Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 820 people
86447 users - nu online: 820 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 40 min. Printervriendelijke Pagina  
Jaaroverzicht 2018


door Redaktie in Historie & Politiek , 29 januari 2019
lengte: 40 minuten


Nieuws komt snel en gaat ook weer net zo snel. Alleen het “GROTE” nieuws blijft hangen. Maar het kleinere nieuws met vaak net zo zoveel leed en verdriet voor betrokkenen vergeten we net zo snel als de volgende ellende zich weer aandient, daarom traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op dat we niet vergeten.


Januari


VN-expert roept op tot actie om wereldwijde mensenrechtenschendingen LHBT’s te stoppen Er is onmiddellijke actie nodig om een einde te maken aan de schrikbarende wereldwijde mensenrechtenschendingen op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie (SOGI). Dat zei Vitit Muntarbhorn, de eerste onafhankelijke LHBT-mensenrechtenexpert bij de Verenigde Naties, afgelopen vrijdag in New York bij de presentatie van zijn eerste rapport aan de VN-lidstaten.

“Het is onaanvaardbaar dat mensen met een veronderstelde of daadwerkelijke seksuele oriëntatie, genderindentiteit of genderexpressie die afwijkt van de sociale norm in veel delen van de wereld slachtoffer worden van geweld en discriminatie”, zei Muntarbhorn. “In meer dan 70 landen zijn seksuele relaties van paren van gelijk geslacht verboden en in sommige landen staat daar zelfs de doodstraf op.”

LHBT’s leiden volgens Muntarbhorn onder een veelvoud van flagrante mensenrechtenschendingen. Dan gaat het om: moord, verkrachting, verminking, marteling, willekeurige opsluiting, ontvoering en fysieke en mentale mishandeling. Hij wees erop dat LHBT’s veroordeeld kunnen worden tot het ondergaan van zweepslagen, gedwongen kunnen worden tot het ondergaan van chirurgische behandelingen en van jongs af aan leiden onder hatelijke pesterijen en maatschappelijke veroordelingen die uiteindelijk zelfs tot zelfmoord kunnen leiden.

Muntarbhorn vindt dat alle strafwetten tegen homoseksuele relaties afgeschaft moeten worden en dat verdedigers van mensenrechten die zich inzetten voor LHBT’s beter beschermd moeten worden. Hij riep op om te komen dat effectieve anti-discriminatiewetgeving in zowel de publieke als de private sfeer. “Non-gouvernementele organisaties, mensenrechenverdedigers, LHBT-activisten en onafhankelijke nationale mensenrechteninstituten spelen een cruciale rol in het bevorderen van een inclusieve samenleving zonder discriminatie en onderscheid – ook als het gaat om het bevorderen van begrip en respect voor mensenrechten, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie”, zei Muntarbhorn.


Februari

Homofoob Voetbal Inside


Niets nieuws onder de zon. Heineken én Gillette praten met RTL over homofoob Voetbal Inside Twee sponsors van het programma Voetbal Inside zijn niet blij met de commotie over de vermeend seksistische en racistische uitspraken van presentatoren Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee. Heineken Nederland, die Amstel Bier produceert, en producent Gillette zijn in gesprek met RTL hierover, zo maakten zij bekend. Sylvana Simons en Sunny Bergman deden een oproep aan adverteerders van het programma om zich terug te trekken vanwege de doorlopende lompe opmerkingen van de drie ’analisten’.

„René van der Gijp walgt van homoseks én het idee om twee mannen te zien trouwen. Johan Derksen noemt de Gay Pride, het feest en protest voor LHBTI-emancipatie, een bloemencorso.”, meldden zij op Facebook.

„Gillette staat pal voor diversiteit en steunt op geen enkele manier uitlatingen die mensen kunnen kwetsen op basis van hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele geaardheid”, meldt een woordvoerster van Gillette. „Daarom zijn wij met het programma het gesprek hierover aangegaan.” Heineken zegt met klem „geen enkele bemoeienis met de inhoud van programma’s zelf te hebben. Maar we moeten ons altijd blijven afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij de waarden van ons merk.”  Het is heel treurig dat Van der Gijp keer op keer aantoont met zijn droevige vooroordelen over homo’s in de jaren vijftig van de vorige eeuw te zijn blijven hangen”, stelt woordvoerder Philip Tijsma.

Hij benadrukt dat de toon van het programma haaks staat op alle campagnes van de overheid en de KNVB om homoseksualiteit juist geaccepteerd te krijgen in de sportwereld. „Kinderen die met hun ouders naar dit programma kijken en twijfelen over uit de kast komen, bedenken zich wel drie keer als ze Van der Gijp en de rest weer eens horen lachen over nare opmerkingen over handtasjes en vaseline.”  Het COC beaamt dat Derksen en Van der Gijp al jarenlang foute grappen maken. „Maar het lijkt de laatste tijd alleen maar erger te worden”, stelt de zegsman. „Elke keer weer die riedel dat homo’s niet kunnen voetballen en alleen maar knapper worden. Het is heel goed dat een paar mensen én sponsors nu durven te zeggen: nu is het écht even genoeg geweest.”


Oostenrijkse rechter maakt weg vrij voor homohuwelijk vanaf 2019

Oostenrijk heeft een streep gehaald door de wet die het sluiten van een homohuwelijk in de weg staat. Het Constitutioneel Hof bepaalde dat partners van hetzelfde geslacht vanaf 2019 mogen trouwen in Oostenrijk.

Het hof boog zich op verzoek van twee vrouwen over een wet uit 2009, waarin is vastgelegd dat homostellen alleen geregistreerde partnerschappen mogen aangaan. Trouwen was  in het voornamelijk Rooms-katholieke Oostenrijk niet toegestaan. Het onderscheid tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kan echter niet worden gehandhaafd zonder dergelijke stellen te discrimineren, aldus het hof in een verklaring. De woorden 'twee personen van verschillende geslachten' zullen nu uit de wet worden geschrapt. Sinds 2010 was een geregistreerd partnerschap wel mogelijk.

Oostenrijkse partners van hetzelfde geslacht kunnen door de uitspraak met ingang van 1 januari 2019 in het huwelijksbootje stappen.  De Oostenrijkse regering kan nog besluiten de invoering te versnellen. De Oostenrijkers scharen zich met het besluit in het rijtje van 15 andere West-Europese landen dat het huwelijk omarmt. Belangenorganisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageerde verheugd op het besluit. ,,We zijn erg blij", zei HOSI-voorzitter Christian Högl.


