Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 977 people
86442 users - nu online: 977 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Absurde anti-homo uitspraak gemeente Bunschoten


door Redaktie in Historie & Politiek , 12 april 2019

This article is also available in English


Een medewerker van de sociale dienst in Bunschoten heeft een inwoner te verstaan gegeven dat hij beter uit de gemeente kan vertrekken. “Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”, aldus de ambtenaar.


“Een absurde uitspraak”, aldus Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Simon Timmerman (voorzitter COC Midden-Nederland). “Hoog tijd dat de gemeente haar excuses aanbiedt.”

Van excuses is vooralsnog geen sprake. De gemeente noemde de uitspraak dinsdag ‘overbodig’, maar volgens de advocaat van de gemeente is het ‘niet een discriminerende opmerking’ en zou het zelfs ‘goed bedoeld’ zijn.

RTV Utrecht bracht de kwestie dinsdag in de openbaarheid naar aanleiding van een zaak bij de Centrale Raad van Beroep. Die boog zich dinsdag over de zaak van Jaap Koelewijn tegen de gemeente Bunschoten. De inwoner van Bunschoten denkt dat hij zijn uitkering is verloren door homo-discriminatie. Via de rechter probeert hij nu te voorkomen dat hij meer dan 5000 euro moet terugbetalen.

Koelewijn werd verdacht van fraude met zijn uitkering. Tijdens het gesprek hierover met de sociale dienst werd er, volgens hem, niet naar hem geluisterd. Ook wordt zijn seksuele oriëntatie bij het gesprek betrokken. COC Midden-Nederland heeft contact met hem gezocht om hem steun aan te bieden.

Gemeente

De rechters van de Centrale Raad van Beroep hadden dinsdag veel vragen aan de gemeente over het verhoor door de sociale dienst. Daarvan gingen er veel over de opvallende uitspraak van de ambtenaar van de sociale dienst, die op band werd opgenomen: “Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”

De advocaat van de gemeente Bunschoten noemde die uitspraak tijdens de rechtszaak ‘overbodig’. “De verklaring was al doorgenomen, dus dan moet je die opmerking niet maken, ook al was die goed bedoeld”, reageerde Jan Heijn Meijer, de advocaat van de gemeente. “Tenminste, daar ga ik vanuit.”

Geen van de drie rechters nam genoegen met de reactie van de gemeente.  “Overbodig? Bedoelt u niet gewoon fout?”, vroeg één van de rechters.  “Ik heb gelezen dat Jaap nooit een excuus heeft gehad, maar u houdt het op overbodig?, vroeg een andere rechter.”

Ondanks aandringen van de rechters bleef de gemeente bij haar reactie. “Het is niet een discriminerende opmerking, zeker niet naar meneer Koelewijn”, lichtte Meijer nog toe.


Gemeenten gaan meer en meer hun boekje te buiten en zoeken steeds vaker de randen van de wet op, en maken daarbij misbruik van het stroperige bestuursrecht. De politiek staat erbij en kijkt ernaar; wellicht wordt het tijd dat ambtenaren persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. 
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Absurde anti-homo uitspraak gemeente Bunschoten

Redaktie, in Historie & Politiek op 17 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media