Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 848 people
86440 users - nu online: 848 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Britse man als tweede ooit genezen van AIDS door stamceltransplantatie


door Redaktie in Health & Body , 10 april 2019

This article is also available in English


In Groot-Brittannië is een man genezen verklaard van het AIDS-virus na een succesvolle stamceltransplantatie. Het is het tweede geval ooit waarin de ingreep leidde tot volledige genezing.


De man onderging drie jaar geleden een operatie waarbij hij stamcellen kreeg uit het beenmerg van een donor, die een genetische resistentie tegen het virus bevatten. Een kleine anderhalf jaar na de operatie kreeg de man te horen dat hij kon stoppen met medicatie zoals AIDS-remmers. Sindsdien is bij hem geen terugkeer van het virus vastgesteld, waardoor hij nu "functioneel genezen" is verklaard.

De behandelend artsen spreken van een hoopvolle ontwikkeling in de strijd tegen AIDS, maar benadrukken dat dit niet betekent dat er een geneesmiddel voor het meer overkoepelende hiv-virus is gevonden.

Ook kunnen de artsen niet uitsluiten dat het virus zich in de toekomst weer in de man manifesteert. De man kwam in aanmerking voor de experimentele behandeling omdat het zijn laatste kans op overleving was nadat hij in 2016 ernstig ziek was geworden.

Tweede bekende geval van genezing na stamceltransplantatie ooit

In 2007 onderging een Amerikaanse man, Timothy Brown, in Berlijn een vergelijkbare operatie, waarna ook hij verlost bleek van het hiv-virus. Hij is tot op de dag van vandaag in leven en gezond, zonder sporen van het virus.

Wereldwijd zijn er naar schatting 37 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. De uitbrak van AIDS heeft sinds de jaren tachtig het leven gekost aan ongeveer 35 miljoen mensen.

Tegenwoordig kan de ziekte geremd worden met medicatie, maar een volledig werkend geneesmiddel is tot op heden nog niet gevonden. De ingreep waarmee de man werd genezen wordt door artsen als "duur, complex en risicovol" omschreven, waarbij er geen garantie is dat het bij iedereen werkt.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Britse man als tweede ooit genezen van AIDS door stamceltransplantatie

Redaktie, in Health & Body op 15 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media