Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 870 people
86447 users - nu online: 870 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Help vrienden zelf hun eigen hiv-status te testen


door Norbert Splint in Health & Body , 03 maart 2019

This article is also available in English


In de loop van 2019 gaan verschillende GGD’s en hiv-behandelcentra in Nederland starten met het werven van deelnemers voor een nieuw Zelftestproject. Zij zullen mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgenders vragen of zij gratis hiv-zelftesten willen verspreiden.


De deelnemers worden als zogenaamde “peer” (maatje) ingezet om mensen in hun eigen vrienden- of kennissenkring (de peergroup), die nog niet of lang geleden op hiv zijn getest, aan een hiv-zelftest te helpen. Vooral voor mensen met een niet-Westerse migratie-achtergrond is dit belangrijk.

Hoewel het goed gaat met de hiv-bestrijding in Nederland en het aantal nieuwe diagnoses daalt, zoeken nog steeds veel mensen met hiv pas contact met de zorg op een moment dat hun afweer al ernstig is verzwakt. “We moeten dus nóg actiever testen om mensen met hiv eerder op te sporen,” aldus Eline Op de Coul, senior epidemioloog bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en projectleider van het Zelftestproject.

Hiv-test in de thuisomgeving

Mensen die – als peer - mee willen doen, ontvangen allereerst basisinformatie van een peer-coördinator. Daarna krijgen zij een korte online training met voorbeeldvideo’s aangeboden, over hoe zij anderen kunnen benaderen en hoe de test precies werkt. Na de training worden aan de peers testpakketten overhandigd om die te verspreiden. Het gaat dan om een zelftest op basis van mondvocht. De test heeft een hoge betrouwbaarheid en kan eenvoudig zelf worden uitgevoerd. Anoniem, in de thuisomgeving of een andere veilige plek.

Bij het werven van de peers wordt specifiek aandacht besteed aan een sociaal netwerk van mannen (met een niet-Westerse migratieachtergrond) die seks hebben met mannen en transpersonen.

Vooroordelen

Eline geeft aan dat bij deze groep hiv vaker voorkomt en dat dit vaker in een later stadium wordt vastgesteld. Mogelijk is sprake van vooroordelen rond (homo-)seksualiteit en hiv, wat een belemmering kan zijn om je te laten testen. “We willen onderzoeken of we deze groep beter kunnen bereiken met een hiv-test als die via een vriend of een kennis wordt aangeboden,” verklaart ze het project.

Drempel verlagen

Natuurlijk is het belangrijk dat mensen die risico lopen op hiv op de hoogte zijn van hun hiv-status. Ook, of liever: juist, mensen die niet via de gebruikelijke kanalen kunnen worden bereikt. Vandaar de switch naar de peergroup: als je vrienden erover praten kan de drempel worden verlaagd om je te laten testen.


Het Zelftestproject wordt uitgevoerd door verschillende GGD’s en hiv-behandelcentra. Geïnteresseerden kunnen daar een flyer halen waar alle informatie puntsgewijs wordt samengevat. Nog meer informatie is te vinden op www.time2test.nl.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINT

Help vrienden zelf hun eigen hiv-status te testen

Norbert Splint, in Health & Body op 08 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media