Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 807 people
86442 users - nu online: 807 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Voor de internationale Pride-beweging is 2019 een bijzonder jaar. In juni is het alweer vijftig jaar geleden dat in New York de Stonewall-rellen plaatsvonden en dat wordt over de hele wereld herdacht.

door Lucien Spee - 16 april 2019

Printervriendelijke Pagina  
Pride: Herinner het verleden, creëer de toekomst


This article is also available in English


De rellen braken uit op 28 juni 1969 in de wijk Greenwich Village bij de ontruiming van The Stonewall Inn in Christopher Street. Na jaren van treiterijen en geweldpleging door de politie besloot het bezoekende publiek terug te vechten. In tegenstelling tot wat velen denken waren het de kansarme transvrouwen met Afro- en Latijns-Amerikaanse wortels die de rellen begonnen en zij werden daarbij voornamelijk gesteund door feminiene homomannen en butch lesbiennes.

De rellen duurden vijf dagen en, naast veel schade, vielen er aan beide zijden ook gewonden te betreuren. De rellen doofden uit maar vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de HLBT-beweging. Een jaar later werd in New York ter herdenking van de rellen de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. Zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit werd een jaarlijks evenement dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet en elk jaar in een andere stad plaatsvindt.

21 januari 1969, demonstratie binnenhof
Vanwege het Stonewall-vijftig-jubileum is het thema van Pride Amsterdam dit jaar “Remember the Past, Create the Future.” Geschiedenis is belangrijk om te begrijpen waar je vandaan komt en waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Het geeft een goede basis om na te denken over de toekomst en hoe we dingen kunnen bereiken.

Wat velen bijvoorbeeld niet weten is dat onze Pride in 1996 niet is ontstaan als demonstratie of protestmars. Het was puur een feest dat werd georganiseerd om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren. Een kadootje van de gay-ondernemers aan de stad en om het publiek alvast in de stemming te laten komen voor de Gay Games die in 1998 in Amsterdam zouden plaatsvinden.

Pas jaren later hebben we emancipatoire inhoud aan onze Pride toegevoegd en is het festival uitgegroeid van een evenement van één dag naar een internationaal bekend HLBT-festival dat de diversiteit van onze gemeenschap tot uitdrukking brengt met sport, kunst, cultuur, kerkdiensten en manifestaties in diverse Amsterdamse stadsdelen.

En het was pas na de zestiende editie, in 2011, dat wij ons hebben aangesloten bij de internationale pride movement. Dit was het gevolg van het feit dat onze Pride steeds activistischer en inhoudelijker werd, maar ook omdat wij de verplichting begonnen te voelen ons in te zetten voor de gemeenschap elders in de wereld. Vervolgens heeft onze Pride in 2017 nogmaals een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt toen wij vonden dat we nog inclusiever moesten worden. In dat jaar is onze organisatie uitgebreid met verschillende inhoudelijke en doelgroep-gerichte commissies.

Amsterdam, 2018
Afgelopen winter heeft nog een laatste baanbrekende ontwikkeling plaatsgevonden. Je kunt je waarschijnlijk de “Reclaim our Pride” protesten van vorig jaar nog wel herinneren, waarbij in Amsterdam door de politie zelfs veertig eenhoorns in beslag werden genomen. Gestoeld op historische feiten en door hedendaagse racistische bejegeningen voelen “Queer People of Colour” zich door de HLBT-beweging vaak buitengesloten en eisen daarvoor terecht aandacht.

Na goed overleg hebben vertegenwoordigers onder onze paraplu nu een commissie “Colour of Pride” gevormd, die gaat zorgen voor een programma-aanbod specifiek gericht op de QPOC-doelgroep.

Vanwege het Stonewall-vijftig-jubileum zullen we daar dit jaar natuurlijk vaak aan refereren, maar we zullen ook niet schromen verder terug te kijken naar de Europese emancipatie-geschiedenis. Sommigen hebben namelijk al terecht aangegeven dat die geschiedenis minstens zo interessant is en voor onze eigen emancipatie misschien nog wel belangrijker is geweest.


Wist je bijvoorbeeld dat al een half jaar eerder dan de rellen in New York er in Nederland een grote homorechten-demonstratie had plaatsgevonden? Deze werd georganiseerd door de Federatie Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit en was gericht tegen artikel 248bis uit het Wetboek van Strafrecht. Deze wet had tot doel het beschermen van jongens en meisjes van zestien tot en met twintig jaar tegen homoseksuele verleiding en beoogde daarmee de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan.

Voordat de wet in 1971 eindelijk werd aangepast waren er in totaal al bijna vijfduizend homoseksuelen vervolgd op basis van dit artikel, die daarvoor overigens nooit eerherstel hebben gekregen.


Lucien SpeeLucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride, de organisatie van de jaarlijkse Amsterdam Pride, die dit jaar van 27 juli- 4 augustus wordt gehouden. Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride: Herinner het verleden, creëer de toekomst

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 21 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media