Maart

Penis bleken nieuw Thais schoonheidsideaal


Een kliniek in Bangkok die zo'n 100 operaties per maand uitvoert waarbij penissen worden gebleekt, is in opspraak gekomen op social media. Een medewerker deelde foto's op Facebook van een man die zijn geslachtsdeel witter liet maken. Die post werd 19.000 keer gedeeld en riep veel vragen op over de grenzen van het Thaise schoonheidsideaal. Zes maanden geleden begon het Lelux-ziekenhuis met het laseren van penissen. Bij de behandeling wordt melanine afgebroken, waardoor de penis witter wordt. De kliniek staat bekend om operaties die lichaamsdelen witter maken. 

"Er is veel vraag naar dit soort operaties", vertelt Bunthita Wattanasiri, die voor het ziekenhuis werkt, tegen persbureau AFP. "We krijgen zo'n 100 klanten per maand, drie of vier per dag." Een operatie kost ongeveer 540 euro voor vijf sessies. De doelgroep van de operaties zijn mannen in de leeftijd van 22 tot 55, vertelt Wattanasiri. "Veel daarvan maken deel uit van de Thaise lgbt-gemeenschap." Die gemeenschap is in Thailand alom vertegenwoordigd. "De behandeling is populair bij homoseksuele mannen en travestieten die zorgen voor hun edele delen", zegt een medewerker van het ziekenhuis aan de BBC.

"Ze willen er op ieder gebied goed uitzien." Een donkere huidskleur is in een land als Thailand soms een teken van armoede. "Want dat krijgen mensen die buiten in de zon werken: boeren en bouwvakkers bijvoorbeeld. Als je wit bent, is dat een bewijs dat je je dat kan veroorloven. Je kunt hier bijna geen zeepjes en make-up kopen zonder dat daar 'whitening' op staat." Niet zelden krijgen fabrikanten van zulke producten kritiek op hun reclames, omdat die racistisch zouden zijn. Zo moest een Thais bedrijf een video verwijderen over een crème die de huid witter maakte. In de reclame schrijft een populaire actrice haar succes toe aan haar witte huid. In het Bangkokse openbaar vervoer werd voor een andere crème geadverteerd met posters, waarop stond dat "alleen witte mensen hier mogen zitten".

De 'penisbleek'-operaties zijn niet de enige opmerkelijke vorm van cosmetische chirurgie in het land. "In Thailand doen ze alles". "Vooral Bangkok staat bekend om zijn gezichts- en geslachtsoperaties. Die zijn daar goedkoper dan in veel andere landen." Dat gaat overigens niet altijd goed. "Vooral operaties met siliconen zijn gevaarlijk. Die worden soms in een achterkamertjes in een winkelcentrum gedaan." Op internet zijn vele voorbeelden te vinden dat zo'n operatie is mislukt, vertelt Maas. "Maar het controleren daarvan is niet te doen." Bij Lelux Hospital is de politie inmiddels wel op bezoek geweest, om te controleren of de kliniek een vergunning had voor de behandeling.

Inmiddels is de Facebookpost waarin de behandeling wordt getoond, offline gehaald. Ook waarschuwde het Thaise ministerie van Gezondheid voor bijwerkingen van de operaties, zoals littekens, een branderig gevoel en vruchtbaarheidsrisico's. Toch hoeft men zich geen zorgen te maken, vindt de woordvoerder van het ziekenhuis. "Onze behandelingen zijn volledig veilig voor de genitaliën. Bij het bleken wordt namelijk vooral gericht op het kruis."


Volledige hiv/aids-adviesraad ontslagen door regering-Trump


De regering van VS-president Donald Trump heeft de presidentiële adviesraad over hiv/aids (PACHA) ontbonden. De leden kregen dit per brief te horen. Zes leden van de raad namen eerder al ontslag uit protest tegen het gezondheidsbeleid van de regering. De overblijvende tien leden zijn nu ook uit hun functie ontheven, schrijft de Washington Post. De ontslagen gaan onmiddellijk in, bericht de krant, die epidemioloog Patrick Sullivan citeert. De brief 'bedankte me voor mijn eerdere bijdragen', aldus Sullivan, die op Emory University methodes ontwikkelt om hiv te testen.

President Barack Obama stelde Sullivan in mei 2016 aan voor vier jaar. PACHA, dat opgericht werd in 1995, adviseert de overheid over beleid rond hiv en aids, en over onderzoek naar behandelingen en preventie. De adviesfuncties zijn onbetaald. Het is de bedoeling dat in de raad naast dokters en wetenschappers ook patiënten en ervaringsdeskundigen zitting nemen. 'De regering-Trump heeft geen strategie om de huidige hiv/aids-epidemie aan te pakken. Ze vraagt geen enkele input van experts om hiv-beleid te formuleren', zegt Scott Schoettes, een advocaat van LHBT-organisatie Lambda Legal, in de Washington Post.

Het kantoor dat nationaal beleid op het gebied van aids ontwikkelt heeft al sinds het aantreden van Trump geen directeur. The Office of National AIDS Policy werd in 1993 opgericht tijdens het presidentschap van Bill Clinton. Schoettes vertrok afgelopen zomer uit eigen beweging uit de adviesraad en schreef daarover een column voor Newsweek, waarin hij Trump ervan beschuldigt niets te geven om mensen met hiv en aids.

De manier waarop Trump tekeer gaat tegen de gezondheidswet die in het leven werd geroepen door president Barack Obama, een wet waar mensen met hiv en aids profijt van hebben, was voor Schoettes het laatste zetje in de richting van zijn vertrek.De regering wil de adviesraad hervormen om er haar eigen mensen te benoemen, aldus een woordvoerder van de regering Trump. Ex-leden kunnen zich volgens de woordvoerder opgeven om opnieuw zitting in de raad te nemen.


April

Rusland klaagt getrouwd homokoppel aan voor 'schade aan paspoort'


De Russisch overheid heeft een homokoppel dat in Denemarken is getrouwd aangeklaagd. De twee mannen wordt 'opzettelijke schade aanbrengen aan hun paspoort' verweten.Het is in Rusland niet mogelijk voor LHBT om te trouwen. Homoseksualiteit is in het land sinds 1993 niet meer illegaal, maar veel Russen zijn, mede onder invloed van de orthodoxe kerk, fel gekant tegen homoseksuelen.Eugene Wojciechowski en Paul Stotzko waren echter naar Denemarken afgereisd en hadden elkaar daar het ja-woord gegeven.

Toen zij op 4 januari terugkwamen in Rusland, werden de trouwaantekeningen in hun paspoorten goedgekeurd. Met deze handeling heeft de staat officieel hun verbintenis bevestigd. Het tweetal gaf een interview aan het onafhankelijke Russische tv-kanaal TV Rain over hun huwelijk. Hierna nam het ministerie van Binnenlandse Zaken contact op met het tweetal en meldde dat zij zijn aangeklaagd voor het "opzettelijke beschadigen van hun paspoort", zo melden buitenlandse media.

