Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 821 people
86447 users - nu online: 821 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
LHBTI-beweging boos over ambitieloos actieplan tegen geweld


door Redaktie in Historie & Politiek , 19 mei 2019

This article is also available in English


COC, TNN en NNID zijn boos over het ambitieloze ‘actieplan’ tegen anti-LHBTI geweld dat minister Grapperhaus (Veiligheid) begin april naar de Tweede Kamer stuurde. De belangenorganisaties vragen de Kamer om Grapperhaus hierover op het matje te roepen en verdergaande maatregelen tegen geweld te eisen.


De belangenorganisaties hadden de regering gevraagd om een actieplan tegen anti-LHBTI geweld omdat veel LHBTI’s te maken krijgen met geweld om wie ze zijn. Jaarlijks worden minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld. In het actieplan dat de regering op 2 april naar de Kamer stuurde, worden nauwelijks nieuwe maatregelen tegen anti-LHBTI geweld aangekondigd.

Klappen
‘Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend,’ aldus de voorzitters van COC, TNN en NNID in een boze reactie. ‘Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen.’

De belangenorganisaties willen onder meer dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en steeds doorrechercheert. Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie altijd een hogere straf moeten eisen. In de basisopleiding van agenten en officieren van justitie zou er verplicht en structureel aandacht moeten zijn voor de aanpak van discriminatie, niet slechts vrijblijvende informatie. Ook zouden de wettelijke straffen op alle vormen van discriminatie moeten worden verhoogd, zo vinden de organisaties.

In het plan dat minister Grapperhaus op 2 april naar de Kamer stuurde, beschrijft de regering vrijwel uitsluitend wat ze nu al doet om discriminatie van LHBTI’s te bestrijden. Er staan nauwelijks nieuwe maatregelen in het plan. Het gaat voor een groot deel om maatregelen van gemeenten en om preventieve maatregelen. De belangenorganisaties vinden preventie van geweld belangrijk, maar willen ook stevige maatregelen tegen de daders.

COC en activistencollectief #ikbenhetzat demonstreerden op 20 november bij de Tweede Kamer tegen anti-LHBTI geweld. Kamerleden van o.a. VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA  en 50PLUS beloofden bij die gelegenheid om zich in te zetten voor de aanpak van geweld tegen LHBTI’s. Minister Grapperhaus beloofde in een gesprek met Transgender Netwerk Nederland om stevige actie te ondernemen tegen geweld tegen transgender personen.

In Nederland krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Onder transgender personen liggen de cijfers hoger. Het gaat om honderdduizenden Nederlanders. Jaarlijks doen tussen de duizend en vijftienhonderd mensen hiervan melding of aangifte. Het komt regelmatig voor dat de politie aangiften van LHBTI-discriminatie niet in behandeling neemt. De rechter veroordeelt jaarlijks minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie, vaak tot een lage boete of een korte taakstraf.


Foto: Geert van Tol voor COC Nederland
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

LHBTI-beweging boos over ambitieloos actieplan tegen geweld

Redaktie, in Historie & Politiek op 24 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media