Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 892 people
86440 users - nu online: 892 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Rolmodellen


door De Ket in Columns & Opinie , 20 maart 2019

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Vorig jaar maakte Boudewijn Van Spilbeeck, de achtenvijftig-jarige journalist bij de nieuwsdienst van de Vlaamse commerciële zender VTM, bekend voortaan als vrouw door het leven te willen gaan. Bo heeft intussen al haar operaties en transitie achter de rug, en is weer fulltime aan het werk. Van bij de aankonding van de transitie heeft haar werkgever het hele verhaal regelmatig in beeld en in de media gebracht.

Bo
VTM wilde het onderwerp – terecht – bespreekbaar maken en heeft dat ook gedaan. De Vlaamse koepel van HLBTQI-verenigingen, Cavaria, reikte haar werkgever, de VTM Nieuwsdienst, daarvoor de jaarlijkse Media Award uit. Uiteraard een verdiende award.

Deze prijs staat echter in schril contrast met de realiteit op het terrein voor transgenders in Vlaanderen. De bedoelingen van de VTM Nieuwsdienst om dit bespreekbaar te maken zijn nobel, maar het valt af te wachten of dat effectief op het terrein ook zo is. Het is goed mogelijk dat het verhaal van Bo echt de uitzondering op de regel is.

Bevriende hulpverleners zijn blij met de aandacht voor de transgender-problematiek, maar zien in hun dagdagelijkse werk de precaire situatie van transgenders. Ze zijn mikpunt van spot, worden op de werkvloer gediscrimineerd en door hun families onterfd en weggepest. Zelfs na hun geslachtsoperatie en transitie moet de meerderheid van de transgenders blijvend beroep doen op geestelijke hulpverlening en vormen ze nog steeds een belangrijke groep van personen die geen andere uitkomst meer ziet dan uit het leven te stappen. Om nog maar te zwijgen over de naar schatting twee procent van de transgenders die spijt hebben van de onomkeerbare operatie die ze hebben laten uitvoeren.

Zoals het er nu uit ziet, is het verhaal van Bo vooral voor haar heel goed uitgepakt. Het is maar de vraag hoe de situatie van andere transgenders in positieve zin zal evolueren. Onrustwekkend is ook het feit dat op sociale media toch ook heel wat kritische stemmen te horen zijn over de media exposure van Bo en haar transitie. Overkill, noemen nogal wat mensen het. Kritisch ook over de nobele bedoelingen van de uitgebreide media-aandacht. Het leek vaak op een soort van personencultus, een verafgoddelijking van Bo als transgender en als journalist, een rolmodel.

Er zijn inderdaad maanden en weken geweest waarin je haast elke dag in een of ander Vlaamse medium Bo zag opduiken. Vaak met hetzelfde verhaal, maar met een andere saus er overheen. Dan kwam er een boek, en dan nog de zoveelste reportage. Weinigen stonden stil bij de mogelijke neveneffecten van al die media-aandacht. Teveel aandacht roept vaak nog meer agressie en onvrede op bij diegenen die het niet zo op transgenders hebben begrepen. Het zou goed kunnen dat er nu misschien nog meer agressie tegen transgenders komt. De tijd zal het uitwijzen.

In een ideale wereld hebben we geen rolmodellen als Bo nodig. Gelukkig zijn ze er wel, maar iedereen met gezond verstand weet dat enkel rolmodellen van hun eigen rolmodel er beter van worden. Zangeres Madonna is ook een rolmodel voor miljoenen meisjes op deze planeet, maar de enige die er echt beter van is geworden is Madonna. Hier en daar slaagde intussen een fan van haar met één of twee hitjes door te breken, maar het is voorlopig wachten op iemand die het rolmodel van Madonna kan evenaren. Die heeft zich – voorlopig – nog niet aangemeld. Je kunt je ook afvragen of een rolmodel als Bo enkel het positieve verhaal mag blijven verkondigen. Het is niet omdat bij haar alles “volgens plan” verloopt, dat het voor de andere transgenders allemaal koek en ei is.

Als er enige kritiek vanuit mijn kant komt op de hele media-aandacht, is dat het geen genuanceerd verhaal is. Teveel positieve noten, waarin de meerderheid van de Vlaamse transgenders zich wellicht helemaal niet herkend. Je zou haast verlangen om ook transgender te worden als je teveel in de hype van Bo meestapt. Dat is geen uitspraak van mezelf, wel één van de veel gelezen reacties op diverse fora. Het leven tout court is geen rozengeur en maneschijn, laat staat dat van een transgender. Ik kan me trouwens ook niet voorstellen dat dat bij Bo het geval was.

Maar blijkbaar moet er een “positief verhaal” worden gebracht. Toegegeven, ik ben van het eerder rationele type en hoewel ik me emotioneel kan laten meenemen in een verhaal of personage, neemt op een bepaald ogenblik de rede de bovenhand. Gelukkig. En ik hoop stiekem dat het verhaal van Bo ook voor alle transgenders zal gelden, nu en in de toekomst. Maar niks wijst in die richting. Jammer genoeg voor de andere transgenders, die dat voorrecht niet kennen.

Je toegenegen,

De Ket


* Wie in Vlaanderen worstelt met gedachten rond zelfdoding, of behoefte heeft om te praten, kan gratis bellen naar 1813 of chatten via de zelfmoordlijn via www.zelfmoord1813.be.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Rolmodellen

De Ket, in Columns & Opinie op 25 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media