Wojciechowski en Stotzko kunnen op grond van artikel 19.16 van het wetboek van strafrecht een boete van 300 roebel (iets meer dan 4 euro) krijgen. Eén dag na het interview kregen de mannen bedreigende telefoontjes van onbekenden. Er werden ook doodsbedreigingen geuit via sociale media. Volgens de Moscou Times zijn Eugene en Pavel daarom, al dan niet tijdelijk, het land ontvlucht.

Volgens betrouwbare bronnen kregen de mannen daarbij hulp van het Russische holebi & transgender netwerk. De Moscou Times meldde ook dat de politie openlijk verklaarde dat ze het koppel niet kan beschermen tegen homofobe aanvallen. Het was te verwachten dat er actie zou komen nadat het verhaal van Pavel en Eugene bekend werd.


Onderzoek: transgenderwet behoeft verbetering

De huidige transgenderwet behoeft op verschillende punten verbetering. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. TNN, NNID en COC roepen minister Sander Dekker (rechtsbescherming) op om de ‘deskundigenverklaring’ en de minimumleeftijd van 16 jaar op korte termijn uit de wet te schrappen als vereiste voor wijziging van de geslachtsregistratie.


Na een jarenlange campagne van TNN en COC trad in 2014 de nieuwe transgenderwet in werking. Die maakt het voor transgenderpersonen een stuk eenvoudiger om hun officiële geslachtsregistratie te wijzigen van vrouw naar man of andersom. Sterilisatie, lichamelijke aanpassing en een rechterlijk oordeel zijn niet langer een vereiste. Wel moeten trans personen beschikken over een zogenaamde ‘deskundigenverklaring’, die bevestigd dat ze tot het andere geslacht willen behoren, en er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.

Het WODC-rapport concludeert dat de deskundigenverklaring en de minimumleeftijd bezwaarlijk zijn voor trans personen. Volgens de onderzoekers bestaat er een aanzienlijke consensus onder trans personen, ouders van genderkinderen, deskundigen, ambtenaren en anderen dat de deskundigenverklaring als vereiste kan worden afgeschaft. De betrokkenen vinden dat het recht op zelfbeschikking van trans personen gerespecteerd moet worden: zij kunnen zelf bepalen welk geslacht bij hen past en hebben daar geen deskundige voor nodig.

Ook de kosten van de deskundigenverklaring en de vertraging die deze oplevert worden als nadelen genoemd. Het WODC onderzocht vier landen waar ook geen deskundigenverklaring vereist is: Noorwegen, Ierland, Malta en Argentinië. Daar doen zich geen noemenswaardige problemen voor.

De onderzoekers beschouwen ook de minimumleeftijd van 16 jaar als bezwaarlijk omdat transgender jongeren er last van hebben. Vaak leven zij al vóór hun zestiende in het nieuwe geslacht, terwijl op hun identificatiebewijs nog het oude geslacht staat. Dat wringt in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij foute geslachtsvermelding op diploma’s. In het rapport wordt een transjongen van 11 jaar aangehaald die regelmatig problemen ondervindt in het ziekenhuis, omdat op zijn ID-kaart staat dat hij een meisje is. In Malta geldt geen leeftijdsgrens, in Noorwegen geldt een leeftijdsgrens van 6 jaar.


Mei

Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien

Biseksuelen worden minder geaccepteerd en biseksualiteit wordt niet serieus genomen. Dat zijn conclusies uit het promotie-onderzoek van Jantine van Lisdonk van de Vrije Universiteit, waarvoor zij met homo- en biseksuelen sprak overintolerantie. Voor het onderzoek beantwoordden 1636 jongeren, tussen de 16 en 25 jaar die op hetzelfde geslacht en beide geslachten vallen, een online vragenlijst.

Met 38 van hen ging Jantine in gesprek. Vooral biseksuele jongeren worstelen met hun seksuele oriëntatie, meer dan homoseksuele of lesbische jongeren. "Ze ervaren dat ze minder worden geaccepteerd door ouders en anderen in hun omgeving. "Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien, ook vaak niet door homoseksuele jongeren", zegt zij. Joshua Zandberg, voorzitter van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit, zegt dat er veel vooroordelen zijn over biseksualiteit. "We komen het dagelijks tegen." Hoe uit zich dat?

"Nou, dan krijg je vragen als: ben je niet stiekem toch homo? Wil je dan ook meerdere partners? Wil je veel seks? Heb je niet genoeg aan één partner? Kun je niet kiezen?" "Er wordt van biseksuelen vaak gedacht dat ze nooit tevreden zijn, dat ze ontrouw zijn of in een open relatie zitten. Natuurlijk, die mensen zijn er ook. Maar een groot deel van de biseksuelen is prima tevreden met één partner. Net als bij andere geaardheden: het zegt meer over je persoonlijkheid dan je geaardheid als je zo bent."

Behalve dat het vervelend is om constant vragen en opmerkingen te krijgen, heeft het volgens Jantine en Joshua ook serieuze gevolgen. "Uit het onderzoek blijkt dat biseksuele jongeren vaker dan homoseksuele jongeren suïcidepogingen hebben gedaan", vertelt Jantine. "Als je dat soort commentaar krijgt, ga je goed nadenken over wie je vertelt dat je bi bent", zegt Joshua. "Veel biseksuelen zijn hierdoor bang om erover te spreken. Mensen denken: ik hou mijn mond wel."
Biseksuele jongeren worstelen met hun identiteit, zegt Janine.

"Zij zijn minder vaak open over hun oriëntatie dan homoseksuele of lesbische jongeren. Het idee is: je mag best even experimenteren, maar je moet op een gegeven moment wel kiezen. Homo of hetero. Zij hebben het gevoel dat bi geen keuze is. En dat terwijl de groep biseksuelen ongeveer even groot is als de groep homoseksuelen in Nederland."

Maak asiel eenvoudiger voor LHBTI’s uit Cuba


Maak het voor LHBTI’s uit Cuba eenvoudiger om in Nederland asiel te krijgen. Die oproep doet het COC aan staatssecretaris Mark Harbers (Asiel). Volgens de belangenorganisatie is de situatie voor LHBTI’s in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht. De afgelopen tijd vroegen relatief veel Cubanen in Nederland asiel, waaronder ook vrij veel LHBTI’s. Voor zover bekend willigde de IND nog niet één asielaanvraag van deze Cubaanse LHBTI-asielzoekers in. Het COC schrijft aan de staatssecretaris dat LHBTI’s op Cuba nog altijd worden onderdrukt, bedreigd en mishandeld.

