Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 817 people
86442 users - nu online: 817 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Elton John’s geschiedenis in Rocketman


door Werner Borkes in Films & boeken , 30 mei 2019

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Gebaseerd op een ware fantasie. Na het enorme succes van Bohemian Rhapsody staat de volgende biografische verfilming over een succesvolle queer artiest te trappelen om in het voetlicht te treden. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal van Elton John, een “small-town boy” die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.


De film is gebaseerd op de bijzondere geschiedenis van de legendarische artiest aan het begin van zijn muziekcarrière. Reginald Dwight is een talentvolle zanger en pianist. Onder de artiestennaam Elton John groeit hij uit tot een flamboyante wereldster. Ondanks zijn succes en faam worstelt hij ook met depressies, drugsgebruik en het aanvaarden van zijn seksuele voorkeur.

Naast de fantastische verbeelding van de succesvolle nummers uit de beginjaren van zijn roemrijke carrière wordt ook het drama van de ups en vele downs niet geschuwd met visuele hoogstandjes die geïnspireerd zijn door de “high” van de door roem en drugsgerelateerde momenten.

Filmhistorie

Het maken van een dergelijke grootse film vergt vaak een lange adem. Al in 2011 hintte Elton John dat hij samen met scenarist Lee Hall werkte aan een biopic over zijn leven en carrière. De twee hadden in 2005 al samengewerkt aan de Broadway-musical Billy Elliot. Het project - naar het gelijknamig nummer van de zanger Rocketman getiteld - werd omschreven als een “non-lineaire en hypervisuele film.” Toen John werd gevraagd wie hem eventueel zou kunnen vertolken, liet hij de naam van Robert Downey Jr. vallen. De twee hadden in 2001 samengewerkt aan de videoclip van het nummer I Want Love.

Elton John & David FurnishIn januari 2012 bevestigde Elton John dat er serieus aan een verfilming van zijn levensverhaal werd gewerkt en hij verklaarde dat zanger en acteur Justin Timberlake, die een jongere versie van Elton gestalte gaf in de videoclip van This Train Don’t Stop There Anymore, de geschikte persoon was om hem te vertolken. Een jaar later was echter Tom Hardy gecast als hoofdrolspeler. Ondanks plannen om in de lente van 2014 aan de opnames te beginnen, viel het project stil. Pas in 2017 raakte bekend dat Hardy niet langer bij de film betrokken was en dat er met Taron Egerton werd onderhandeld om hem op te volgen. Deze acteur had in 2017 met Elton John samengewerkt aan de actiefilm Kingsman: The Golden Circle, waarin de zanger een bijrol vertolkte.

Dexter Fletcher, die in december 2017 Bryan Singer had vervangen als regisseur van de Queen/Freddy Mercury-biopic Bohemian Rhapsody (2018), werd in dienst genomen om de film te regisseren. Egerton en Fletcher hadden eerder al samengewerkt aan de biografische sportfilm Eddie the Eagle (2016). In april 2018 werden de opnames dan eindelijk gestart en werd ook bekend dat Egerton de nummers van Elton John zelf zou zingen. De acteur zag de film niet als een traditionele biopic, maar eerder als een “fantasy-musical.” Kloppend bij hoe Elton John zijn turbulente leven had ervaren en een verfilming voor zich zag.

Gerenommeerde geschiedenis

Reginald Kenneth Dwight werd geboren op 25 maart 1947. Zijn ouders trouwden pas toen hij zes jaar oud was. In 1961 scheidden zij alweer. Zijn vader, luitenant in de Royal Air Force, speelde trompet in een bigband. Nog maar vier jaar oud begon Reginald met piano spelen. Vanaf zijn vijftiende speelde hij piano in cafés. Vanaf 1967 gebruikte hij het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar saxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry. Uit dezelfde periode stamt zijn samenwerking met tekstschrijver Bernie Taupin, met wie hij de meeste van zijn liedjes zou maken. Het duo schreef enkele songs voor artiesten als Lulu, maar al gauw nam Elton John de rol van uitvoerend zanger zelf over.

Elton John in 1975
In 1970 kwam Elton John’s grote doorbraak met de ballad Your Song. Hierin begeleidde hij zichzelf op piano. Met gekke outfits en zijn enorme brillencollectie creëerde hij een imago dat aansloot op de glitterrock. De jaren zeventig brachten Elton John de ene hit na de andere. Rocket Man gaat over een astronaut vlak voor zijn vertrek. Crocodile Rock is een ode aan de rock-’n-roll van de jaren vijftig.

Daniel ging over een Vietnam-soldaat die naar Spanje vlucht omdat hij niet als een held behandeld wil worden door zijn jongere broer en zijn dorpsgenoten. In Goodbye Yellow Brick Road (een titel die verwees naar The Wizard of Oz) maakt een boerenzoon het uit met zijn rijke liefje. Candle in the Wind was een eerbetoon aan Marilyn Monroe. Daarna volgden Don’t Let the Sun Go Down on Me, Sorry Seems to Be the Hardest Word en Don’t Go Breaking My Heart, een duet met Kiki Dee. Song for Guy bestond uit pianospel met slagwerk, een synthesizer en één regel, zich herhalende, tekst: “Life isn’t Everything.” In 1975 speelde Elton John de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de rockopera Tommy. Met zijn live optredens vestigde hij een wereldwijde reputatie.
 
Hoesje van de single Rocket Man (1972)Met de nummers Blue Eyes; I Guess That’s Why They Call It the Blues en het uitbundige I’m Still Standing had hij in 1982 en 1983 veel succes. Tijdens Live Aid (1985) was hij één van de vele deelnemende sterren.

Ook in dat jaar zong hij mee op Dionne Warwick’s benefietsingle That’s What Friends Are For, terwijl hij in hetzelfde jaar één van zijn grootste hits had met Nikita, een liedje over de onmogelijke liefde voor een Oost-Duitse wachter bij de Berlijnse Muur, met George Michael in de achtergrondzang. Hoewel Nikita een Russische jongensnaam is, ging dit lied - in de bijbehorende clip te zien - over een jonge vrouw.
 
In 1986 onderging Elton John een keeloperatie. Er was gedurende deze periode veel te doen rond zijn seksuele voorkeur. Tijdens de jaren zeventig noemde hij zichzelf biseksueel; in 1984 trouwde hij met een vrouw, een Duitse geluidstechnica, van wie hij vier jaar later weer scheidde. Vanaf dan verklaart hij zichzelf homoseksueel. Elton heeft sinds 1993 een relatie met David Furnish. Ze zijn inmiddels getrouwd en hebben samen twee kinderen.
 

In 1992 richtte hij de Elton John AIDS Foundation op. Ook trad hij in dat jaar op tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert. In 1994 werd hij ontdekt door een jongere generatie dankzij de liedjes van The Lion King op tekst van Tim Rice, waaronder Can You Feel the Love Tonight en Circle of Life.

In 1997 zong Elton John op de begrafenis van prinses Diana een aangepaste versie van Candle in the Wind. In 1998 werkte hij opnieuw samen met Tim Rice voor de musical Aida en sloeg koningin Elizabeth hem tot ridder voor al zijn liefdadigheidswerk. Sindsdien mag hij zich Sir Elton John noemen.

Rocketman ging in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes en is nu in de bioscoop te zien.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

Elton John’s geschiedenis in Rocketman

Werner Borkes, in Films & boeken op 04 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media