Back to Top
Dinsdag 31 maart
86425 users - nu online: 961 people
86425 users - nu online: 961 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Health & Body

De woorden hierboven ratelen door mijn hoofd, de gehele nacht lijkt het wel. Een onrustige nacht. Er wordt mij in mijn droom duidelijk gemaakt dat ik mij moet laten testen op hepatitis C. In mijn droom werd ik getest.

door Wil Groot - 27 februari 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Denk voordat gij doende zijt en doende denk dan nog!


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Dokters met serieuze gezichten en verpleegsters met van die kapjes op en sombere gezichten kwamen voorbij met naalden en dat wijsvingertje omhoog. Op de achtergrond zag ik de hele tijd mijn ex Paul, met een grote grijns. Alsof hij mij vanuit het hiernamaals aan het uitlachen was. Haha, nu hebben ze jou ook te pakken.

De laatste acht jaar komt hepatitis C veel voor in mijn omgeving.

Een presentatie in het oude COC-gebouw op de Rozenstraat staat mij nog helder voor de geest. Een man vertelde over de depressies die hij kreeg vanwege de medicatie, en zelfmoordneigingen. In het tijdsbestek van een half jaar pleegden er vijf mannen die ik kende van het uitgaanscircuit zelfmoord.

Alle vijf hadden twee dingen gemeen. Ze waren hiv-positief en hadden hepatitis C. Hepatitis C komt voor onder homomannen die hiv-positief zijn. Bij mannen die geen hiv hebben en geen condooms gebruiken, waaronder PrEP-gebruikers, wordt ook soms hepatitis C gevonden. Ter verduidelijking: wanneer je PrEP-medicijnen gebruikt, dan kan je geen hiv meer krijgen. Zonder condooms kun je je uitleven. Dat die pillen bijwerkingen kunnen hebben staat op de bijsluiter.

Maar ja, wie leest er nou een bijsluiter. Veel te kleine lettertjes. Dat je niet gevrijwaard bent van alle andere soa’s is een kleine bijkomstigheid en niet noemenswaardig. Zo denkt men er over in de wandelgangen.

Enkele jaren terug constateerde mijn internist dat mijn lever geïnfecteerd was. “Dat ziet er niet goed uit Wil, daar kunnen zich wel eens miljoenen virusdeeltjes bevinden.” Hij tuurde verder naar de cijfertjes. “Hmmm, beetje veel hè, ben ik eindelijk miljonair,” zei ik grijnzend. “Daar moet je niet om lachen Wil.” Hij kijkt mij heel even berispend aan. “Is het Hep C?” “Laten we zien hoe het zichzelf ontwikkelt. Kom over een maand terug.” Thuis ging ik meteen op onderzoek uit wat voor detox het beste was om mijn lever weer schoon te krijgen. Eén ding wist ik zeker, voor mij geen pillen, want er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Geen vlees, suikers, tarwe, melkproducten, alcohol en rookwaren.

Daarnaast veel water drinken met citroen er in. Tevens belde ik mijn grote vriendin Marijke die acupuncturiste is. Volgens haar is de lever goed behandelbaar, zegt ze uit ervaring. “Je mag twee soorten vette vis eten en neem deze vitaminepillen ter vervanging van vlees.” Een maand later was mijn waarde achtenzestig en weer een maand later was ik schoon. O ja, ook was ik twee kilo gegroeid. Er blijft echt nog genoeg voedsel over om van te genieten.

Natuurlijk deelde ik mijn detox met mijn internist. “Je lichaam heeft het zelf gedaan Wil. De detox is geen wetenschappelijk bewijs.”

Ik kon lullen als brugman, maar mijn detox ging de prullenbak in.

De geschiedenis van de medicatie is heftig. In de wandelgangen vertelde men dat twee farmabedrijven beide een kuur hadden met veel bijverschijnselen. De twee wilden niet samenwerken. Samen zouden ze een goede kuur kunnen fabriceren. Enkele jaren geleden kwamen er medicijnen op de markt met amper bijverschijnselen. Toch houdt dit niet in dat er nu minder nieuwe hepatitis C infecties zijn. Net als met andere soa’s kun je ook hierbij her-infecties oplopen.


Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een “NoMoreC”-presentatie.

Zij streven, samen met de Amsterdamse homogemeenschap, naar vermindering van het aantal nieuwe infecties met hepatitis C in de hoofdstad. Het initiatief “NoMoreC” komt van AUMC, GGD Amsterdam en Soa Aids Nederland. De avond was interessant en zat heel goed in elkaar. Vaak val ik halverwege in slaap en zijn presentaties saai. Maar deze zeker niet. Zo presenteerden zij de “NoMoreC Toolbox.”


Bij het inpakken van de dozen, de Toolbox, kwamen de inpakkers er achter hoe hepatitis C zich verspreidt. Bijvoorbeeld snuif-rietjes, speelattributen, spoelstaven en alles wat er in je lichaam gaat moet je niet delen. Als je “toys” wilt delen, dan reinig je deze eerst. Men denkt dat het vooral komt van extreme seks, maar dat is dus niet zo. Af en toe zat ik met mijn oren te klapperen. Ach ja, eenenzestig zijn en nog steeds leren is mij bekend.

Zo hoorde ik dat vooral chemische drugs je slijmvliezen doen uitdrogen. Daardoor ontstaan er gemakkelijker wondjes, waardoor je dus gemakkelijker miljonair kan worden. De Toolbox zit vol met gereedschap, dus “C WhatYouCanDo!” Voor een ieder is er wat wils.

Gratis is de Toolbox te verkrijgen via de “NoMoreC”-website: https://nomorec.nl. Ook kan je daar alle info vinden die goed is om te weten.

Vreemd genoeg ben ik in Afrika nog nooit geconfronteerd met hepatitis C. Wereldwijd zijn er zevenenzeventig miljoen mensen geïnfecteerd. Meestens is dat vanwege scheerapparaten, mesjes, tandenborstels of tatoeëernaalden. Doch, Nederland is daarvoor te schoon, wordt mij verteld.

Pas dus op in wat voor gaatje je hem steekt, dus: “Denk voordat gij doende zijt en doende denk dan nog.”Over de auteur
Wil Groot heeft, nadat bij hem hiv werd gediagnosticeerd, zijn “uitbundige levensstijl” radicaal omgegooid en is ondertussen al weer vele jaren in Zuid-Afrika actief in de strijd tegen hiv en aids. Onlangs publiceerde hij het boek Droom van een vrijbuiter, waarin hij zijn ervaringen in een land dat in bijna alles verschilt van het onze heeft vastgelegd. Kijk op www.willenendoen.com voor meer informatie.  

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Denk voordat gij doende zijt en doende denk dan nog!

Wil Groot, in Health & Body op 04 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media