In bepaalde gevallen loopt hun leven zelfs gevaar. De Cubaanse politie valt LHBTI’s lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s mee te bestraffen en de politie biedt LHBTI’s in praktijk vaak geen bescherming. Ook worden mensen vaak gediscrimineerd door medeburgers. In de brief beschrijft het COC onder meer de afschuwelijke situatie waarin veel transvrouwen op Cuba verkeren. Zo werd een transvrouw die recent naar Nederland vluchtte in Cuba op straat uitgescholden en bekogeld met stenen. In plaats van haar bescherming te bieden, beboette de Cubaanse politie haar voor het dragen van vrouwenkleding, werd ze geslagen, kaalgeknipt, een jaar lang gevangen gezet en meerdere keren verkracht door een medegevangene. Toen ze daarbij om hulp riep, werd ze door gevangenbewaarders mishandeld.

Een lesbische vrouw werd meerdere keren aangehouden omdat ze met haar vriendin op straat liep. Een andere lesbische vrouw kreeg zo’n dertig waarschuwingen van de Cubaanse politie. De wijkagent bouwde een dossier over haar op en dreigde dat hij haar bij een volgende melding gevangen zou zetten. Bij sommigen heeft de indruk postgevat dat de situatie voor LHBTI’s op Cuba ‘wel mee valt’. De Cubaanse presidentsdochter Mariela Castro wekt met haar organisatie CENESEX soms de indruk dat ze voor LHBTI’s opkomt.

Volgens verschillende bronnen bewijst CENESEX echter slechts lippendienst aan LHBTI’s; in werkelijkheid is het een product van de staatspropagandamachine om het internationale imago van Cuba op te poetsen. Activisten en andere LHBTI’s die zich niet bij CENESEX aansluiten of kritisch zijn, worden onderdrukt en soms loopt hun leven zelfs gevaar. COC Nederland vraagt staatssecretaris om Cubaanse LHBTI’s de status van ‘risicogroep’ of ‘kwetsbare minderheidsgroep’ te geven, waardoor ze in Nederland eenvoudiger in aanmerking komen voor asiel.


Juni

Doorbraak: Weg is vrij voor invoering PrEP in Nederland!


De weg is vrij voor invoering van hiv-preventiepil PrEP in Nederland. De Gezondheidsraad adviseert de regering om PrEP te verstrekken aan groepen die een relatief hoog risico op hiv lopen, zoals mannen die seks hebben met mannen. Aidsfonds, COC, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren pleiten al lang voor verstrekking. Ze vragen minister en Kamer om het advies direct uit te voeren.

“Dit advies is een doorbraak”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Met PrEP hebben we een unieke kans om de hiv-pidemie definitief een halt toe te roepen. We vragen minister Bruno Bruins en de Tweede Kamer om het advies direct uit te voeren en geen dag langer te wachten met de invoering van PrEP in Nederland.” Door het advies van de Gezondheidsraad ligt een Kamermeerderheid voor PrEP binnen handbereik. De VVD beloofde ‘als eerste voor te zullen stemmen’ bij een positief advies van de Gezondheidsraad. Afgelopen december stemde de VVD – net als PVV, CDA, ChristenUnie, 50Plus en SGP – nog tegen een GroenLinks/D66-voorstel tot introductie van PrEP. Ze wilden het Raadsadvies afwachten.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe hiv-diagnoses bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen. PrEP wordt al verstrekt in o.a. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal. In het verschenen advies onderstreept de Gezondheidsraad, die de regering adviseert over het vergoeden van medicijnen, het belang van introductie van PrEP.

Volgens de Raad is PrEP effectief, veilig, zal het naar verwachting leiden tot minder hiv-infecties in Nederland en leidt het mogelijk tot kostenbesparingen. De kosten van het verstrekken van PrEP zijn lager dan een leven lang hiv-zorg bieden aan mensen die de ziekte hebben opgelopen.
De Gezondheidsraad wijst verder op Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat PrEP-gebruik niet leidt tot een stijging van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ook wordt zelden resistentie tegen PrEP gerapporteerd.


'Grindr deelt informatie over hiv-status gebruikers met bedrijven'


Datingapp Grindr deelt informatie over de hiv-status van gebruikers van de app met twee bedrijven. Dat meldt Buzzfeed News op basis van een rapport van een Noors onderzoeksinstituut. De datingapp voor homo's verstuurt de informatie naar twee bedrijven die door Grindr worden gebruikt om de app te verbeteren. De twee bedrijven, Apptimize en Localytics, krijgen data waaruit valt af te leiden wanneer gebruikers voor het laatst zijn getest op hiv en of ze het virus hebben.

Ook is te zien of gebruikers PrEP slikken. Dat is een medicijn dat besmetting met hiv kan voorkomen. Omdat ook de gps-locaties, telefoongegevens en e-mailadressen van gebruikers worden gedeeld, is het volgens de onderzoekers mogelijk om te achterhalen welke individuele gebruikers hiv hebben.

"De hiv-status is verbonden aan alle andere informatie. Dat is het probleem", citeert Buzzfeed een onderzoeker van het Noorse instituut SINTEF. Hij spreekt van incompetentie van de ontwikkelaars. Uit het rapport blijkt ook dat een deel van de informatie, zoals de gps-locatie, relatiestatus en telefoongegevens soms zonder versleuteling naar andere bedrijven wordt verstuurd. Dat betekent dus dat die data kunnen worden ingezien door iedereen die de gegevens onderschept. De informatie over de hiv-status wordt overigens wel versleuteld verzonden.

Veiligheidsonderzoeker Cooper Quintin van de Electronic Frontier Foundation zegt tegen Buzzfeed dat het versturen van die onversleutelde informatie in het bijzonder gevaarlijk is voor gebruikers van Grindr, die toch vaak tot een risicogroep horen.

Homoseksualiteit is niet in alle landen waar de app wordt gebruikt toegestaan.

In andere landen waar het officieel wel is toegestaan, komt homofobie desondanks nog veel voor. Wereldwijd heeft de app dagelijks zo'n 3,6 miljoen gebruikers. "Iedereen die op het netwerk zit of het netwerk kan monitoren, zoals een hacker of een crimineel met een klein beetje kennis van technologie kan zien wat je locatie is", zegt Quintin. "Of je telefoonmaatschappij of je regering."

Grindr zegt dat duizenden technologiebedrijven gebruikmaken van Apptimize en Localytics en dat er nooit informatie is doorverkocht aan bedrijven. "Wij betalen deze softwareverkopers voor hun diensten." Het bedrijf zegt tegen Buzzfeed dat "de beperkte informatie die met deze platforms wordt gedeeld" is gebonden aan contracten. Zo is de privacy en veiligheid volgens Grindr gewaarborgd.
Ja ja, natuurlijk.


Juli

Ministerie van OCW steunt transgender personen op de arbeidsmarkt


Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie maakt zich zorgen over de arbeidsmarktparticipatie van transgender personen. Dankzij haar steun kunnen de komende drie jaar transgender personen via Transgender Netwerk Nederland (TNN) en GenderTalent extra hulp krijgen op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer zij hiervoor nog niet terecht kunnen bij hun eigen gemeente of via het UWV. Op 30 maart jl. werd dit op het ministerie van OCW met handtekeningen bekrachtigd.


Uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat het slecht is gesteld met de arbeidspositie van transgender personen. De werkloosheidscijfers onder deze groep zijn drie keer zo hoog als onder de algemene Nederlandse bevolking. Van de trans personen die werken verdient 77 procent minder dan een modaal inkomen en 30 procent verdient zelfs minder dan € 1.000 per maand. Voor uitkeringsgerechtigden vanuit aangesloten gemeentes of UWV bestonden al regelingen, maar dankzij de financiering van OCW kunnen nu ook mensen worden geholpen die buiten deze regelingen vallen.

Voor Bregtje Visser, directeur van GenderTalent, is de hernieuwde samenwerking met het ministerie het sluitstuk van de aanpak van de stichting: “Ruim 60 procent van de trans personen met een laag inkomen werkt, en valt daarmee buiten de regelingen van aangesloten gemeentes of het UWV. Dankzij deze vangnet regeling met OCW en TNN behoudt ook deze groep toegang tot hoogwaardige loopbaancoaching.”

Ook minister Van Engelshoven onderschrijft het belang van de missie van TNN en GenderTalent: “Helaas is de afstand tot de arbeidsmarkt voor transgenders nog altijd een stuk groter dan voor anderen. Daarom ondersteun ik Transgender Netwerk Nederland en stichting GenderTalent in hun belangrijke werk. Zij weten als geen ander welke specifieke ondersteuning transgenders nodig hebben in begeleiding op en naar de arbeidsmarkt.”

Al eerder steunde het ministerie van OCW TNN om specifieke jobcoaching aan transgender personen te bieden. Dat is doorontwikkeld en heeft geleid tot een professionele organisatie: GenderTalent. GenderTalent werkt inmiddels samen met acht Nederlandse gemeenten en het UWV om transgender personen effectief en duurzaam naar werk te begeleiden. Met de hernieuwde samenwerking tussen GenderTalent en TNN, kunnen de komende drie jaar ook transgender personen die buiten deze gemeentes wonen gebruik kunnen maken van de diensten van GenderTalent.

“Het zou oneerlijk zijn om alleen die transgender personen te helpen die toevallig wonen in een van de gemeentes waar GenderTalent mee samenwerkt. Maar hoe blij wij ook zijn met dit vangnet dat we hebben weten te creeren, eigenlijk zou het niet hoeven. Alle gemeentes zouden hun transgender inwoners op deze manier moeten willen helpen uit de bijstand te komen”, aldus Brand Berghouwer, voorzitter van TNN.

GenderTalent GenderTalent zet zich in om de arbeidspositie van transgender personen te verbeteren o.a. door middel van integrale coaching en begeleiding van transgender personen naar werk. Op dit moment begeleidt GenderTalent ruim 150 cliënten en zijn er plannen om behalve in Nederland ook actief te zijn in Duitsland en Vlaanderen om ook daar transgender personen te kunnen helpen.


Augustus
 
Vrij veilig-campagne opnieuw noodzakelijk

Soa Aids Nederland vindt de terugkeer van een grootschalige vrij veilig-campagne dringend en noodzakelijk.  De nieuwste cijfers over soa’s in Nederland, door het RIVM gepubliceerd, maken duidelijk dat een dergelijke campagne wordt gemist in de strijd tegen soa’s.

De bewezen effectieve campagne werd in 2011 door VWS gestopt. Bij de Centra Seksuele Gezondheid (soa-poli ) van de GGD-en rapporteerde slechts 27% van de heteroseksuele mannen en vrouwen een condoom te gebruiken bij het meest recente sekscontact met een losse partner. Onder homomannen is het condoomgebruik bij losse partners hoger, namelijk 43%.

In 2017 zijn weer meer consulten uitgevoerd op de Centra Seksuele Gezondheid en daar zijn meer soa’s gevonden. "Het betekent dat we moeten blijven investeren in voorlichting. Maar er is ook een hoopvolle keerzijde. Het op tijd vinden en behandelen van soa’s is essentieel om de verdere overdracht van die soa’s te verhinderen. Sterker nog: om het aantal soa’s op termijn drastisch te verlagen, moeten we eerst fors meer infecties vroegtijdig vinden en behandelen. We zijn er nog niet, maar juist de Centra Seksuele Gezondheid werken er hard aan”, zegt Louise van Deth, directeur van Soa Aids Nederland.

De nieuwste soa-cijfers over de Centra Seksuele Gezondheid wijzen uit dat de meeste soa’s gevonden worden bij homomannen, maar die laten zich ook vaker testen. Steeds meer mannen die seks hebben met wisselende mannelijke partners volgen het advies op om zich minstens elk half jaar te laten testen. Onder die mannen is er op de GGD geen toename van het aantal gevonden soa’s in vergelijking met voorgaande jaren (tussen de 19 en 21% van de diagnoses).

Het aantal gevonden soa’s steeg wel flink onder heteromannen, van 13,9% in 2013 naar 19,6% in 2017. Dat was ook het geval bij vrouwen tot 2016: van 13,2% in 2013 naar 16,2% in 2016. Dit heeft te maken met het strengere selectiebeleid bij de Centra Seksuele Gezondheid. Het afgelopen jaar bleef het aantal gevonden soa’s onder vrouwen ongeveer gelijk: met 16,3% in 2017.

Gonorroe is de sterkste stijger onder de gevonden soa’s bij de GGD. Het aantal gonorroe-diagnoses is het afgelopen jaar toegenomen met 11%. Ze werden vooral gevonden bij homomannen, maar de stijgende trend in deze groep zet niet door in 2017. In tegenstelling tot het buitenland is er in Nederland nog geen resistentie of klinisch falen gerapporteerd voor het medicijn ‘ceftriaxon’, de 1e keus behandeling voor gonorroe. Chlamydia neemt licht toe met 3% meer diagnoses bij de GGD, de stijgende trend is te vinden bij de heteroseksuele mannen.

Het aantal diagnoses van LGV (een agressieve variant van chlamydia) neemt toe met 12%, deze worden vooral gevonden bij homomannen. Goed nieuws is dat het aantal diagnoses van syfilis bij de Centra Seksuele Gezondheid gelijk gebleven is ten opzichte van 2016. De toenemende trend van voorgaande jaren zet niet door. In 2017 zijn 286 nieuwe hiv-diagnoses gesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid, vrijwel gelijk aan het aantal in 2016. Dat is een derde van het totale aantal hiv-diagnoses in Nederland.


