Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1212 people
86437 users - nu online: 1212 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Syfilistest.nl: check jezelf regelmatig


door Arjan van Bijnen in Health & Body , 05 januari 2019

This article is also available in English


GGD Amsterdam en Soa Aids Nederland voeren campagne om homo- en bi-mannen bewust te maken van de symptomen van syfilis. Een besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening die vaak niet als zodanig herkent wordt.

Henry de Vries, dermatoloog en onderzoeker GGD Amsterdam en Amsterdam UMC (voorheen AMC): “Twintig jaar geleden was het idee dat syfilis aan het uitsterven was. We zagen op de soa-poli nog maar zo’n zes gevallen per jaar.

Sinds de eeuwwisseling is het enorm gestegen. We zien nu weer dagelijks mannen met syfilis. Meestal gaat het om mannen die seks hebben met mannen.”

“Eén van de verklaringen is dat er steeds minder condooms worden gebruikt, nu hiv geen dodelijke ziekte meer is. Syfilis krijg je door seks zonder condoom, al is er ook een kleine kans dat je het krijgt of doorgeeft als je wél een condoom gebruikt. Het eerste jaar nadat je het hebt opgelopen, geef je de bacterie het snelst door.”

Symptomen

“Syfilis kan zich op veel manieren uiten en wordt daarom vaak niet herkend. Vaak ook niet door de huisarts. We willen mannen er bewust van maken dat een huidafwijking of een wondje op syfilis kan duiden.”

“Als dat zo is, kunnen ze snel bij ons terecht om zich te laten testen. Syfilis is goed te behandelen, met één keer twee prikken ben je genezen. Als mannen zichzelf af en toe checken en dus eerder bij ons komen voor behandeling, hopen we deze soa weer terug te dringen. Want hoe eerder je het laat behandelen, des te eerder geef je het niet meer door aan anderen. Op syfilistest.nl kun je een video bekijken waarin je meer informatie krijgt. Hier kun je ook een online symptomencheck doen. Ook als je nu geen symptomen ervaart, is het de moeite waard die even te doorlopen, zodat je weet waar je op moet letten.”


check www.syfilistest.nl voor meer informatie
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN ARJAN VAN BIJNENMEEST GELEZEN VAN ARJAN VAN BIJNEN

Syfilistest.nl: check jezelf regelmatig

Arjan van Bijnen, in Health & Body op 11 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media