Back to Top
Dinsdag 25 Feb
86416 users - nu online: 1275 people
86416 users - nu online: 1275 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

De hanen maken mij wakker. Een flauw licht komt door de kleine raampjes van mijn hut naar binnen. Ik draai me nog even om, maar word even later weer wakker gemaakt door een serenade kukeleku’s. Ach ja, het is tijd om op te staan. Ik stiefel de keuken in het hoofdgebouw binnen en zet een ketel water op het fornuis. Met een lege emmer begeef ik mij naar de watertank en vul de emmer voor een kwart met regenwater. We moeten zuinig zijn met water. Volgens de vrijwilligers zitten er wormen in de watertanks.

door Wil Groot - 26 april 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Een wereld van verschil: Zuid-Afrikaanse ervaringen


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Mijn hut op het project
“Goed voor extra proteïne. Ze zaten er vijf jaar terug ook al in en ik heb er nooit wat van opgelopen.” Ik laat het water over mijn hoofd lopen en sta in een bak om het weer op te vangen. Het water dat overblijft dump ik bij de rode bietjes in de moestuin. Tenslotte zijn rode bieten goed voor je weerstand en als hiv-positieveling luister ik naar mijn lichaam en geef ik mijn soldaatjes (weerstandcellen) graag extra aandacht. Even later zit ik aan een bak koffie en zie langzaam de zon opkomen boven de Indische oceaan. Het is duidelijk, het wordt weer een mooie dag.

Vrouwen dragen probleemloos 20 liter water op hun hoofdBinnen een half uur is iedereen wakker. Het project draait momenteel op vrijwilligers. De kindercrèche die in 2011 is gebouwd voor twintig peuters is te klein. Momenteel staan er vijfenveertig ingeschreven. Er wordt montessori-onderwijs gegeven. De kleintjes leren zo spelenderwijs Engels. Er is een babyboom gaande in Zuid-Afrika. Klassen op lagere scholen puilen uit. Er zitten tussen de zestig en honderd kinderen in een klas. Achtenzeventig procent van de kinderen rond de leeftijd van tien jaar kan de eigen taal niet lezen en ook niet schrijven. Toen dit een jaar geleden bekend werd zijn wij meteen aan de slag gegaan met huiswerkbegeleiding. Momenteel staan er drieënzestig kinderen voor huiswerkbegeleiding ingeschreven.

Zuid-Afrika blijft mij boeien. Sinds 2007 ben ik er verknocht aan geraakt. Als hiv-positieveling heb ik er mijn droom verwezenlijkt. Ik wilde aids-weesjes helpen, voor hen een tehuis bouwen. Mijn doel was om met hen het gereedschap te delen, dat ik hanteer over hoe samen te leven met hiv. Ik werd geconfronteerd met bizarre werkelijkheid. Zo was er die vrouwelijke minister van gezondheid, die vertelde dat rode bieten hét medicijn zijn tegen aids. Zo was er die medicijnman, die zei dat wanneer een man hiv-positief is, hij seksuele gemeenschap moet hebben met een maagd, want dan is hij meteen van zijn hiv af. In een Township zag ik een kerk leeglopen en vroeg aan een medepassagier wat er gaande was. Er waren vijf meisjes van acht jaar oud vermoord. Zij waren eerst seksueel misbruikt.
 
In 2007 werkte ik als vrijwilliger in een hospice. Het was de laatste plek voor velen die aids hadden en uitgekotst waren door hun omgeving. Mensen werden ziek van straat geraapt en weeskinderen werden bij de voordeur met een tasje afgezet. Zo leerde ik er Lidia kennen. Een bloedmooi, lief kind, adembenemend, met een lach die blijdschap uitstraalde. Haar donkere ogen waren als diepe meren. Het was mij duidelijk dat zij pijn had ervaren. Lidia overleed een jaar later aan aids. In 2007 waren er voor arme, niet verzekerde mensen alleen AZT-medicijnen. Vanwege de lage weerstand gingen er in die tijd meer mensen dood aan AZT.

montessori onderwijsPresident Zuma beloofde bij aanvang van zijn presidentschap dat hij ervoor zou zorgen dat iedereen goede medicijnen zou krijgen. Dit heeft hij waargemaakt. In ieder geval één compliment voor hem.

De situatie betreffende hiv en aids in de Zuid-Afrikaanse plattelandsgebieden is nog steeds verre van goed. Een jaar geleden pleegden jongens die hoorden dat ze hiv-positief waren nog zelfmoord, omdat ze dachten dat hiv hetzelfde was als aids. Ook kwam er een vrouw op mijn pad die vertelde dat haar dochters overleden waren aan aids. Ze wist niet eens dat ze hiv-positief waren.
 
overvolle klassenHet leven op het platteland in de Transkei is anders. De meesten leven in hutten die gebouwd zijn van modderstenen en die rieten daken hebben. Velen hebben geen elektriciteit en ook geen water. Er zijn elke twee kilometer waterplekken, waar de vrouwen emmers water halen. Toch is die waterleiding vaak stuk. Op het project dat wij hebben gebouwd, staan extra watertanks voor de gemeenschap. Toch zijn velen die verderop wonen nog afhankelijk van rivierwater, dat vervuild is. Water, de eerste basisbehoefte van een mens. Elke keer als ik er weer ben lever ik een gevecht met instanties voor water. Deze keer wederom. Het heeft weinig geregend de afgelopen maanden. Het beetje water in de rivier wordt door het vee gedronken. Er heerst een ziekte onder het vee. De dieren moeten worden behandeld, maar daar zijn geen middelen voor. Als ontwikkelingswerker zet ik mij ook daar voor in.
 
na de bijles is het soep eten
Er zijn vier speerpunten die wij naleven. Zorg voor armlastige kinderen, medische ondersteuning, landbouw en zelfredzaamheid en onderwijs. Het laatste omvat in feite alles. Gereedschap voor gezond leven deel ik met velen op mijn pad. Begin je dag met dankbaarheid. Positief zijn zit in mijn bloed, dus wees sowieso positief. Eet datgene wat gezond is voor je lichaam. Luister naar muziek die je blij en warm maakt en mediteer. Wandel en beweeg jezelf. Dans, wees creatief en geniet van de natuur. Omarm jezelf met liefde en deel dat met ieder die je pad kruist.


Wil je meer weten over Wil & zijn akties in Afrika, kijk dan op  www.willenendoen.com

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Een wereld van verschil: Zuid-Afrikaanse ervaringen

Wil Groot, in Columns & Opinie op 01 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media