Australische kardinaal moet terechtstaan voor seksueel misbruik


De Australische kardinaal George Pell moet terechtstaan voor seksueel misbruik. Dat heeft de rechtbank in Melbourne besloten na getuigenverhoren. De 76-jarige George Pell is tot nog toe de hoogste katholieke geestelijke die moet terechtstaan voor misbruik. Hij was tot voor kort de derde in rang in het Vaticaan en ging over de financiën van de katholieke kerk. De aanklachten tegen de kardinaal worden niet bekendgemaakt.

Op deze manier moet worden voorkomen dat toekomstige juryleden te veel over de zaak weten en bevooroordeeld zijn. In een boek dat afgelopen jaar is verschenen staat dat Pell onder meer jongens heeft betast toen ze met hem aan het zwemmen waren. Ook zou hij zich oraal hebben laten bevredigen door minderjarige jongens. Pell spreekt de beschuldigingen tegen. Pell zal terechtstaan in Melbourne. Het is niet bekendgemaakt wanneer de rechtszaak begint.September

Stel gestraft voor doodmartelen zoontje (8) vrouw 'omdat hij homo was'

Een Amerikaans stel heeft in Californië zware straffen gekregen voor de 'meer dan beestachtige dood' van Gabriel Fernandez. De achtjarige jongen overleed in 2013 na een maandenlange mishandeling. Zijn moeder en haar vriend straften de jongen omdat ze dachten dat hij homoseksueel was. De 37-jarige Isauro Aguirre kreeg van de rechter in Los Angeles de zwaarste straf. Hij kreeg de doodstraf.

De rechter volgde daarmee het advies van de jury, die wegens de ernst van de mishandelingen om de zwaarst mogelijke straf had gevraagd. De moeder van Gabriel, de 34-jarige Pearl Fernandez, werd als medeschuldige tot levenslang veroordeeld. De stiefvader had de jongen maandenlang mishandeld. Op 22 mei 2013 vond ambulancepersoneel de jongen met ernstige verwondingen. Zijn moeder had het alarmnummer gebeld en gezegd dat Gabriel was gevallen en met zijn hoofd een kastje had geraakt.

De jongen werd aangetroffen met een schedelbreuk, gebroken ribben en brandwonden. Naar later bleek de gevolgen van de stelselmatige mishandeling. Gabriel was verder ook beschoten met een luchtdrukpistool, bespoten met pepperspray, uitgehongerd en had in een kast moeten slapen. Hij overleed twee dagen later. Rechter George Lomeli noemde de daden van het stel ,,vreselijk, onmenselijk en niets anders dan boosaardig." De term 'beestachtig' dekte het vergrijp volgens de rechter niet. ,,Want zelfs dieren weten hoe te moeten omgaan met hun jongen." Volgens de rechter is het de ernstigste mishandeling die hij in zijn lange ambtsperiode had meegemaakt.

Tijdens de zitting zei Lomeli tegen het stel uit Palmdale, dat hij hoopt dat ze midden in de nacht zouden wakker worden en dan zouden denken aan alle pijn en verwondingen die ze Gabriel hebben toegebracht. ,,Ik kan alleen maar hopen, dat het jullie zal kwellen."


Seksplek 't Ginkelse Zand aan A12 door Ede terecht afgesloten


Ede heeft de wet niet overtreden toen de gemeente de homo-ontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand langs de A12 afsloot. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem beslist. De gemeente sloot in de zomer van 2016 twee klaphekken die vanaf de parkeerplaats bij de snelweg het bos in leiden, af met sloten. Sindsdien is de homo-ontmoetingsplek niet langer bereikbaar. De zaak was aangespannen door Platform Keelbos. Volgens de belangenorganisatie voor bezoekers van seksplekken gaven de klaphekken toegang tot openbare wandelpaden. Die zouden volgens de Wegenverkeerswet niet zonder een zogeheten verkeersbesluit afgesloten mogen worden.

Volgens de rechter is de Wegenverkeerswet niet van toepassing op de paden. Zeven weken geleden liet de gemeente tijdens de zitting al weten dat het niet ging om officiële wandelpaden. De gemeente sprak over "olifantenpaadjes", schrijft Omroep Gelderland. De afgesloten klaphekken en het bijbehorende hekwerk zijn afgelopen jaar vervangen door een veel steviger, metalen variant. Ede vond dit nodig omdat er gaten werden gemaakt in het oude raster nadat de klaphekken waren gesloten. Daardoor nam het risico van wild op de rijbaan toe, aldus een woordvoerder.


Grote tegenstellingen Tweede Kamer over transgender- en interseksewet

Het debat over de antidiscriminatiewet voor transgender- en interseksepersonen roept grote tegenstellingen op in de Tweede Kamer.

D66, PvdA en GroenLinks willen het verbod op discriminatie op grond van geslacht nog iets duidelijker maken, speciaal voor "transgenderpersonen en interseksepersonen". Zij willen dat "het ongeoorloofd onderscheid maken op grond van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie" aan de wet wordt toegevoegd. De VVD steunt het voorstel. "Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn", zegt Kamerlid Yesilgöz.

Maar het voorstel valt niet bij alle partijen in goede aarde. Veel partijen maakten in het debat juridische bezwaren, zeker omdat de drie partijen zelf al hebben aangegeven dat het verbod op discriminatie eigenlijk al goed is geregeld. En er waren ook principiële bezwaren, zoals van de SGP. "Het overgrote deel van de nuchtere Nederlanders vindt de discussie over genderneutraliteit lachwekkend en spreekt van gendergekte", zegt SGP-Kamerlid Bisschop.

Hij beschrijft een zoektocht in een genderneutraal warenhuis naar jongens- en meisjeskleding. De Kamerleden van PvdA, GroenLinks en D66 maakten bezwaar tegen Bisschops betoog. Er sprak volgens hen niet voldoende respect uit. D66-Kamerlid Sjoersdma merkte spottend op: "Ik zie de heer Bisschop voor me, zwervend door het warenhuis. En daarna wordt hij ook nog eens in de trein neutraal aangesproken als 'reiziger'. Het zijn inderdaad draconische maatregelen."

Maar volgens de SGP zit er een kwalijke ideologie achter genderwetgeving die gericht is op het afschaffen van geslachtelijk verschillen tussen mannen en vrouwen, "en wat God met zijn schepping in de natuur heeft gelegd". Verder vindt de SGP dat er weinig begrip is voor mensen die graag wel als man of als vrouw willen worden aangesproken. Naast de SGP vinden ook CDA en ChristenUnie de begrippen die worden gebruikt in de wet, zoals geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie, juridisch gezien te vaag. "Hoe bruikbaar zijn de begrippen genderneutraal en interseksueel", zei CDA-Kamerlid Van der Molen.

"Je moet dan bijna gaan registreren wie een baarmoeder heeft als je een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker wilt houden." De SP is niet tegen de wet of het doel van de wet, maar vraagt zich wel af of hij niet overbodig is. "En waarom staat er niets in over wachttijden voor hulp en arbeidsmarktdiscriminiatie?" vraagt Kamerlid Van Dijk zich af.

