Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1039 people
86440 users - nu online: 1039 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Streven naar gelijke rechten voor HLBTI’ers


door Mart van Kuijk in Algemeen , 23 januari 2019

This article is also available in English


Ik ben Mart, ik ben zevenentwintig jaar en woon in Utrecht. Mijn passie is maatschappelijke vooruitgang, en ik heb sterke wortels in Nijmegen. In het dagelijks leven ben ik consultant op het gebied van duurzaamheid en help organisaties bij het ontwikkelen op thema’s als klimaatverandering, mensenrechten en afval.


Vaak gaan we daarbij uit van zeventien duurzaamheidsdoelen die in 2015 door 193 landen (waaronder zelfs Noord-Korea) zijn afgesproken om in 2030 een betere en eerlijkere wereld te bereiken, ook wel aangeduid als de de zogenaamde “Sustainable Development Goals” (SDG).

Bij het vaststellen van deze zeventien duurzaamheidsdoelen heeft men internationaal gekozen voor het motto “leave no one behind.” Deze doelen zouden met andere woorden dus iedereen moeten omvatten. Vorig jaar mei kwamen we er echter achter dat er een substantiële groep is die hierin niet wordt meegenomen, en die circa vijf tot zeven procent van de wereldbevolking omvat: gelijke rechten voor HLBTI’ers zijn niet expliciet opgenomen in deze zeventien doelen. Dat de HLBTI’ers niet waren opgenomen, komt doordat een aantal landen niet akkoord ging met deze doelen als dit zou gebeuren.

Daar moest iets aan gebeuren, en zo was het HLBTI-manifest geboren, onder de naam SDG LGBTI Manifesto. Dit is inmiddels ondertekend door zestien bedrijven en organisaties, met gezamenlijk 355.000 medewerkers en een totale omzet van 154 miljard.

Dit Manifest was het startpunt voor mijn deelname aan de One Young World Summit in Den Haag, een conferentie die achttienhonderd changemakers bij elkaar bracht om geïnspireerd te worden, verbindingen te leggen, elkaar verder te helpen, maar bovenal om de wereld een stukje mooier te maken. De conferentie duurde inclusief opening vijf dagen en werd geopend door Hare Majesteit de Koningin Máxima.

Uit honderdnegentig landen waren mensen over komen vliegen om deze grote happening bij te wonen. Aangetrokken door bijzondere sprekers, zoals Christina Figueres (Klimaatonderhandelaar Parijsakkoord), Paul Polman (CEO van Unilever), Muhammad Yunus (winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2006) en Akon, om inspiratie op te doen in één van de workshops, te leren en om zoveel mogelijk connecties op te doen.


Het was een groots spektakel waarbij kosten noch moeite waren gespaard. Dit betekende ook lange dagen waarin je gemakkelijk dertig sprekers per dag voor je kiezen kreeg. Maar gelukkig was het niet alleen maar zenden en was er ook genoeg tijd en ruimte om kennis te maken met organisaties die zich inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen.

Het meest bijzondere van de conferentie was het feit dat je de kans had om mensen te ontmoeten die met hetzelfde onderwerp bezig zijn (helden), alleen dan vanuit een totaal andere context. Zo liepen er tussen de achttienhonderd jongeren ongeveer twintig rond die bezig waren met HLBTI-projecten. Allemaal vanuit de optiek van hun eigen land, dat ook voor een groot deel hun grenzen bepaalde.

Zo kwam ik een jongen tegen uit Burkina Faso, die zich daar inzet voor de HLBTI-gemeenschap door hulp te verlenen op het gebied van hiv en aids. Dit is namelijk de enige manier voor hem om inzicht te krijgen in hoe het met mensen gaat, of ze problemen hebben gehad met de politie, met de buren en of ze gezond zijn. Burkina Faso is één van de (ongeveer) vierenzeventig landen waar homoseksualiteit bij wet verboden is. Hij zou het liefste een organisatie opstarten die zich expliciet inzet voor HLBTI’ers in het land, alleen wordt hem dat onmogelijk gemaakt door het huidige systeem. Zijn drive en verhalen kwamen hard binnen.

Daarna mocht ook ik mijn verhaal delen, in een totaal andere context, met andere uitgangspunten, maar met hetzelfde doel. Zo ontstond uiteindelijk een levendige discussie waarin we veel van elkaar hebben geleerd, elkaar zullen blijven volgen en we met volle energie weer aan de slag kunnen. En dat is ook de kracht van de conferentie One Young World.

De conferentie en alles wat het programma van Shell me heeft gebracht, heeft mij persoonlijk veel motivatie gegeven om door te gaan met dit project. Daarnaast heeft de exposure die het heeft gebracht ervoor gezorgd dat meer bedrijven het manifest hebben ondertekend: het uiteindelijke doel van het project.

Hoe meer bedrijven het manifest ondertekenen, hoe groter de groep met organisaties die daadwerkelijk een verandering teweeg brengt en iedereen gelijke rechten geeft, zodat uiteindelijk ook de rechten van HLBT’ers internationaal worden geborgd.  Shell ondersteunt deze jongeren, waaronder Mart, met een Scholarship Programma, en probeert hen te helpen om hun ideeën en projecten verder te brengen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Streven naar gelijke rechten voor HLBTI’ers

Mart van Kuijk, in Algemeen op 29 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media