Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 825 people
86447 users - nu online: 825 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
James Ivory’s liefdesfilm Maurice digitaal gerestaureerd


door Redaktie in Films & boeken , 31 maart 2019

This article is also available in English


Maurice (GB 1987) van James Ivory, naar de gelijknamige, autobiografisch getinte roman van E.M. Forster, is terug in de bioscoop in een digitaal gerestaureerde versie (4K). Engels gesproken, Nederlands ondertiteld, 140 minuten.


In de verfilming van Forster’s vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Het boek kon pas in 1970 worden gepubliceerd. Regisseur James Ivory kreeg in 2018, op negenentachtig-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call Me by Your Name (Luca Guadagnino).

Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden - in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.

Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw. Maurice werd genomineerd voor een Oscar en won de Zilveren Leeuw van het filmfestival in Venetië.

Bij Maurice vertoont Eye ook digitale restauraties van James Ivory’s Heat and Dust (1983), Autobiography of a Princess (1975), Shakespeare Wallah (1965) en Howards End (1992; ook naar een roman van E.M. Forster).

Eye Filmmuseum, IJpromenade 1,
Amsterdam, eyefilm.nl
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

James Ivory’s liefdesfilm Maurice digitaal gerestaureerd

Redaktie, in Films & boeken op 05 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media