De PVV is blij dat er steeds duidelijker stelling wordt genomen tegen discriminatie. Maar deze wet is niet de oplossing, zegt Kamerlid Beertema. De bestaande Algemene wet gelijke behandeling regelt alles al en de transgender- en interseksewet heeft onduidelijke juridische gevolgen, zegt hij.


Oktober

Slecht nieuws voor LHBTI-asielzoekers uit Cuba


De Raad van State heeft besloten dat drie transgender personen uit Cuba geen asiel in Nederland krijgen. De Raad baseert zich daarbij op achterhaalde informatie van staatssecretaris Mark Harbers (Asiel), die stelt dat de situatie voor LHBTI’s op Cuba wel meevalt. Het COC roept de staatssecretaris en de Tweede Kamer op om uitgebreid onderzoek te laten doen naar de situatie voor LHBTI’s op Cuba. Volgens de Raad van State zou de situatie voor LHBTI’s op Cuba de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd.

De Raad baseert zich daarbij op gegevens van de staatssecretaris. Volgens het COC klopt dat beeld niet. De belangenorganisatie stuurde de staatssecretaris in februari een brief van vijfentachtig pagina’s met informatie van mensenrechtenorganisaties, waaruit blijkt dat de situatie voor LHBTI’s in Cuba nog altijd ronduit slecht is. LHBTI’s in het Midden-Amerikaanse land worden onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt in bepaalde gevallen gevaar.

De politie valt LHBTI’s lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s te bestraffen en de politie biedt LHBTI’s in de praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van vervolging door medeburgers. Vooral transvrouwen worden vaak het slachtoffer van vervolging. Zo werd een transvrouw die in Nederland asiel vroeg op Cuba met stenen bekogeld, beboet wegens het dragen van vrouwenkleding, een jaar lang gedetineerd en verkracht door medegevangenen. Een andere transvrouw werd veertien jaar lang minimaal één keer per week meegenomen door de politie.

Ook zij werd verkracht en seksueel misbruikt door zowel de politie als medegevangenen.
Het COC riep de staatssecretaris in een gesprek op 25 juni op om een thematisch ambtsbericht op te stellen over de situatie van LHBTI’s op Cuba. Ook VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de staatssecretaris meer informatie moet inwinnen om de aanvragen van LHBTI’s uit Cuba goed te kunnen beoordelen. De staatssecretaris heeft vooralsnog geen gehoor gegeven aan die oproep.


Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden

Roze Zaterdag 2020 wordt in Leeuwarden gehouden. Dat werd bekend gemaakt in Gouda, waar dit jaar Roze Zaterdag gevierd werd. Het is voor het eerst dat Roze Zaterdag in Friesland georganiseerd gaat worden. Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft voor Leeuwarden gekozen, omdat de bestuursleden zeer te spreken zijn over het Friese bidbook. Het bestuur was getroffen door de inzet en deskundigheid van het breed samengestelde team dat de Roze Zaterdag wil gaan organiseren.

“Leeuwarden kwam met de beste plannen en heeft het evenement daarom in de wacht gesleept”, aldus Maxim van Ooijen, secretaris van de stichting. “Zo wordt de Friese hoofdstad op Roze Zaterdag ingedeeld in thematische zones, onder het overkoepelende thema ‘City of Love’. De gemeente heeft bovendien een ruime financiële toezegging gedaan en waarmee een solide financiële basis onder de organisatie van het evenement gelegd.” In 2019 wordt Roze Zaterdag in Venlo & Krefeld (Duitsland) gehouden.


November

Internationaal onderzoek naar homovervolging in Tsjetsjenië


Er komt een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, waaronder de vervolging van homoseksuelen in de Russische deelrepubliek. Dat maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE*) donderdag 1 november bekend. COC Nederland zette zich in voor het onderzoek en is blij met het besluit. 16 OVSE-landen, waaronder Nederland, stelde het zogenaamde Moskou Mechanisme in werking.

Daarmee wordt verwezen naar een bepaling in een OVSE-mensenrechtenverdrag dat in 1991 in Moskou werd ondertekend. Met dit mechanisme kan de OVSE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OVSE-lidstaat. Het is een van de zwaarste middelen waarover de OVSE beschikt en het wordt maar zelden ingezet. De OVSE neemt dit verstrekkende besluit omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar stelselmatig weigerde mee te werken aan onderzoek naar berichten over mensenrechtenschendingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië.

Daarbij gaat het onder meer om vervolging van homoseksuele mannen in 2017. In april 2017 werd bekend dat in Tsjetsjenië minstens honderd verondersteld homoseksuelen zonder reden waren opgepakt, gemarteld en in kampen gevangenzet. Drie van hen zouden om het leven zijn gebracht.

Het COC organiseerde, met Amnesty International en activisten, een grote demonstratie tegen de vervolging op het Amsterdamse Homomonument – zie foto – en overhandigde 45 duizend handtekeningen op de Russische ambassade. Een van de eisen was een onafhankelijk onderzoek naar de vervolging. Samen met andere mensenrechtenorganisaties werkte de belangenorganisatie de afgelopen maanden hard om dit resultaat te bereiken.

Het gaat hier om het eerste onafhankelijk internationaal onderzoek naar de moorden, mensenrechtenschendingen en homovervolging in Tsjetsjenië. De 16 OVSE-lidstaten die besloten tot het onderzoek zijn: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, IJsland en Zweden. * de OVSE is een intergouvernementele organisatie van 57 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, die zich sinds 1973 bezighoudt met samenwerking op het gebied van defensie, economie en mensenrechten. Internationaal wordt de organisatie aangeduid als OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe).


Schandalig vonnis in Dordtse mishandelingszaak

Het Openbaar Ministerie moet in beroep gaan in de Dordtse mishandelingszaak. De rechter oordeelde op donderdag 1 november dat er in die zaak geen sprake zou zijn van homofobie, terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’. De rechter legde geen hogere straffen op en sprak van ‘dagelijks taalgebruik’.

“Schandalig”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het vonnis. “Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee? Wat voor een signaal geef je aan kinderen die op het schoolplein voor ‘homo’ worden uitgescholden?” De rechter noemt scheldwoorden als ‘kankerhomo’ in het vonnis ‘illustratief voor het dagelijks taalgebruik’. Het COC eist dat het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat tegen het vonnis.

In een bericht aan het OM schrijft ze dat voor eens en voor altijd duidelijk moet worden dat uitschelden van LHBTI’s onacceptabel is en dat het moet leiden tot hogere straffen. De organisatie van Dordrecht Pride deelt de opvatting dat het schandalig is dat de daders in deze zaak zijn vrijgesproken voor homofobie. Voorzitter Lennart Lenskens van Dordrecht Pride zegt in het AD dat het vonnis hem ‘verbijsterend’ heeft.

