, heeft nog steeds geen flauw benul wat “undetectable” betekent en blijft consequent de termen hiv en aids door elkaar halen.

U schrijft samen met gelijkgestemde intellectuelen geen enkel pamflet tegen homofobie naar de Volkskrant als we weer eens in elkaar worden geslagen of als taxichauffeurs ons weer eens weigeren mee te nemen. U haalt de termen travestiet en transseksueel nogal eens door elkaar en weet niet of u ze nu met “hij” of met “zij” moet aanspreken; u vindt de discussie over genderneutraliteit sowieso alleen maar nonsens en u ziet onze dappere mannen in prachtige vrouwenkleren, die op de Pride-boten meevaren, niet als de kunstzinnige boegbeelden van onze gemeenschap, maar enkel als mal uitgedoste etalagepoppen die best beschimpt en met waterpistolen natgespoten mogen worden.

U bent van harte welkom op ons feestje dat “Pride” heet, maar áls u de moeite neemt om naar Amsterdam te komen, neem dan ook even de moeite u te verdiepen in wat Pride nu daadwerkelijk betekent.

“Remember the past, create the future” is dit jaar het thema van Pride. Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York uitbraken. De HLBT+-buitenstaanders waren de grove politie-invallen meer dan zat en besloten - aanvankelijk vooral onder aanvoering van travestieten (Sylvia Rivera),transseksuelen (Marsha P. Johnson) en lesbiennes (Stormé DeLarverie) - terug te vechten. Dagenlange rellen en onrust waren het gevolg.

Scene uit Roland Emmerichs in 2015 uitgebrachtte film Stonewall
In juli 1969 werd in New York het Gay Liberation Front opgericht. Nog datzelfde jaar waren er ook afdelingen van het GLF in andere Amerikaanse steden en op universiteiten. Exact één jaar na de Stonewall-rellen vond de eerste Gay Pride Parade ooit plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde zo’n tienduizend deelnemers.

Gelijkaardige initiatieven kwamen wereldwijd van de grond. In Nederland werd in 1977 de eerste Roze Zaterdag gevierd. Deze wordt - als eerbetoon aan de Stonewall-rellen die op zaterdag 28 juni begonnen - altijd op de laatste zaterdag van juni gehouden.
 
In 1969 creëerden moedige HLBT+-pioniers als Rivera, DeLarverie en Johnson onze toekomst waardoor ik nu - vijftig jaar na dato - in Amsterdam zo groots en spectaculair Pride kan vieren en zodoende, trots en zichtbaar, om een veilige toekomst voor aankomende HLBT+ers kan vragen. Want uit onderzoek blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren in hun omgeving nog steeds fors meer problemen ervaren dan heteroseksuele jongeren.

Transseksuele jongeren worden nog steeds twee keer zo vaak gepest als niet transgender jongeren. Het aantal zelfmoordpogingen onder HLBT+-jongeren ligt anno 2019 nog steeds vijf maal hoger dan bij heteroseksuele jongeren. En uit alle onderzoeken blijft dat allochtone HLBT+-jongeren het nóg moeilijker hebben dan autochtone HLBT+-jongeren.
 
Marsha P. Johnson (1945- 1992)
Als u, lieve heteroseksueel, de HLBT+gemeenschap als iets exotisch ziet, als iets dat niet écht deel uitmaakt van onze samenleving, als u net als in voorgaande jaren meent die lollige drag queens te kunnen beschimpen en met waterpistolen te kunnen natspuiten, als u tijdens Pride eigenlijk gewoon uw eigen heterofeestje aan het bouwen bent, met zulke harde muziek, zoveel drank, en zoveel pilletjes dat de desinteresse voor de botenparade van de grachtenkades afdruipt, dan moet u zich afvragen of u - samen met uw lallende heteroseksuele vrienden die onze homofiliteit één keer per jaar zo énig en dolletjes vinden - niet beter elders uw feestje kunt gaan vieren.
 
Dit jaar vieren wij Pride omdat wij willen laten zien dat onze geschiedenis belangrijk is geweest, zowel voor ons als voor de samenleving als geheel, dat wij er in het heden in onze volle, soms excentrieke, diversiteit gewoon mogen zijn én dat wij voor onze gemeenschap niet alleen een nog betere toekomst kunnen wensen, maar deze ook kunnen creëren.

Samen met u, onze lieve, oprecht geïnteresseerde, tolerante heteroseksueel zonder waterpistool.
 
Deze column draag ik op aan Sylvia Rivera, Stormé DeLarverie en Marsha P. Johnson. Aan onze helden van weleer: “Remember the past.”

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Open brief aan de ‘anderen’, Lieve heteroseksueel,

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 01 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media