Het is niet de eerste keer dat een rechter oordeelt dat van homofobie geen sprake zou zijn terwijl de slachtoffers werden uitgescholden. In de zaak van twee homomannen die in Arnhem werden mishandeld en uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’, oordeelde de rechter eerder dit jaar dat discriminatie geen rol speelde. Vorig jaar gaf de Amsterdamse rechter een soortgelijk oordeel in een zaak waar het slachtoffer was uitgescholden voor ‘dirty faggot’. De dertien daders in de Dordtse zaak lokten in april enkele homoseksuele mannen via Grindr in de val en mishandelden hen.

De rechter veroordeelde hen donderdag tot werkstraffen van maximaal 200 uur en voorwaardelijke celstraffen of voorwaardelijke jeugddetentie van één tot drie maanden. Het COC vindt dat de aanpak van geweld tegen LHBTI’s anders en beter moet. Terwijl er jaarlijks tussen de duizend en vijftienhonderd mensen aangifte of melding van LHBTI-discriminatie doen, worden er minder dan tien daders veroordeeld. Op aandringen van het COC vroeg de Tweede Kamer minister Grapperhaus in april om een actieplan tegen anti-LHBTI-geweld. Van dat plan is nog niets vernomen. Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) stelde daarover deze week vragen aan minister Van Engelshoven (OCW).


Lhbti-rechten worden verplicht onderwerp op Schotse scholen


Onderwijs over de rechten van de lhbti-gemeenschap wordt verplicht op scholen in Schotland. De krant The Guardian schrijft dat Schotland voor zover bekend het eerste land in de wereld is waar dat is besloten.

Openbare scholen zullen voortaan moeten lesgeven over de geschiedenis van seksuele ongelijkheid, lhbti-bewegingen, de angst voor homo's en transseksuelen en andere thema's. Dat gebeurt bij verschillende vakken. Uitzonderingen, bijvoorbeeld met een beroep op gewetensbezwaren, zijn niet mogelijk. De lobbygroep die de campagne voor het verplichte lhbti-onderwijs heeft geleid, Time for Inclusive Education (TIE), zegt dat hiermee een einde komt aan de "destructieve erfenis" van een wet die het lokale overheden in het Verenigd Koninkrijk lange tijd verbood om homoseksualiteit te "bevorderen".

De wet werd in Schotland in 2001 buiten werking gesteld, in de rest van het Verenigd Koninkrijk in 2003. Overigens bestaat er op Schotse scholen ten opzichte van lhbti'ers niet veel verdraagzaamheid, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van TIE.

Negentig procent van de lhbti'ers op scholen in Schotland ervaart homofobie. Bijna een op drie meldt een zelfmoordpoging te hebben gedaan na pesterijen vanwege seksuele geaardheid. Er lijkt op scholen weinig besef te bestaan van de vooroordelen over lhbti'ers. Wel geldt Schotland als een van de landen in Europa waar lhbti'ers de meeste wettelijke bescherming genieten. Daarmee heeft het land een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, want een beruchte wet die homoseksualiteit strafbaar stelde werd er pas in 1980 afgeschaft, dertien jaar later dan in Engeland en Wales.


December

Protesten tegen Trump's plannen om transgenders uit te wissen

Ooit beloofde Trump ook op te komen en te zullen strijden voor de gelijke rechten van holebi's én transgenders. Maar ondertussen perkt hij de vrijheden van transgenders, homo's, lesbiennes en biseksuelen steeds verder in. Amerikaans president Donald Trump wil de officiële erkenning van transgenders terugdraaien. Als het aan Trump ligt, is het in de toekomst in de VS alleen maar mogelijk om door de overheid als man of vrouw erkend te worden.

Daarbij zou ook de bescherming van transgender personen onder de Civil Rights Act van 1964 worden vernietigd. Diverse overheidsorganisaties bereide nieuwe wetgeving voor die Title IX aanpast, de federale wet die discriminatie op basis van geslacht uitsluit. Volgens een memo die The New York Times in handen heeft, wordt in het paspoort voortaan alleen maar het geslacht erkend waarmee iemand geboren is.

Het gaat volgens de memo om "het geslacht dat objectief en wetenschappelijk kan worden vastgesteld" na de geboorte. Als het voorstel door het ministerie van Justitie en door het Congres wordt goedgekeurd, betekent dat het einde van de rechten van circa 1,4 miljoen Amerikaanse transgenders. Zij kunnen dan bijvoorbeeld niet meer zelf bepalen naar welke wc ze gaan. Maar, wellicht nog belangrijker: zij kunnen dan niet meer individueel over hun identiteit beslissen. Dat heeft de regering dan al gedaan.


"Vrouw" blijkt man en krijgt celstraf


De homoseksuele man die middels een vrouwenprofiel op Tinder vier mannen in bed wist te krijgen, krijgt een jarenlange celstraf. Zijn slachtoffers kwamen er pas achter dat hij een man was, toen ze tijdens de seks hun blinddoek afdeden - of, in één geval, bij een tweede afspraak. De Britse rechter noemde het een ’campagne van misleiding’ en deelde Duarte Xavier mee dat hij een celstraf krijgt van 15 jaar, zo meldt The Independent.

„Door te doen alsof je een aantrekkelijke en seksueel avontuurlijke jonge vrouw was, heb je seksueel contact uitgelokt”, zo besloot de rechter. „Je had gruwelijke tactieken en hebt geen spijt betuigd.” Xavier noemde zichzelf op Tinder ’Ana’. Hij vroeg zijn slachtoffers om een ontmoeting in zijn appartement in Londen, maar op één voorwaarde: zijn bedpartners moesten gedurende de hele ontmoeting geblinddoekt zijn.

„Wees mijn gehoorzame speelgoed”, schreef de man onder pseudoniem Ana. Vier mannen trapten erin. Twee van hen deden tijdens de seks hun blinddoek af, één van hen merkte pas tijdens een tweede afspraak dat Ana een man bleek. Details over de vierde man zijn niet helemaal duidelijk, maar het voorval was voor alle slachtoffers ingrijpend. Eén van hen ontwikkelde zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

„Hij was zo overtuigend. Het had een beetje eerlijke lol moeten zijn tussen twee volwassenen die het allebei wilden”, vertelt die laatste. „Nu heb ik extreme stress, angst, paniekaanvallen en depressie. Ik vond het altijd geweldig nieuwe mensen te ontmoeten. Dat is weg. Ik draag een zwart geheim mee, voor altijd. Hopelijk kan ik ooit weer mensen vertrouwen.”


 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jaaroverzicht 2018

Redaktie, in Historie & Politiek op 04 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media